Senaste nytt från Gymnasieantagningen
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
I Gymnasieantagningens nyhetsbrev samlar vi aktuella händelser och information som rör Gymnasieantagningen Storsthlm. I detta nummer kan du bland annat läsa om färdighetsprover, elevenkäten och ta del av frågor och svar från studie- och yrkesvägledarinformationen som hölls i november.
AKTUELLT JUST NU
Ansökan har öppnat
 
Från idag den 16 januari är det möjligt för sökande att logga in på ansökningswebben och göra sitt gymnasieval. Ansökningsperioden är öppen till den 17 februari klockan 23.59.

Lösenordsbreven är på väg
 
 
Lösenorden skickas ut via post till alla sökande. På grund av tekniska problem hos utskicksleverantören har utskicket blivit lite försenat. Lösenordsbreven kommer att vara alla elever tillhanda senast i mitten av nästa vecka. Det här kan vara bra att veta om ni får frågor från eleverna. Vi beklagar förseningen.

Studie- och yrkesvägledarna har tillgång till sina elevers engångslösenord via elevkorten på Adminsidan. Dessa lösenord ska vid första inloggning ändras till ett nytt lösenord av eleven själv.
Information att ge till sökande
 
Vi har samlat information som kan användas som utbildnings- och informationsmaterial för sökande. Mer material tillkommer fortlöpande.

Här kan du se en animerad elevfilm och ta del av presentationerna "Så gör du ditt gymnasieval" och "Så loggar du in"
Ansökan till fjärde tekniskt år
 
Elever som vill göra en ansökan till fjärde tekniskt år kan kontakta Gymnasieantagningen för inloggningsuppgifter. Ansökan görs på samma ansökningswebb och under samma period som övriga sökande.

Läs mer om fjärde tekniskt år på internwebben
Ny instruktionsfilm 
 
Nu finns en ny film om hur man hittar utbildningar på ansökningswebben. Där visar vi bland annat de olika sätten att söka fram utbildningar och guidar den sökande genom hela processen.

Se instruktionsfilmen här
IST Analys öppet några veckor till - Indra Analys på gång
 
Vi har förlängt tiden för tillgång till IST Analys vilket innebär att det kommer vara öppet till och med sista februari. I IST Analys finns statistik från tidigare antagningsår. Gällande årets antagning, så kommer statistik vara tillgängligi det nya verktyget Indra Analys. Vi har kvar några tekniska detaljer att lösa för smidig administration av användarkonton. Information kommer så snart detta är klart.
Utbildningar med färdighetsprov
 
Många skolor har färdighetsprov till estetiska program och engelskspråkiga utbildningar. Det kan också förekomma färdighetsprov till särskilda varianter och spetsutbildningar.

Hur bedöms provet, var görs det och när får den sökande kallelsen?

Här finns information om färdighetsprov och provpoäng
Gymnasieskolorna öppnar upp
 
Just nu pågår gymnasieskolornas öppna hus. Vill ni att era öppna hus-datum ska finnas på vår webbplats? Mejla tid och plats till indra-support@storsthlm.se.

Här finns datum och tider för öppna hus under året
Elevenkät
 
Den regionsgemensamma elevenkäten i åk 2 på gymnasiets nationella program och språkintroduktion 2020 har inletts.
 
Skolorna har genom ett mejl med rubriken “Storsthlms gymnasieenkät 2020” blivit inbjudna att registrera sina elever genom skolunika länkar och det går fortfarande att anmäla sina elever.
 
Gymnasierektorer och förvaltningschefer/gymnasiechefer kan följa de skolor de ansvarar för och se vilka som ännu inte har registrerat sig och även följa svarsfrekvensen.
 
Origo Group kommer att genomföra 2020 års enkätundersökning som pågår mellan den 7 januari och 6 mars.
 
Har ni frågor om undersökningen eller inte fått mejlet om anmälan, mejla till skola@origogroup.com.
 
