FUB:s nyhetsbrev för styrelser
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Välkommen till Styrelsenytt!
 
Januari 2020
 
Månadens utskick: 
  • Nytt om FUB:s webbplats
  • Årsredovisningar 2019
  • Dags att söka medel från FUB:s fonder!
  • Robert är ny kollega på kansliet i Stockholm
  • FUB i media 2019
  • Unik efterlyser föreningar som värvat medlemmar
  • Efterlysning: Arbetsmiljön i daglig verksamhet
  • Förbundsstämman 2020
  • Riksstämman 2020
fub.se/nyhetsbrev samlar vi alla våra nyhetsbrev. Under respektive sida för de olika nyhetsbreven finner du en utskriftsbar PDF-fil av detta nyhetsbrev (klicka på "Bilagor").

 
 
Nytt om FUB:s webbplats

Vi har flyttat FUB:s webbplatser från ett publiceringsverktyg (Drupal) till ett annat (WordPress). Riksförbundets och Inre Ringen Sveriges webbplatser, alla lokalföreningars och länsförbunds webbplatser och Inre Ringen-sektionernas webbplatser har flyttats.

Men allt innehåll följde inte med! Webbyrån jobbar nu med att jämföra med hur det såg ut innan flytten och manuellt föra över innehåll. De lokala webbredaktörerna får inloggning till sina webbplatser när respektive webbplats är kollad.

Flytten innebär inte att webbplatsen ser annorlunda ut utåt, men för våra lokala webbredaktörer är publiceringsverktyget nytt.

Om ni i er styrelse utser någon ny att sköta er webbplats, mejla Victoria (victoria.sjostrom@fub.se) eller Rebecka (rebecka.hartshorne@fub.se) så ordnar vi med inloggning.

Kanske har ni inte utnyttjat att ni har en webbplats på www.fub.se? En del länsförbund eller lokalföreningar använder sina webbplatser till att lägga upp nyheter och kalenderhändelser, men alla FUB:s länsförbund och lokalföreningar har åtminstone en sida där ni kan ha era kontaktuppgifter. Se till att vi vet vem som är er kontaktperson, som intresserade kan höra av sig till om de vill veta mer om er förening.

 
 
Glöm inte bort att lämna in era årsredovisningar!

Snart är det dags för årsmöten och ombudsmöten igen. Kom ihåg att lokalföreningar ska, enligt FUB:s stadga, ha årsmöte senast den 10 mars. Enligt samma stadga ska länsförbunden ha ombudsmöte senast den 10 april.

Med årsmötena och ombudsmötena följer inlämningen av årsredovisningarna till Riksförbundet FUB. Lokalföreningar lämnar in sin årsredovisning senast den 17 mars och länsförbund senast den 17 april.

Årsredovisningarna är jätteviktiga. Kompletta årsredovisningar används som underlag när vi årligen ansöker om statsbidrag. Desto fler kompletta årsredovisningar som skickas in, desto mer pengar får FUB från Socialstyrelsen.


Uteblivna årsredovisningar
De lokalföreningar och länsförbund som inte lämnar in årsredovisningar får inte skicka något ombud till Förbundsstämman i maj. Uteblivna inlämningar resulterar även i uteblivna medlemsavgiftsutbetalningar (pengar som föreningar får för sina medlemmar).

Kort och gott, det är bra att lämna in en komplett årsredovisning, som består av följande:
  1. Verksamhetsberättelse (underskrifter från samtliga ordinarie styrelseledamöter)
  2. Ekonomisk redovisning (ingen underskrift behövs)
  3. Revisionsberättelse (underskrift/er från revisor/revisorer)
  4. Årsmötesprotokoll (underskrift från mötesordförande, mötessekreterare och justerare)
Mallar för dokumenten ovan finns att hämta på SharePoint (direktlänk dit).
Årsredovisningar skickas till fub@fub.se eller per post till:


Riksförbundet FUB
Box 1181
171 23 Solna

Frågor? Kontakta Attila, attila.fabian@fub.se.
 
Dags att söka medel från FUB:s fonder! 

Hos Riksförbundet FUB kan privatpersoner söka pengar från några olika fonder. Lokalföreningar och länsförbund inom FUB kan ansöka om pengar från Ingemar Linhammars minnesfond.

Sista ansökningsdagen för våra fonder/stiftelser är den 31 mars 2020.

Mer information om FUB:s fonder.

 
 
En ny kollega till FUB:s kansli!
Hej! Jag heter Robert Öberg och har precis börjat arbeta som ombudsman och projektsamordnare. Som ombudsman kommer jag att arbeta med intressepolitiskt påverkansarbete gällande skol- och utbildningsfrågor. Jag kommer också vara samordnare för FUB:s arvsfondsprojekt.

Jag har de senaste åren arbetat som rektor/biträdande rektor med ansvar för en grundsärskola i Huddinge kommun. Skola och utbildning har varit en stor del av mitt arbetsliv och jag har arbetat inom grundskola, gymnasieskola, folkhögskola och högskola. Det känns jättespännande och inspirerande att få komma igång med mitt uppdrag här på FUB.

Har du frågor om skola och utbildning så är du varmt välkommen att höra av dig till mig.
Du når mig på robert.oberg@fub.se.
 
FUB i media 2019

FUB:s närvaro i media under 2019 var hög. Tre av FUB:s debattartiklar hamnade på tidningen Altingets "Mest lästa debatter under 2019".
 
Unik efterlyser: lokalföreningar som värvat nya medlemmar!

FUB:s medlemsantal ökar och nästa nummer av medlemstidningen Unik ska handla om just medlemsvärvning.

Nu letar Magnus, vår tidningsredaktör, efter exempel på lokalföreningar som under 2019 satsade lite extra på att värva nya medlemmar - stora som små. Vi vill samla in era tips och skriva om det i nästa nummer av tidningen.

Har er lokalförening lyckats värva nya medlemmar? Hör av er snarast till
Rebecka , dock senast 17 januari, och berätta hur ni gjorde!

Kontaktuppgifter: rebecka.hartshorne@fub.se, 08-508 866 54.
 
Efterlysning: Arbetsmiljö i
daglig verksamhet


Tidigare efterlysningar har gått ut två gånger gällande konkreta fall med buller i arbetsmiljö där deltagare inte har hörselskydd. Inga svar inkom då men har du någon information att lämna i frågan så tar jag gärna emot detta.

Arbetsmiljö i en daglig verksamhet kan även handla om andra saker och därför vill jag nu ha in konkreta fall där man upplever arbetsmiljön som skadlig för enskilda. Det kan handla om att t.ex. är för trångt, man blandar ihop LSS och SoL-grupper vilket leder till negativa konsekvenser eller andra orsaker som leder till psykiska och fysiska besvär hos deltagarna.

Skicka in era beskrivningar till: nina.alander@fub.se så snart som möjligt,
dock senast 24 januari. 

 
 
FUB:s förbundsstämma 2020

Stämman närmar sig med stormsteg. 8-10 maj ses vi i Stockholm där vi inleder helgen med Forum FUB. Inbjudan till stämman skickas i januari 2020.


För mer information, se FUB:s webbsida.
Inre Ringens rikstämma 2020

7-9 maj är det dags för Inre Ringens rikstämma! Riksstämman avslutar med Forum FUB. Inbjudan till Inre Ringens riksstämma skickas i januari 2020.

För mer information, se FUB:s webbsida. 
 
Följ oss i sociala medier! 
 
hej
Information om förenings- och styrelsearbete
Rebecka Hartshorne, organisationsstöd och kommunikation.
Tel: 08 - 508 866 54, e-post: rebecka.hartshorne@fub.se