Information om elmarknaden
 
Här kommer månadens nyhetsbrev med aktuella nyheter, analyser, trender och framtidsprognoser.
En tillbakablick på december
 
December var något varmare och mer nederbördsrikt än normalt. Detta gjorde att hydrologin förbättrades under månaden och gick från att i början av månaden ligga på ett underskott på -7 TWh till -4 TWh i slutet. Efter en höst med låg vindkrafts-produktionen så ökade den under december och landade strax under vad som är normalt för slutet på året.
Terminspriset
 
Terminspriset på de nordiska frontkontrakten höll sig relativt stabila under större delen av december men föll kraftigt i slutet av året. Detta på grund av rikligt med nederbörd och höga temperaturer i slutet på månaden och in på det nya året. Även årskontrakten föll något i slutet på året men inte lika drastiskt som frontkontrakten. Då väder-prognoserna fortsätter visa på ett varm och nederbördsrikt väder framöver ser vi en mer sidledes utveckling framöver på terminskontrakten, eventuellt något högre pris då prognoserna har visat något torrare väder om än fortsatt nederbördsrikt.
Spotpriset
 
Vindkraftsproduktionen under december steg nästan upp till den nivå som är normalt för den sista månaden på året. Det var även varmare och mer nederbördsrikt än vad det vanligtvis är. Detta gjorde att förbrukningen inte ökade lika mycket som normalt och den hydrologiska balansen stärktes. Detta i kombination med en hög kärnkraftsproduktion ledde till att spotpriserna sjönk under december.
För elområde 3 blev priset i december 2019 37, 76 öre/kWh.
Prognos
 
Väderprognoserna visar framöver på ett fortsatt varm och nederbördsrikt väder. Den hydrologiska balansen har gått från ett underskott till ett överskott och väntas i och med den höga nederbörden fortsätta stärkas. Detta minskar påverkan från Tyskland och ger sämre regleringsmöjligheter av vattenkraften, då man är tvungen att se till att man rymmer vårfloden i magasinen. Likt terminskontrakten tror vi på en sidledes prisutveckling på spotpriset, eventuellt något högre pris.
Dela på Facebook | Följ oss på Twitter | Registrera Epost-adress för nyhetsbrev