Ett axplock av församlingens arbete
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Tack gode Gud för dig!
 

Tack för att just du är med och gör skillnad i Victoriaförsamlingen, Berlin.
Jag är djupt tacksam för att det finns så mycket hopp och nåd i denna församling. Det är tydligt i allt från hur man blir mottagen och bemött till hur man tar sig an församlingens olika uppgifter och utmaningar. Jag brukar säga att det finns så mycket hopp, nåd och styrka i den här församlingen att det skulle räcka långt till att bidra till att skapa fred i världen. Och jag menar det verkligen. Hopp och nåd. Så enkla ord men så kraftfulla i handling.

Tack gode Gud för dig!

Kom ihåg att visa gästfrihet, ty det har hänt att de som gjort det har haft änglar till gäster utan att veta om det. (Hebreerbrevet 13:2)
 
2019 - Året med Victoriaförsamlingen
 
 
Gudstjänstlivet under 2019
 
Vi är är en aktiv och levande församling med ett rikt gudstjänstliv och en unik möjlighet att erbjuda ett sammanhang för människor, erbjuda ett lyssnande öra, och sprida kärlek i Berlin. Vi firar gudstjänst varje söndag, året runt, och Veckomässa på onsdagkvällar samt andakt på vardagar. Hit är du välkommen som du är.
Under 2019 erbjöds 307 mässor, gudstjänster och andakter i vår församling.
 
Personalförändringar
 
År 2019 var ett år som såg många förändringar i personalstyrkan. Kyrkomusikern Claes avtackades i juni efter 10 års tjänst i församlingen, Mona Svensson kom tillbaka för att vara tf kyrkoherde i 10 månader. Vi välkomnade komminister Oskar, kommunikatör och administratör Amanda, kyrkomusiker Emma, volontärerna Jonna och Alma och i november kom det senaste tillskottet: tf kyrkoherde Pamela Garpefors. I kyrkans svensk-tyska förskola började nya tf förskolechefen Simone Burkhardt-Martin under hösten.

Vi må vara många nya medarbetare i församlingen, men vi är alla glada och tacksamma över att vara här, och församlingen har tagit emot oss alla med öppna armar.

I september blev även Emma Wiesensee (som varit kyrkorådsordförande i många år) och det tidigare kyrkorådet avtackade och i samma veva fick vi även ett helt nytt kyrkoråd med Johan Wallgren som ny ordförande.
Kommunister Oskar med tf kyrkoherde Mona (januari-november) på Valborgsmässofton
Amanda, Emma, Jonna och Alma i Uppsala Domkyrka efter sändningsmässa.
 
Caféet dit alla är välkomna
 
En viktig pusselbit i vår kyrka är caféet. Det är en plats som i princip alla kyrkans besökare passerar och det är här många kommer för att prata och bli sedda. Det blir ofta väldigt naturligt och okonstlat att prata med någon i caféet, vars dragningskraft förutom de svenska tid-ningarna kanske är de dagligen nybakade  kanelbullarna. 

Ingen utlandskyrka utan kanelbullar, eller hur brukar man säga? Under 2019 bakades så många som 15 000 bullar i vår kyrka. 
 
 
Caféet har nya öppettider:
Mån-ons 14-18
Tors 10-18
och efter söndagsmässan.
Jul i Berlin
 
Det var människor i alla åldrar med det gemensamma önskemålet att fira jul tillsammans som kom till församlingens julaftonsfirande. Julspelet kl. 11 var särskilt omtyckt, vi åt jullunch och julmiddag tillsammans och sent på kvällen samlades vi för en midnattsmässa.
 
Bron till förskolan stärktes
 
Under året som gått har förskolan och församlingen vuxit ihop mer. Jenny, pedagog på förskolan, berättar: "Inför familjemässorna kommer alltid Emma och Oskar (musiker och komminister, red anm.) hit och sjunger med barnen, och jag besöker familjemässorna med barnen."
En gång i veckan sjunger Amanda (administratör & kommunikatör) med förskolebarnen och de äldre barnen sjunger även i barnkören med Emma. 
Jenny fortsätter: "Alla känner alla! Det märks att barnen känner sig bekväma i kyrksalen och det märktes verkligen på deras egna luciatåg."
 
