Nyheter från Gymnastikförbundet
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
Vi söker fler utbildare!
 
Barngymnastik
Vi söker nu fler personer som vill bli utbildare för våra två nya kurser i barngymnastik; upp till sex år och från sju år. Vi tror att du har pedagogisk utbildning och är minst 25 år. Du ska vara föreningsaktiv för att kunna koppla exempel till riktiga situationer och ha minst fem års erfarenhet av att leda barngymnastik. Vi tror att du uppfattas som en engagerad, positiv och tydlig person. Du brinner för träning och verksamhet utan fokus på tävling och har möjlighet att deltaga på vår utbildarutbildning, preliminärt den 30-31 maj i Uppsala (eventuellt behöver vi byta datum till vecka 23/24). Vi söker framförallt dig som bor inom Gymnastikförbundet Väst respektive Mitt, kom ihåg att meddela vilken av kurserna du är intresserad av. För dig som är nyfiken på att gå de nya kurserna, kommer mer information under vårterminen.

Gymnastikens baskurs – träning och tävling
Vi kompletterar gärna vår härliga stab av baskursutbildare! Gymnastikens baskurs – träning och tävling är den kurs som möter flest gymnastiktränare varje år. Kursen tar upp viktiga ämnen som gymnastikens ledarskap, trygga träningsmiljöer, rörelseförståelse, gymnastikens rörelsemönster, lektionsplanering samt barn och ungdomarnas fysiska och mentala utveckling. Deltagarna får också med sig värdefull kunskap och tips om hur de lär ut några av våra vanliga gymnastikövningar som exempelvis kullerbytta, hjulning, ljushopp, passépiruett, sving i räck, handstående och landningar. Du är själv föreningsaktiv, har en bred kunskap av gymnastik samt har en pedagogisk utbildning alternativt vana att föreläsa.

Ledarskap
Vi bygger också om Gymnastikförbundets teorikurser; där vi kommer ha specifika kurser per ämne. Till ledarskapskurserna söker vi nu utbildare till våra fysiska kurstillfällen med fokus på diskussion och reflektion. Vi tror att du är över 25 år och har en ledarskapsutbildning. Du ska ha en stor erfarenhet som ledare, och också ha gymnastikkompetens inom någon av våra verksamheter. Vi ser gärna att du har kunskap om Athlete Centered Coaching och Self Determination Theory.

När du skickat in en intresseanmälan får du mer information om kursen och uppdraget. Gör din intresseanmälan här!
 
EM i trampolin 2020 - Medlemserbjudande!
 
Visste du att vi har ett specialerbjudande med billigare biljetter för dig som är medlem i en gymnastikförening?! För endast 615 kronor kan du se alla fyra tävlingsdagar i Scandinavium under EM i trampolin, tumbling och DMT.

Beställ nu!
 
EM i trampolin 2020 - Vi söker funktionärer!
 
EM i trampolin, DMT och tumbling går av stapeln i Göteborg den 7-10 maj 2020, och vi behöver massor av funktionärer med eller utan gymnastikbakgrund. Hjälpen behövs innan, under och efter evenemanget.

Vi erbjuder dig som funktionär:
  • Fri entré till alla tävlingsdagar
  • Utbildning och arbetslivserfarenhet, samt ett intyg från Gymnastikförbundet
  • Funktionärskläder
  • Mat och fika under dina arbetspass
  • Möjlighet att lära känna gymnastikintresserade från hela landet
  • Möjlighet att delta på banketten till ett rabatterat pris
Men framför allt få en unik upplevelse och minnen för livet!

Läs mer och anmäl dig här
 
Dags att lämna in årsrapporten för 2019!
 
Senast den 25 februari behöver vi föreningens årsrapport. Läs mer om årsrapporten här, här finns information om hur ni går tillväga för att skicka in den, vad den ska innehålla samt kontaktuppgifter vid frågor.
 
GS har ordet - Januari 2020
 
Efter en jul- och nyårledighet som jag hoppas ni alla uppskattat lika mycket som jag är nog de flesta granar utkastade, girlangerna bortsopade och gymnastikverksamheten åter i full gång.

Vid nyår firade vi inte bara in 2020 utan även ett nytt decennium. För gymnastiken är det ett lite extra kittlande och spännande år som vi har framför oss.

Läs vidare här
 
Förbundsmötet 25-26 april 2020 i Växjö
 
Det är ingen tvekan om att Gymnastikförbundet står inför en spännande framtid. Vi är i en positiv utvecklingsfas vilket är ett resultat av det gedigna arbete som har genomförts av många under flera år. Nu har vi tillsammans möjlighet att rusta oss ytterligare genom att på förbundsmötet besluta om vår nya gemensamma Strategi 2028. Inbjudan till mötet i Växjö kommer ut den 24 februari.

Varmt välkomna – save the date 25-26 april.

Läs mer om förbundsmötet här
 
Tävlingskalendern/IndTA
 
Du har väl inte missat att Gymnastikförbundet nu har lanserat det nya tävlingsanmälningssystemet? Det går både under namnet Tävlingskalendern och IndTA, all information i form av lathundar och de vanligaste frågorna och svaren finns på www.gymnastik.se/indta. Samtliga nationella tävlingar kommer att anmälas i Tävlingskalendern/IndTA och följande tävlingar har sista anmälningsdagar i februari:
 
TävlingSista anmälningsdagTävlingsdatum
Svenska Cupen 1 (Trampolin)7/27/3
Svenska Cupen, Juniorcupen & Rikshoppet 8:an (hopprep)9/214/3
Ungdomsmötet och Challenge (Kvinnlig artistisk gymnastik)14/214/3
JSM & SM (Kvinnlig artistisk gymnastik)21/221/3
Svenska Cupen 2 (Trampolin)28/228/3
 
Här finner du samtliga nationella tävlingar som genomförs under 2020
Sidan uppdateras löpande under året. Varmt välkommen med din tävlingsanmälan!
 
