Frivalet är dock kontraproduktivt
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Läs på webben | Vidarebefordra | Avregistrera | avfallsverige.se | Prenumerera
Nya avfallslagar välkomnas, men frivalet är kontraproduktivt
 
Avfall Sverige ser fram emot att EU:s avfallsdirektiv införs i svensk lagstiftning till sommaren. Minskade avfallsmängder, ökad återanvändning och materialåtervinning av hög kvalitet ligger i linje med Avfall Sveriges vision ”Det finns inget avfall”. Andra förslag kan få motsatt effekt.

– Frivalet riskerar att bli dyrt och ineffektivt. Framför allt äventyras möjligheterna att uppnå regeringens mål om att hälften av matavfallet ska återvinnas genom kompostering eller rötning. För med ett frival försvinner kommunens möjlighet att besluta om obligatorisk utsortering av matavfall, med mindre biogas och biogödsel som följd, säger Avfall Sveriges vd Tony Clark.
Tony Clark om frivalet på TV4
 
Med anledning av Avfall Sveriges remissvar kring det reviderade avfallsdirektivet den 7 januari, intervjuade TV-nyheterna Tony Clark, VD Avfall Sverige. De var särskilt intresserade av vår syn på frivalet, varför vi är kritiska till det.

Se inslaget på TV4
Exportförbud stor miljöframgång
 
97 länder, däribland Sverige, enades före jul om ett förbud mot gränsöverskridande transport av farligt avfall inklusive el-avfall från EU-länder och OECD-länder till övriga länder. Det ses som en stor framgång för internationell rätt.

Läs mer
Avfall Sverige utbildning och konferens
 
Webbråd inför samråd
 
En inspelad version av Avfall Sveriges webbsända seminarium om bostadsnära insamling av förpackningar och returpapper finns nu på hemsidan. Här presenteras värdefulla inspel inför de formella samråden med producentorganisationer. Här finns också uppdaterade frågor och svar på samma ämne.
Enbart för inloggade medlemmar.

Läs mer
Taxekonstruktion
 
När: 24–25 mars 2020
Var: Malmö
 
Vi går igenom grundläggande förutsättningar och principer för taxekonstruktion, taxans olika delar och ge vägledning kring hur man kan resonera vid utformningen av taxan. Vi tar också upp lagstiftningen kring avgifter och taxesättning.

Läs mer
Grundkurs inom energiåtervinning
 
När: 30 mars –1 april 2020
Var: Malmö
 
Vad sker egentligen i en avfallspanna? Vilka gemensamma utmaningar står alla inför dagligen? Här erbjuds erfarenhetsutbyte och en ökad förståelse för hur du kan minska miljöpåverkan och samtidigt öka vinsten från er panna samt hur du kan vara med och påverka säkerhetskulturen på din arbetsplats.

Läs mer
Grundkurs avfallsplanering
 
När: 22–23 april 2020
Var: Malmö

Lär dig göra avfallsplanen till ett bättre och mera aktivt verktyg i arbetet för ett hållbart samhälle. Vi går igenom nya föreskrifter och vägledning från Naturvårdsverket avseende renhållningsordningens avfallsplan och Avfall Sveriges reviderade handbok på området. Högaktuella frågor är också kommunens roller när det gäller fastighetsnära insamling av förpackningsavfall och returpapper samt förebyggande av avfall och återanvändning. 
 
Läs mer
Medlemsdagar 2020
 

Medlemsdagarna är självklart ett viktigt tillfälle för Avfall Sveriges kansli att informera om aktuella frågor och vad som är på gång i föreningen. Men det är lika viktigt att fånga in medlemmarnas behov och synpunkter för att kunna utveckla verksamheten.
 
Ur innehållet:
 
Reviderade avfallsdirektiv och frival • Nya bostadsnära insamlingen • Digitaliseringens möjligheter • Ett nytt gemensamt avfallsspråk
 
Platser och tider:
 
Malmö 27 januari • Halmstad 28 januari • Norrköping 29 januari • Borlänge 4 februari • Sundsvall 5 februari • Piteå 6 februari

Ladda ner programmet

Anmäl dig senast 18/12
Avfall Sverige söker vikarierande rådgivare
 
Johan Fagerquist, vår expert inom deponi- och avfallsanläggningar, ska vara föräldraledig. Vill du vara med och skapa en framtid där jordens resurser sparas, inget onödigt konsumeras och där allt kommer till optimal nytta? Då är det dig vi söker som hans vikarie!

Läs mer
Ny medlem
 
Van Werven Sweden AB, Sexdrega – återvinning av hårdplast  Läs mer