Att tänka på inför fondåret - 2020
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Förhoppningarna lever om ett handelsavtal mellan USA och Kina

USA-börsen nådde nya all time high i november trots osäkerhet ifall det kommer att bli något handelsavtal mellan USA och Kina tillsammans med dystrare inköpschefer som skruvat ner sina förväntningar på framtiden. I ryggen har dock aktiemarknaden en positiv rapportsäsong.

Trenden för inköpschefsindexet är fallande men siffran håller sig fortfarande över 50 vilket indikerar att ekonomin fortfarande växer.

Både USA och Kina har ett fallande momentum, men marknaden är mer oroad över vilka effekter ett handelskrig får på Kinas ekonomi än den amerikanska.

En faktor som håller igång den amerikanska ekonomin och börsen är att den amerikanska centralbanken fortsätter att köpa statspapper för att finansiera den ökande amerikanska statsskulden. Köpen gör att räntan hålls nere vilket gör det billigare för företag och hushåll att låna. Det gör också att investerare hellre lägger sina pengar på börsen än lågavkastande räntepapper. Genom ett ökat köptryck på aktier stiger börsen.

En viktig händelse för detaljhandeln under månaden var Black Friday. E-handelsförsäljningen steg men nådde inte riktigt upp till förväntningarna. För traditionella fysiska butiker handlade det om en nedgång jämfört med föregående år.


Läs hela vår fondkommentar här 
Att tänka på inför fondåret 2020
 
2020 har flertalet intressanta händelser att vänta med stora politiskt avgörande händelser och oavslutade kapitel från 2019.
 
Utvecklingen av Handelskonflikten mellan USA och Kina har de senaste åren varit central för världsekonomins mående och reaktioner.

Brexit har också påverkat marknaderna och har länge varit under lupp. Nu i december sker det brittiska valet och resultatet blir troligen avgörande för utvecklingen. Magnus Hjelmér, vardagsekonom på Ica Banken, säger i en intervju att han inte ser det som rimligt att en heltäckande lösning i frågan skulle vara på plats under nästa år. Däremot tror inte Hjelmér att marknadens största risk är just Brexit.

 
Grattis till er som investerat i våra fondpaket och Aktiva portföljer

Året närmar sig sitt slut och det börjar bli dags att avrunda dina investeringar för året 2019. Till dig som valt att följa våra fondexperter genom att investera i Fondpaketen eller våra Aktivt Förvaltade Portföljerna – kan vi bara säga grattis. Med bra analys och möten med förvaltare så har vi under året levererat mycket bra avkastning.

Fondpaket, lågrisk: 12,9 % YTD
Fondpaket, medelrisk: 17,6 % YTD
Fondpaket, hög risk: 28,3 % YTD

Aktiv Portfölj Defensiv: 12,1 % YTD
Aktiv Portfölj Balanserad: 16,6 % YTD
Aktiv Portfölj Offensiv: 28,7 % YTD
Aktiv Portfölj Tillväxt: 26,2 % YTD

Läs mer
Inför Årets Fonder 2019 – Nordiska aktörer dominerar och småbolagsfonder levererar i flera kategorier

Den första gallringen för att ta fram toppkandidaterna till Årets Fonder 2019 är genomförd och trenden visar att det i år är de nordiska aktörerna som dominerar inom flertalet kategorier. Samtidigt ser vi att de traditionellt starka amerikanska fondbolagen i år har haft svårt att nå toppen. Enligt Mikael Tjäder, VD för Fondab som äger och driver Fondmarknaden.se så kan vi återigen konstatera att de fonder som förvaltas av de svenska och nordiska storbankerna, fortsätter att leverera toppresultat.

Läs mer
Hedgefonder - där fondförvaltarens agerande får genomslag på riktigt
 
Hedgefonder har ett bredare mandat än en traditionell fond och kan ta positioner för en större variation av scenarion. De kan till exempel satsa på att värdepapper ska tappa i värde eller ta en position med hävstång, vilket gör att små förändringar kan få ett stort genomslag på både upp- och nedsidan.
 
Den franska hedgefondförvaltaren Lyxor asset management skriver i sin senaste marknadsrapport att man tror på Hedgefonder med Kina-fokus. Förvaltaren positionerar sig därför på olika sätta för att kunna dra nytta av vad de kallar “strukturella anledningar” till att marknaden erbjuder attraktiva positioner att ta.

Läs mer
 
Flyttstopp inför årsskiftet
Fondmarknaden.se kommer att ha ett stopp för in- och utflyttar i andelar och likvid inför årsskiftet. Det görs för att det över årsskiftet inte ska ligga flyttar som inte är färdigställda, då det kan orsaka att ofullständiga uppgifter skickas till dig som kund och till Skatteverket.

Flyttanmälningarna tas dock emot som vanligt under denna period men hanteringen av dem återupptas enligt följande datum.
 
 
 
Månadens bästa fonder
Månadens bästa aktiefond
Tundra Pakistan Fund A +14,20 %
 
Månadens bästa hedgefond
Plain Capital ArdenX +3,54 %
 
Månadens bästa räntefond
JPM Sterling Bond A GBP +1,90 %

Avkastning per 2019-12-10, 30 dagar bakåt Se våra topplistor här
 
 
Hållbara fondpaket

Färdiga fondpaket som förenklar ditt fondsparande. Nu endast med hållbara fonder.
 
 
Topp 3

Se våra topp tre fonder inom varje fondkategori
 
Aktiv förvaltning

Aktivt förvaltade portföljer
med fyra olika riskprofiler