Besökande grupper
 
Församlingen får många besökande grupper från främst Sverige som vill lyssna på vårt numera välkända föredrag om vår spännande historia i Berlin. Totalt fick vi berätta för 1.916 personer bl.a. om hur människor räddades och fick hjälp av Victoriaförsamlingen under världskrigen och under Berlinmurens tid .
Midsommarafton i Berlin
 
På årets absolut längsta (och blommigaste) dag togs picknickkorgarna och kransarna fram för att fira Midsommar. Det var många tyskar och andra nationaliteter som också fått nys om familjefesten och tillsammans dansades det ringdans till levande musik. Vi slog besöksrekord när vi välkomnade omkring 900 personer unter eftermiddagen och kvällen.
 
Samtalsstöd
 
När livet är svårt kan det hjälpa att samtala med någon, vilket ofta känns mest naturligt på sitt modersmål. Sprid gärna vidare att du eller någon du känner är välkomman att kontakta någon av våra präster Pamela (Tfn 0173-19 233 24) och Oskar (Tfn 0173 19 233 26) för samtal.
 
För präster är tron på Gud självklar, men du behöver inte tillhöra Svenska kyrkan eller vara troende. Du får – men behöver inte – prata om Gud, läsa Bibeln eller be när du talar med en präst eller diakon.
Kanske vill du bikta dig. Bikt innebär att du får ta emot Guds förlåtelse och du får hjälp att förlåta dig själv för något som tynger dig.
  • Du kan få samtalsstöd via telefon, digitalt eller i ett möte.
  • Vid bikt och enskild själavård har prästen absolut tystnadsplikt. Det finns inga undantag från tystnadsplikten.
 
Körlivet som växte
 
På hösten startades den kravlösa må-bra-kören med det passande namnet Glädje-kören och Barnkören blev två barnkörer. 

Något som nya kyrkomusikern Emma blev imponerad av när hon först kom hit till Victoriaförsamlingen var att vi har två stycken så pass stora körer, d.v.s. Kyrko-kören och Victoriakören (f.d. Victorias Unga Röster). Vi är uppenbarligen både en musikälskande församling samt en magnet för svensktalande körsångare i Berlin!

Årets mest välbesökta musikgudstjänst var Luciagudstjänsten, då kyrkan blev så full att de som inte fick plats där, fick sitta i caféet och följa skönsången via live stream på projektorduk.

 
 
Basaren 2019
 
284 frivilliga och en handfull medarbetare, både basaroerfarna och gamla rävar, ordnade upp en fantastiskt mysig och autentisk julbasar under första adventshelgen. All vinst går som sig bör oavkortat till församlingen och det blev försäljningsrekord - igen! Vi sålde filtar, glögg, älgkorvar, konsthantwerk, ostar m.m. för 167.604,57 €! 

Ett tv-team var på plats på söndagen och filmade ett reportage om Svenska kyrkans julbasar som visades på ZDF (tysk tv-kanal) två gånger i december. Här hittar du det fyra minuter långa inslaget som börjar exakt 13 minuter in i programmet "Drehscheibe".
2019 - året som köket brann
 
Natten efter julbasarens slut började det brinna i caféköket. Vi tackar Gud att ingen blev skadad! Brandkåren var snabbt på plats för att släcka elden som var koncentrerad till en spis med tillhörande fläkt. Efter att röken skingrats och brandbilarna kört iväg, stod bara ett helsvart kök kvar, och en småsur lukt som spred sig till omkringliggande utrymmen. Men personal och kyrkoråd ser inga problem - bara utmaningar, och vi anpassade oss genast. 
Caféet flyttades helt sonika till församlingssalen och inte en enda inplan-
erad middag, lunch eller storbak ställdes in, utan allt förbereddes i köket i källaren för att sedan bäras upp till församlingssalen och det nya tillfälliga caféet. Denna förändring kommer bestå tills dess att det nya köket är färdigt.
Möjligheterna är många för de sanerings-behövande utrymmena och kyrkoherden och kyrkorådet jobbar sedan december hårt för att utvärdera och hitta den bästa lösningen: Vad ska vi göra av vårt "tabula rasa"? I skrivandes stund har kökets alla möbler, diskbänkar etc rivits ut som ett steg i saneringsprocessen. Kanske 2020 får kallas "Året vi fick ett nytt kök"?
 
