Nyhetsbrev Gymnastikförbundet Öst
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
Extra årsmöte den 22 mars 2020 och information från valberedningen

Med anledning av att några styrelseledamöters mandatperioder löper ut under kommande verksamhetsår och regionen under 2019 har ändrat till 2-åriga verksamhetsår utlyser vi nu ett extra årsmöte. Detta årsmöte kommer således endast att behandla personval av ledamöter, som antingen står för omval eller avböjt omval.

Årsmötet är satt till söndagen den 22 mars. Tid och plats är ännu ej fastställd, men kommer tillkännagöras i god tid innan det extra årsmötet.

Nu letar även valberedningen efter nya personer som vill arbeta i styrelsen. Fyra ledamöter har mandat som löper ut 2020 och utav dessa avböjer två omval.

Valberedningen välkomnar ALLA röstberättigade medlemsföreningar att nominera kandidater till styrelsen. Nomineringar ska vara valberedningen tillhanda senast den 9 februari 2020.

Läs mer om det extra årsmötet och nomineringsprocessen
 
Årets ledare och förening 2019

Nu har det blivit dags att utse årets Ledare och förening 2019 - skicka in era nomineringar!

Svenska Gymnastikförbundet har tagit fram nya kriterier för utmärkelserna Årets ledare och Årets förening. De nya kriterierna går nu i linje med ”Avstamp 2020” och ”Gymnastikens goda ledarskap” samt tydliggör att det är en utmärkelse som delas ut till ledare/förening verksam inom Svensk Gymnastik.
 
Skriv en nominering på högst två A4-sidor där ni motiverar varför ledaren eller föreningen bör vinna utmärkelsen. Skicka nomineringen till ost@gymnastik.se, senast 15 februari 2020. Vänligen beskriv målande varför ni vill nominera ledaren eller föreningen, utifrån nedanstående kriterier!
 
Projektstöd 2020-2021

Nu kan din förening söka projektstöd! Syftet med projektstödet är att skapa förutsättningar för idrottsföreningar att utveckla sin barn- och ungdomsidrott i enlighet med idrottens gemensamma mål, Strategi 2025, och Svensk Gymnastik Vill.

Gymnastikföreningar har möjlighet att söka projektstöd från Gymnastikförbundet inom fyra kategorier:
  • Utbildning av barn- och ungdomsledare
  • Uppstartspaket alla kan gympa
  • Utvecklingsprojekt för träning och tävling
  • Arbete med föreningsmiljö, kultur och ledning
Läs foldern och få mer information här
 
Motioner och nomineringar till Förbundsmötet 2020

31 december är sista dag för motioner och nomineringar till Förbundsmötet i Växjö den 25-26 april.

Motionerna ska vara skriftliga. Ingen speciell mall finns, men det ska tydlig framgå vem som inlämnat motionen, samt vad motionären föreslår. Lämna gärna förklaring som bakgrund till motionen.
Motioner ska vara förbundsstyrelsen tillhanda senast den 31 december och inskickas till:
  • info@gymnastik.se och/eller
  • Svenska Gymnastikförbundet, Motioner, Box 110 16, 100 61 Stockholm
Valberedningen hoppas på att ni är aktiva och nominerar lämpliga kandidater innan årsskiftet. Efter det är det alltså inte tillåtet att komma med nya namnförslag. Därefter fortsätter vi i valberedningen att ta ställning till alla kandidater - såväl de som står till förfogande för omval som nya förslag från er i föreningar och regioner.
Nomineringar mailas till valberedningens ordförande Patrik Tengwall senast den 31 dec till: patrik.tengwall@live.se

Läs mer om förfarandet här
 
Alla kan gympa - utbildning

Den 26-27 november genomfördes regionens första Alla kan Gympa-utbildning på Lillsved.

Vilken härlig kurs vi hade på Lillsved! Härliga deltagare som alla var glada och nöjda med all inspiration. Det är många nya Alla Kan Gympa-grupper på gång! A.K.G-Kommittén var också på plats och presenterade sig. Vi hade ett stort engagemang och många förslag från våra kursdeltagare på hur verksamheten ska utvecklas i regionen.”
 
Utbildningen har varit fullbokad sedan länge och vi ser ett stort intresse hos våra föreningar att skapa ny verksamhet för att kunna inkludera alla gymnaster!

Nästa Alla kan Gympa-utbildning går på Lillsved den 14-15 mars. Välkomna mer er anmälan!
 
Alla kan gympa - kommitté

Vill du vara med och utveckla Alla Kan Gympa i regionen?

Nu söker vi dig som är intresserad utav Alla Kan Gympa och som vill vara med och driva utvecklingen framåt i Region Öst! För varje termin väljer fler och fler föreningar att haka på denna underbara verksamhet och GF Öst ser ett behov av att skapa ett nätverk för dessa föreningar, ledare och gymnaster.

Under nästkommande år påbörjar regionen skapandet av en kommitté vars syfte blir att driva läger, inspriationsdagar och gemensamma aktiviteter för denna målgrupp.

Är du intresserad av att veta mer? Mejla oss på ost@gymnastik.se.
 
 
Vila i frid Kjell O Johansson

I december nåddes vi av det tråkiga beskedet att en stor gymnastikpersonlighet i vår region har gått ur tiden. Kjell O Johansson.

