Information om elmarknaden
 
Här kommer månadens nyhetsbrev med aktuella nyheter, analyser, trender och framtidsprognoser.
En tillbakablick på november
 
Början på november var betydligt torrare och kallare än normalt. Detta fick hydrologin att snabbt minska från att i början av månaden ha legat kring -3 TWh till att efter en vecka vara nere på -7 TWh. Men då nederbörden under resten av november har legat närmare det normala och med varmare temperatur så har hydrologin hållit sig kvar kring den nivån. Det blåste lite under månaden och vindkraftsproduktionen låg på den lägsta nivån sedan augusti.
Terminspriset
 
Terminspriset på de nordiska terminskontrakten i fronten har följt de tyska frontkontrakten och råvarupriserna. Detta har gjort att de i början av månaden sjönk i pris för att sedan i slutet på månaden stiga igen men har inte riktigt nått upp i de nivåer de var på i början av månaden. De nordiska årskontrakten har däremot stigit under november månad. Framöver ser vi en sidledes utveckling på den nordiska terminsmarknaden. Däremot indikerar vissa väderanalyser att vi kan få ett mer nederbördsrikt och varmare väder, vilket ger en viss nedsiderisk.
Spotpriset
 
Under en tid på året då vindkraftsproduktionen vanligtvis stiger så sjönk den under november från oktobers redan låga produktion. Kärnkraftsproduktionen steg minimalt från oktober. Detta i samband med att vintern närmar sig allt mer och förbrukningen ökar gjorde att spotpriserna steg under november månad. För elområde 3 blev priset i november 2019 44,56 öre/kWh.
Prognos
 
Väderprognoserna visar på mycket nederbörd i närtid vilket förbättrar den hydrologiska balansen och minskar därmed påverkan från Tyskland. I prognoserna så är både nederbörd och temperatur kring det normala men däremot visar vissa väderanalyser på att det kan komma att bli både blötare och varmare. Detta innebär en viss nedsiderisk på terminskontrakten, annars ser vi en sidledes utveckling på dem. På grund av en hög vindkraftsproduktion i veckan så tror vi på ett lägre spotpris denna vecka men efter det så väntas det bli något högre.
Dela på Facebook | Följ oss på Twitter | Registrera Epost-adress för nyhetsbrev