Nyheter år 2020
 
Vår verksamhet är redan igång efter julledigheten, och det mesta består. Men det finns några tillskott i kalendern. Kasta ett öga hit så du inte missar något som skulle passa dig!

 
Vokalensemble
Kören vänder sig till dig som längtar efter utmaningar och att musicera på hög nivå. Repertoaren har tyngdpunkten i den västerländska körtraditionen. Körerfarenhet och notläsning är ett krav. Varannan onsdag i februari-mars.
Läs mer här.

Nyhetsbrevet
Nyhetsbrevet komm skickas 1 gång/månad framöver. Eventuella ändringar kommuniceras i våra andra kanaler, så som hemsidan, Facebooksidan, eller affischer i kyrkan.
Pilgrimsvandringar 
Pilgrimsvandringen leder till en fysisk plats men den leder också inåt i oss själva, in mot den heligaste av alla platser – mötesplatsen med Gud. Under vår vandring stannar vi upp, ber och mediterar över ett givet tema för vand-ringen. Den 23 feb och 13 april.

En Stilla Dag
Under en dag delar vi tystnaden och stillheten tillsammans. Det är en gammal tradition som hjälper oss att hämta kraft och lugn från vårt inre – utforska det mänskliga behovet att få dra sig tillbaka en stund. Det krävs ingen tidigare erfarenhet för att delta under dagen. Den 4 april.
Läs mer här.

Bibelstudium
Under våren bjuder vi in till bibelstudium. Mer information följer. Första datumet är onsdagen den 26 februari kl 18:30.
 
Kalendarium februari (v. 5-9)
 
Lunchbön vardagar kl 12 (obs, ny tid!)
Caféet öppet: mån-ons 14-18, tors kl 10-18, fre-lö stängt

Söndag 26 januari
kl 11 Högmässa: Tredje söndagen efter trettondedagen
Jesus skapar tro
Predikan Pamela Garpefors
Musik Emma Stjernberg
 
Vecka 5
 
Måndag 27 januari
kl 14:30 Barnkören I
kl 15:30 Barnkören II
kl 18:30 Kyrkokören

Tisdag 28 januari
kl 15:00 Öppna förskolan

Onsdag 29 januari
kl 15:00 Syförening
kl 18:00 Veckomässa

Torsdag 30 januari
kl 12:00 Torsdagslunch
kl 13:00 Glädjekören
kl 16:30 Öppna förskolan (obs, ny tid!)
 
          Februari
 
Under hela februari serverar caféet semlor i alla dess former under veckorna (laktos-, glutenfritt etc.)
 
Söndag 2 februari Kyndelsmässodagen
kl 11:00 Högmässa: Uppenbarelsens ljus
Predikan av Oskar Styf.
 
Vecka 6
 
Måndag 3 februari
kl 14:30 Barnkören I
kl 15:30 Barnkören II
kl 18:30 Kyrkokören

Tisdag 4 februari
kl 15:00 Öppna förskolan
kl 19:00 Victoriakören (terminsstart med Tacokväll)

Onsdag 5 februari
kl 15:00 Syförening
kl 18:00 Veckomässa
kl 19:00 Vokalensemble (premiär)

Torsdag 6 februari
kl 12:00 Torsdagslunch
kl 13:00 Glädjekören
kl 16:30 Öppna förskolan (obs, ny tid!)