Länk till alla tidplaner
För information om antagningsårets viktiga datum se Indras tidslinje och internwebben
Aktiviteter i tidplan
 
Kontroll och justering av höstterminsbetyg
Kontroll och justering av betyg är möjligt att göra fram till och med den 24 januari klockan 12:00.

Här kan du se avsnittet om betygsregistrering i Indramanualen

Rättelser av höstterminsbetyg
Från den 24 januari klockan 12:00 kan betysrättelser göras. För att rättelser ska gälla måste rektor godkänna ändringar. Rättelser kan göras fram till den 18 februari klockan 16:00

Här kan du se avsnittet om betygsrättelse i Indramanualen

Kallelse till färdighetsprov
Ni kan fylla i datum, tid och plats för kallelse till färdighetsprov i Indra. Kallelserna skickas per automatik ut till sökande den 20 februari.

Här kan du se avsnittet om skapa kallelse till färdighetsprov i Indramanualen

Snart dags att ladda upp blanketter i Indra
Beroende på en elevs gymnasieval eller situation ska vissa underlag för antagning och överlämning laddas upp i elevens elevkort i Indra redan efter första ansökningsperioden.

På internwebben har vi samlat information och instruktioner för att underlätta ert arbete.

Om ni inte vet vem på skolan som har den behörighet som krävs för en uppgift i Indra kan ni se det i Indra under menyn Skolor/kollegor > Skolor.
 
Nyheter om antagning
 
Handbok för gymnasieantagning 2020/2021
 
Sveriges kommuner och regioners handbok för gymnasieantagning är ett stöd till de som arbetar med och ansvarar för mottagande och antagning till gymnasieskolan och gymnasiesärskolan samt relaterade frågor såsom interkommunala ersättningar och bidrag till fristående huvudmän. Handboken innehåller en sammanställning av gällande bestämmelser enligt lag, förordning och föreskrifter samt kommentarer om hur dessa bör förstås och tillämpas.

Här kan du hämta handboken kostnadsfritt
Frågor och svar
 
Sara Skoog, utvecklingsledare på Gymnasieantagningen berättar kort om nuläget.
Play movie
Frågor och svar från studie- och yrkesvägledarträffen
Under informationsträffen för studie- och yrkesvägledare i november förra året kom det in en hel del frågor.

Här har vi samlat frågorna och svaren

Automatiska e-postmeddelanden
Vi får en del frågor om de automatiska e-postmeddelanden ni får från Indra. Indra skickar två slags e-postmeddelanden till er, dels meddelanden som går ut till alla eller vissa grupper av användare för kännedom och dels meddelanden som går ut som en arbetsuppgift som du ska utföra i Indra. Se avsnitt i Indramanualen där vi beskriver skillnaden på meddelande med en arbetsuppgift och meddelanden med allmän information.

Här kan du se avsnittet om arbetsuppgifter och meddelanden

Här kan du se avsnittet om arbetsuppgifter och klarmarkering
 
Kommande aktiviteter
 
Workshop yttrande och beslutshantering

Beslutsfattare i kommunerna som ansvarar för yttrande- och beslutshanteringen för gymnasieskolan kommer att bjudas in till workshoptillfällen inför att hanteringen startar. Inbjudan skickas ut i början av nästa vecka.
För dig som arbetar med gymnasiesärskolans sökande

Du som arbetar med gysär kommer att bjudas in till ett utbildningstillfälle där vi bland annat går igenom yttrande- och beslutshantering i Indras SÄR-läge. Inbjudan skickas ut i början av nästa vecka.
nyhetsbrevet
 
Nästa nyhetsbrev kommer i februari 
 
I nästa nyhetsbrev kommer du att få information om yttrandehantering och den preliminära antagningen.

Om du har några frågor eller saknar inloggningsuppgifter är du varmt välkommen att kontakta oss på indra-support@storsthlm.se.