NM i rytmisk gymnastik
 
Nordiska mästerskapen för juniorer och seniorer i rytmisk gymnastik genomförs i Kristianstad den 7-8 mars 2020.

Arrangör för JNM och NM är C4-gymnasterna, tillsammans med Landskrona kvinnliga GF och Nevis RGK.

Läs mer här
 
Vi behöver dina tankar i arbetet med framtidens idrottshall!
 
Vi behöver hjälp från era medlemmar, tränare och utövare (barn och ungdomar) samt föräldrar från din förening. Vi behöver deras tankar i arbetet med framtidens idrottshall!

Vi söker nu föreningsaktiva ungdomar, föräldrar till föreningsaktiva barn samt tränare för att få in mer synpunkter på hur framtidens idrottshall ska utformas. Vi är därför tacksamma om du sprider enkäten i ditt nätverk, så vi får era inspel.

Inomhusidrottens 5 största förbund för inomhusidrott har gått samman för att ta fram ett konceptprogram för framtidens idrottshall.
Den ska vara volymeffektiv och locka till rörelse för fler. Idéerna ska vara underlag för att skapa en bättre idrottshall för dig, därför är din kunskap är viktig!
Bidra med ditt perspektiv, genom att svara på några korta frågor i enkäten nedan.
Konceptprogrammet kommer sammanställas i en *pdf och färdigställas under våren 2020.

Läs mer om projektet här

Svara på enkäten här

Tack på förhand!
Gymnastikförbundet, Handbollsförbundet, Volleybollförbundet, Basketbollförbundet, Innebandyförbundet och White arkitekter.

Enkäten kommer vara aktiv i 2 veckor, den kommer ut i v.5 och tas ner i v.7.
Efter det går det inte längre att öppna länken.
 
Påminnelse om registerutdrag
 
Från och med den 1 januari 2020 så måste Idrottsföreningar begära begränsat registerutdrag ur belastningsregistret för den som anställs eller har uppdrag i föreningen, och där har direkt och regelbunden kontakt med barn.

Här hittar du frågor och svar om begränsat registerutdrag, samt lathund
 
BAS-programmet
 
Du har väl tagit del av Gymnastikförbundets BAS-program? Det är ett gymnastikspecifikt framtaget träningsprogram med 15 övningar i syfte att stärka balans, koordination, kontroll och styrka inom de vanligaste gymnastiska problemområden som våra duktiga medicinska resurser sett över tid i behandlingen av gymnaster.

Övningarna finns i filmat material på Gymnastikförbundets YouTubekanal och målet är att det ska kunna användas av alla.

Nu kan du besöka BAS-programmet på denna kortlänk: gymnastik.se/basprogrammet
 
Erbjudande från Vera Sport
 
Sista chansen att köpa landslagsreplican för truppgymnastik från Vera Sport.
Köp tävlingsdräkter från Vera Sport/Milano med lång ärm eller 3/4 ärm (Club design), så får du träningsdräkter utan ärm på köpet.

Läs mer här
 
Erbjudande från Sportsbasics till Gymnastikförbundets tränare och föreningar
 
sportsbasics.com finns idag ca 1100 videofilmade övningar med förklaringar och hjälp som du direkt kan använda eller improvisera från. Hela materialet är nivåanpassat så att tränare med gymnaster på alla nivåer, inriktningar, ålder och kön kan få hjälp att göra träningen bred, spännande och rolig.

Bli medlem direkt och få Gymnastikförbundets specialerbjudande för endast 500 kr för ett helt år eller teckna ett föreningsmedlemskap (för 12 tränare) som kostar 3500 kr för ett helt år. En del av summan bidrar till att utveckla Svensk Gymnastiks verksamhet.

Läs mer och teckna medlemskap här
 
Ansök om Städa Sveriges ledarstipendium
 
I Städa Sveriges verksamhet verkar årligen 1 000-tals ledare när miljöprojekt skall planeras, utföras och rapporteras. Ideellt arbetande ledare verkar ofta i det tysta och den enskilda insatsen är av mycket stort värde för den lokala föreningen. Utan dessa ledare stannar idrottssverige. Ledare i Städa Sveriges värld bidrar inte bara till finansieringen av laget eller föreningens verksamhet utan också till att konkreta viktiga insatser görs för att förbättra närmiljön i områden där föreningen utöver sin idrott.

Passa på att nominera föreningsledare till Städa Sveriges ledarstipendium, ett pris på 10 000 kr.
 
Nomineringar för stipendiet skickas in till mats.wesslen@stadasverige.se senast den 27 februari.

Läs mer här
 
Lättsam träning i Växjö
 
Den 7 mars i Växjö är det inspirationsdag för seniorledare, där paketet Lättsam träning visas upp. Lättsam träning innehåller fem inspirationspass för dig som leder målgruppen vuxna/seniorer.

Läs mer och anmäl dig här