Söndag 9 
februari 

kl 11:00 Högmässa: Nåd och tjänst
Predikan av Pamela Garpefors 
Kyrkokören sjunger
Musik Emma Stjernberg
 
Vecka 7
 
Måndag 10 februari
kl 14:30 Barnkören I
kl 15:30 Barnkören II
kl 18:30 Kyrkokören

Tisdag 11 februari
kl 15:00 Öppna förskolan
kl 19:00 Victoriakören
Onsdag 12 februari
kl 15:00 Syförening
kl 18:00 Veckomässa

Torsdag 13 februari
kl 12:00 Torsdagslunch
kl 13:00 Glädjekören
kl 16:30 Öppna förskolan (obs, ny tid!)

Söndag 16 februari
kl 11 Högmässa: Mässa för Stora och Små
Predikan Oskar Styf
Barnkörerna sjunger
Musik Emma Stjernberg
Lunch efteråt.
 
Vecka 8
 
Måndag 17 februari
kl 14:30 Barnkören I
kl 15:30 Barnkören II
kl 18:30 Kyrkokören

Tisdag 18 februari
kl 15:00 Öppna förskolan
kl 19:00 Victoriakören 

Onsdag 19 februari
kl 15:00 Syförening
kl 18:00 Veckomässa
kl 19:00 Vokalensemble

Torsdag 20 februari
kl 12:00 Torsdagslunch
kl 13:00 Glädjekören
kl 16:30 Öppna förskolan (obs, ny tid!)

Söndag 23 februari
kl 11 Högmässa
Fastlagssöndagen: Kärlekens väg
Predikan Pamela Garpefors
Kyrkokören sjunger
Musik Emma Stjernberg
Semlor till fikat.

kl 13 Pilgrimsvandring. För info och anmälan, kontakta Oskar Styf.
 
Vecka 9
 
Måndag 24 februari
kl 14:30 Barnkören I
kl 15:30 Barnkören II
kl 18:30 Kyrkokören

Tisdag 25 februari
kl 15:00 Öppna förskolan
kl 19:00 Victoriakören 

Onsdag 26 februari Askonsdagen
kl 15:00 Syförening
kl 18:00 Veckomässa
kl 18:30 Bibelstudium med Oskar Styf (nytt!)

Torsdag 27 februari
kl 12:00 Torsdagslunch
kl 13:00 Glädjekören
kl 16:30 Öppna förskolan (obs, ny tid!)

Söndag 1 mars
kl 11 Högmässa
Första söndagen i fastan
Predikan Pamela Garpefors
Kyrkokören sjunger
Musik Emma Stjernberg
Semlor till fikat (sista chansen!)
 
Stöd församlingen genom att betala medlemsavgift och/eller hjälpa till ideellt
Så var det dags för medlemsavgiften för år 2020
 

Tack vare dig...
... kan församlingen i Berlin finnas kvar. Sedan 1903 finns församlingen för de svenskar som vill fira gudstjänst och umgänge på svenska. Tvärtemot vad många svenskar är vana vid bedriver Svenska kyrkan i Berlin sin verksamhet utan statligt stöd eller finansiella donationer från Sverige. Församlingen erhåller visst stöd från Svenska kyrkan i Sverige genom att de betalar lönerna för prästerna.
Du kan bidra på många sätt i församlingen. Att ge en ekonomisk gåva är något av de mest avgörande saker för att kyrkan ska kunna överleva.
 
Medlemsavgiften för 2020 är
 
30€ för pensionärer, studenter och "Sozialhilfeempfänger"
50€ för ensamstående
80€ för familjer (två vuxna och eventuella barn under 18 år)
Medlemsavgift kan sättas in på följande konto. Skriv namn, adress och att det gäller medlemsavgift 2020.
Commerzbank
Schwedische Victoria-Gemeinde e.V.
IBAN DE87 1008 0000 0433 3500 00

BIC DRESDEFF100

 
Jobba som frivillig i församlingen
 
Vi i Svenska kyrkan i Berlin är glada över de många oersättliga ideella insatser som sker under gudstjänster, i kyrkoråd, i caféet, under våra större event, i biblioteket och i annan verksamhet här i kyrkan. Utan ideella skulle vi inte kunna bedriva den omfattande verksamhet vi har. Om vi hjälps åt blir det både roligare och lättare. Vill du hjälpa till så anmäl ditt intresse genom att skicka iväg ett mejl till berlin@svenskakyrkan.se