Snart kommer SKR:s enkät om planläggning i kommunerna
 
Det är dags för en ny omgång av Öppna jämförelser inom detaljplaneområdet. SKR skickar inom kort ut en likadan enkät som för två år sedan. Enkäten skickas till alla kommuner och innehåller bland annat frågor om antal detaljplaner som antagits i kommunen de senaste två åren och hur lång tid dessa tagit att ta fram. 

Kommunernas svar är grunden för insamlingen och ger tydlia fakta om hur kommunernas planläggningsaktivitet utvecklas, men också värdefulla inspel i debatten om bostadsbyggande. De två tidigare omgångarna av Öppna jämförelser finns här.
 
Underlag för PBL-taxa uppdaterat
 
 
SKR har publicerat en ny utgåva av Underlag för konstruktion av PBL-taxa, som kontinuerligt förtydligas och utvecklas. Bland annat har texterna strukturerats om och förslaget till taxebestämmelser omarbetats. Uppgifter från ett antal kommuner som använder sig av underlaget har också använts för en jämförelse av tidsåtgång för några ärendetyper i taxan. Underlaget som gäller geografisk information (förutom nybyggnadskarta och utstakning) har lagts i ett eget avsnitt och kommer att bearbetas ytterligare under 2020.
 
Allt finns på SKR:s webbplats. Där kan du också prenumerera på uppdateringar om taxeunderlaget.
 
Bostäder till alla
 
 
De flesta kommuner har idag bostadsbrist. SKR arbetar för att Sveriges kommuner ska få bättre möjlighet att försörja invånarna med bra boenden. Vi kommer under 2020 att anordna ett antal aktiviteter riktade till våra medlemmar som rör bostadsförsörjningsplanering, bostadsförsörjning för olika grupper, markpolitik och ägarstyrning av de kommunala bostadsbolagen.

Vi kommer att bjuda in till erfarenhetsutbyten kring planeringsfrågor kopplade till förändringar i plan- och bygglagen och miljöbalken, transportplanering samt regional utvecklingsplanering. Vi uppdaterar fakta kring planberedskap, planeringstider och markpriser samt komplettera med nya uppgifter om kommunernas markpolitik och  hur kommunerna tacklar de bostadssociala utmaningarna. Under året arrangerar vi också följande seminarier:
  • Äldreboendeseminarium, 27 augusti
  • Seminarium om kommunala styrmedel för bostäder till alla, den 5 november
Båda seminarierna är på SKR men kan även följas på webben. Håll utkik i kommande nyhetsbrev då vi går ut med fler datum och uppdateringar kring bostadsfrågor!
 
Fler konferenser 2020
 
 
Presidiedagar för miljö-, plan- och byggnämnder, 23-24 mars
Nu är det dags för dig som leder arbetet i en nämnd med ansvar för strategiska miljöfrågor, planering eller byggande att boka in 2020 års presidiedagar! 

Här medverkar SKR, berörda departement, kommuner och andra intressanta aktörer för att informera, samtala och inspirera kring aktuella ämnen. Presidiedagarna är också ett uppskattat tillfälle att träffa kollegor från hela landet. Konferensen hålls den 23-24 mars på Bonnier Conference Center i Stockholm. 
 
Seminarium om underlag för konstruktion av PBL-taxa, 8 juni
Boka den 8 juni 2020 om du vill veta mer om underlaget för konstruktion av PBL-taxa med fokus på bygglov.
 
Bygglovschefskonferens, 24-25 september
I Stockholm samlar vi i september återigen alla bygglovschefer till en årlig konferens. Anmälan och program kommer under våren men boka gärna in dagarna i almanackan redan nu!
 
Detaljplanekonferens, 15-16 oktober 
SKR:s årliga detaljplanekonferens kommer att hållas den 15-16 oktober i Stockholm. Håll utkik under våren för program och anmälan.
 
Hur kan vi rusta oss för ett förändrat klimat?
 
 
SMHI har tagit fram Klimatanpassningsspelet, som ska ge ökad förståelse för vad ett varmare klimat innebär och hur vi kan möta utmaningarna.

Spelet kan till exempel användas inom undervisning kring klimat eller som en "ögonöppnare" för att komma igång med klimatanpassningsarbete i en kommun. Det finns fritt tillgängligt på smhi.se samt i Minecraft-miljö. 
 
Konferenstips: Hur skapar vi plats för barnen i framtidens städer? 
 
 
Boverket, Uppsala kommun med flera arrangerar en konferens med koppling mellan samhällsplanering och samhällsekonomi den 17 mars.

Sedan den 1 januari i år är FN:s konvention om barnets rättigheter lag i Sverige. En av konventionens artiklar ger barn rätt till lek, fritid och vila. Hur tillgodoser vi barnens behov i utvecklingen av våra städer? Hur kan vi i praktiken arbeta för att skapa ett hållbart stadsbyggande som också gynnar folkhälsa och därmed samhällsekonomin i stort?
 
Ansvarig utgivare 
Ann-Sofie Eriksson
ann-sofie.eriksson@skr.se 
08-452 70 00
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se