Kjell var framförallt verksam som ordförande och väldigt framträdande i Brommagymnasterna under hela 40 års tid. Han var dessutom hedersordförande i föreningen på senare år.

Ytterligare var han en framträdande gymnastikpersonlighet i Stockholmsregionen och har dessutom varit ledamot i Svenska Gymnastikförbundets styrelse under en period. Vi beklagar givetvis sorgen och skickar våra tankar till nära och kära, samt tackar för allt Kjell bidrog med till gymnastiken.

Läs mer om minnet av Kjell O Johansson
 
Utbildningar 2020

Vi går i mål med 123 genomförda utbildningar under verksamhetsåret 2019.

Vi spänner bågen ännu mer inför 2020 och merparten av våra utbildningar ligger nu ute för anmälan. Säkra din plats redan idag, då anmälningstrycket är högt.

Till utbildningsöversikten och anmälan
 
Anställd i förening

I oktober genomförde vi vår mötesplats ”Anställd i förening” för andra gången i år.

Denna förmiddag fick cirka 30 anställda föreningsrepresentanter lyssna till och inspireras av hur Hammarbygymnasternas truppsektion införlivat utvecklingsmodellen i sin verksamhet och i sina grupper. Vi fick även lyssna till Järfällagymnasternas rekryteringsprojekt som gav 68 nya ledare i föreningen och möjliggjorde för 9 nya grupper och att 197 nya barn fick prova på gymnastik.

Stort tack till ansvariga i föreningarna för ert fina arbete och för inspirationen, samt till alla deltagare för bra och kreativa diskussioner kring dessa frågor.

Vi ses till våren igen för mer samverkan och inspiration!
Ny i förening

En annan mötesplats som vi anordnat i höst är "ny i förening" där vi tillsammans med SISU Idrottsutbildarnas processledare Kim Rehnfeldt träffade både nya och erfarna ledamöter i föreningsstyrelser.

Många spännande, viktiga och givande diskussioner kring föreningslära, styrelsearbete och ansvarsförhållanden inom ideella föreningar.

Vill ni ta del av materialet?

Här hittar ni presentationer från träffen

Här hittar ni vårt dokument "Föreningens ABC"
 
Föreningsstöd

Höstens uppsökande arbete gentemot er föreningar har lett till en rad stödprocesser, till exempel värdegrundsarbeten och mentorskapsprogram. Det har även gett oss goda riktvärden till vilka typer av stöd som ni efterfrågar. Utifrån det ser vi inför 2020 fram emot att genomföra en rad mötesplatser och processer med fokus på bland annat barnkonventionen, anläggningsfrågor, mindre discipliner (trampolin, aerobic gymnastics, hopprep, powertumbling m.m.), inspiration kring gruppträning och multigymnastik, värdegrund och uppförandekod.

Har ni inte varit i kontakt med oss än angående behov eller utvecklingsfrågor som ni önskar stöd i?

Hör av er till: 
jonatan.petersson@gymnastik.se
08-627 40 48
Enkät om Barnkonventionen

Barnkonventionen blir lag 1 januari 2020.

Vi vill stödja er föreningar i arbetet med att säkerställa att er verksamhet utgår ifrån barnkonventionen. I början av året kommer vi att anordna ett webbinarium där vi svarar på era frågor kring barnkonventionen, samt planerar för en workshop i ämnet som uppföljning och för vidare samtal och utbyte.

Den här enkäten vill vi att så många som möjligt svarar på i er förening - ledare, anställda, styrelse med flera. Era svar kommer att ligga till grund för vårt webbinarium. Det är 8 frisvarsfrågor vilket innebär att det är bra om du avsätter lite tid för att besvara enkäten. Enkäten är anonym och du svarar bara på de frågorna som du vill ha svar på.

http://bit.ly/barnkonv
 
 
Regionstävlingar 2019

Den 9 november genomfördes RegionTrean och Fyran i Tibblehallen, Täby med 26 tävlande lag. Regionsmästare på nivå tre blev GT Vikingarna och på nivå 4 stod Norrtälje GF högst upp på pallen.
Regionstävlingar 2020

Regionfemman och Regionsexan genomförs den 14-15 mars i samarbete med arrangörsföreningen Sollentunagymnasterna. De öppna klasserna i båda nivåer är fullbokade, men fram till den 31 januari finns möjlighet att anmäla tävlande lag till: Pojk/herr-klass nivå sex.
Arrangörsansökan HT 2020

Vi söker nu arrangörer till Regionstävlingarna HT 2020 samt VT 202. Arrangörsansökan är öppen fram till den 31 januari.

Till ansökan
 
Följ oss på Facebook

Visste du att vi finns på Facebook?

Vi publicerar en hel del innehåll i våra sociala medier, så följ oss gärna i de kanalerna också. Vi har även upprättat ett antal riktade grupper i den kanalen som exempelvis "Truppgymnastik Öst" och "Anställd i förening - GF Öst"

Följ oss här
 
GOD JUL & GOTT NYTT ÅR!

Vi vill tacka alla medlemmar, föreningar, förtroendevalda, utbildare och samarbetspartners för ett innehållsrikt och givande år och vi blickar med tillförsikt fram emot gympaåret 2020.

Vi passar även på att informera om att Gymnastikförbundet Östs kansli kommer hålla stängt under julledigheten mellan den 21 december och 6 januari.