Nu heter vi SKR!
 
Förbundets kongress har nyligen avslutats och de kommande årens inriktning har beslutats. Det vägledande dokumentet utgår från ett antal huvudpunkter:  
  • Vital demokrati och effektiv styrning
  • Hållbar välfärd och utveckling i hela landet
  • Attraktiva arbetsgivare och engagerade medarbetare
Till detta kommer ett antal delmål som konkretiserar frågorna. 

Kongressen har också beslutat att Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) nu ändrat namn till Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Redan i januari 2019 ändrade de sista landstingen sina namn till regioner, eftersom de också fick ansvar för den regionala utvecklingen. 
Läs mer 
 
En utvecklad översiktsplanering 
 
En ny lagstiftning för en utvecklad översiktsplanering föreslås träda i kraft den 1 april 2020. Syftet med en ändrad lagstiftning är att skapa förutsättningar för en bättre kontinuitet i översiktsplaneringen, att stödja  en god tillämpning och att översiktsplanen i högre utsträckning ska underlätta efterföljande beslut.
 
En av nyheterna är att kommunen i början av varje mandatperiod ska anta en planeringsstrategi där man tar ställning till om översiktsplanen är aktuell. Det föreslås också att regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer ska få meddela föreskrifter om digitala översiktsplaner. 
 
Konferens: Framtidens översiktsplanering, 19 februari
Under dagen kommer vi att gå igenom den nya lagstiftningen och Boverkets ÖP-modell 2.0. Vi varvar redovisningar med möjligheter till frågor och gemensam diskussion. Boverket, regeringskansliet och länsstyrelsen medverkar.
Läs mer och anmäl dig här
 
 
Fler konferenser 2020
 
 
Presidiedagar för miljö-, plan- och byggnämnder, 23-24 mars
Nu är det dags för dig som leder arbetet i en nämnd med ansvar för strategiska miljöfrågor, planering eller byggande att boka in 2020 års presidiedagar! 

Här medverkar SKR, berörda departement, kommuner och andra intressanta aktörer för att informera, samtala och inspirera kring aktuella ämnen. Presidiedagarna är också ett uppskattat tillfälle att träffa kollegor från hela landet. Konferensen hålls den 23-24 mars på Bonnier Conference Center i Stockholm. 
 
Bygglovschefskonferens, 24-25 september
I Stockholm samlar vi i september återigen alla bygglovschefer till årlig konferens. Anmälan och program kommer under våren men boka gärna in dagarna i almanackan redan nu!
 
Detaljplanekonferens, 15-16 oktober 
SKR:s årliga detaljplanekonferens kommer att hållas den 15-16 oktober i Stockholm. Håll utkik under våren för program och anmälan.
 
Snart kommer en enkät om klimatanpassning 
 
SMHI har regeringens uppdrag att utvärdera hur kommunerna arbetar med klimatanpassning. Detta kommer att ske via länsstyrelserna, som snart skickar en enkät till kommunerna om klimatanpassning och vilka hinder som finns för att jobba med detta.

SKR har bistått i utformningen av frågorna. Vi tror att det är bra att kommunerna svarar - ett tydligt resultat i detta kan ge viktiga signaler om hur Sverige fortsättningsvis bör driva dessa frågor nationellt.
 
Remisser och utredningar 
 
 
Nationellt tillgängliggörande av digitala detaljplaner – delrapport i uppdraget att verka för en smartare samhällsbyggnadsprocess
SKR är positiva till digitaliseringens möjligheter att underlätta och effektivisera samhällsbyggnadsprocessen. SKR anser att det ska framgå att detaljplanen utgör grunden för kommunal myndighetsutövning i frågor som rör användningen av mark och vatten. Förbundet anser vidare att finansieringsmodellen för ett nationellt tillgängliggörande av digitala detaljplaner måste tydliggöras.
SKR:s synpunkter 
 
Byggnaders energiprestanda – förslag på ändringar i plan- och byggförordningen
SKR tillstyrker förslaget om att vid beräkningen av en byggnads energiprestanda använda viktningsfaktorer per energibärare för att bidra till teknikneutralitet mellan hållbara uppvärmningssystem som inte är fossilbränslebaserade. Men vi anser också att det behövs fler kompletterande åtgärder för att förslaget ska få den avsedda effekten.
SKR:s synpunkter
 
Förslag till ändring av Boverkets byggregler - 2011:6 - föreskrifter och allmänna råd BFS 2020:XX
SKR anser att förslaget till nya viktningsfaktorer är ett viktigt positivt steg för att bidra till teknikneutralitet mellan hållbara uppvärmningssystem.  Den föreslagna nivån för flerbostadshus behöver dock skärpas för att inte sänka kraven jämfört med dagens BBR. Boverket bör ges ansvar för att energiberäkningar och energideklarationer ska vara användbara och tillgängliga för granskning.
SKR:s synpunkter
 
Bebyggelse- och transportplanering för hållbar stadsutveckling (SOU 2019:17)
SKR avstyrker ytterligare reglering i plan- och bygglagen om transportplaner i översikts- och detaljplanering samt föreslår att Boverket och Trafikverket får i uppdrag att gemensamt svara för kompetenshöjande insatser och stödja kommunerna i bebyggelse- och transportplanering på strategisk nivå. 
SKR:s synpunkter
 
Underlag som stöd i arbetet
 
Underlag för exploateringsavtal
SKR tog förra året fram ett underlag för exploateringsavtal som kan användas när en kommun tillsammans med en byggherre/exploatör utarbetar och förhandlar fram ett exploateringsavtal kopplat till ett detaljplanearbete. I materialet beskrivs även vissa frågor gällande genomförandeprocessen i detaljplanearbeten. En ny och delvis omarbetad version finns nu tillgänglig.
Läs mer
 
Kostnader för flerbostadshus
Flera faktorer påverkar kostnaderna för att bygga bostäder. En av de saker som påverkar byggkostnaderna mest är valet av upplåtelseform. 

I anslutning till att Statistiska centralbyrån, SCB, presenterade siffror kring priset för nyproducerade bostäder år 2018 har SKR lyft fram några faktorer som påverkar kostnadsbilden.
Byggkostnader för bostäder i flerbostadshus
 
Guide för ett smart samhälle
SKR släpper inom kort en guide som ger en bred introduktion kring frågeställningar som rör det smarta samhället, från de tekniska förutsättningarna till de nyttor som vi vill ska uppstå. Utgångspunkten är digitaliseringens möjligheter utifrån ett kommunalt perspektiv och hur den enskilda kommunen kan utvecklas till ett smart samhälle.
SKR:s webbutik
 
Missa inte Boverkets vägledningar och utbildningar!
 
 
Kunskapsbanken 
Boverkets vägledning på nätet fylls ständigt fylls på. Nytt är bland annat vägledning gällande Prövning av bygglov och förhandsbesked , Överklagande av bygglov och Överklagande av detaljplan.
 
PBL-akademin 
I PBL akademin fyller Boverket dessutom kontinuerligt på med webbutbildningar, webbseminarier, poddar mm. Under den rubriken hittar du bland annat webbutbildningarna Ny på jobbet som detaljplanehandläggare, Ny på jobbet som lovhandläggare och den alldeles nya Ny på jobbet inom PBL-administration. Materialet, som är omfattande och helt kostnadsfritt, riktar sig både till den som är ny i respektive roll och som kunskap och diskussionsunderlag för de som redan har erfarenhet inom området.
 
Ansvarig utgivare 
Ann-Sofie Eriksson
ann-sofie.eriksson@skr.se 
08-452 70 00
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se