Ny webbutbildning lanseras, se webbseminariet i efterhand och få reda på vad deltagare tycker om våra utbildningar
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
16 december 2019
Fyra personer står vid ett bord i studiomiljö och tittar in i kameran.
Ny webbutbildning om PBL-administration
 
Boverket har precis lanserat en ny webbutbildning för dig som arbetar med PBL-administration inom samhällsbyggnadsprocessen. Utbildningen utformas så att nya medarbetare ska lära sig om vad PBL-administration är inom samhällsbyggnadsprocessen men passar utmärkt även för mer erfarna medarbetare som behöver fräscha upp sina kunskaper.

Läs mer och gå utbildningen på vår webbplats!
 
Nu kan du se webbseminariet om prövning av bygglov i efterhand
 
I webbseminariet som Boverket sände den 28 november gick vi igenom vad som ska prövas i ett bygglov, både inom och utanför detaljplanerat område.

Läs mer och se sändningen på Boverkets webbplats
Skärmklipp från webbseminarium som föreställer två personer som står bredvid varandra och pratar när de tittar mot kameran.
 
Fyra personer sitter runt ett bord och pekar samt ritar på ett papper tillsammans.
”Många frågor kan lösas bättre med tidig kommunikation och med en ömsesidig förståelse för varandras roller”
 
Den 22 november anordnades en workshop i Göteborg om knäckfrågor i lov- och byggprocessen. Syftet med dagen var att diskutera konkreta och vanliga frågeställningar och därmed få underlag för hur processen kan blir mer förutsägbar med bland annat mer likartade bedömningar i landets kommuner.

Drygt 40 personer deltog, representerande några av Västsveriges kommuner, Länsstyrelsen samt ett tiotal byggherre-/byggföretag. Från Boverket medverkade experter inom bland annat brand, energi, bygglov och kontroll.

Genomförandet av denna typ av möten är också ett viktigt led i arbetet med att bygga nätverk mellan aktörerna i processen. Diskussionerna ger också Boverkets experter bra insikt om vilka frågor som är svåra att lösa och därmed bra underlag för hur regler och vägledningar kan formuleras för bästa möjliga förståelse.

”Många frågor kan lösas bättre med tidig kommunikation och med en ömsesidig förståelse för varandras roller” var en synpunkt som kom fram under mötet.
Liknande workshops har tidigare genomförts i Uppsala och Luleå och under våren 2020 planeras möten i Falun och Malmö.

Text och bild: Mårten Lindström
 
Kommande webbutbildning: Ny på jobbet som översiktplanerare
 
För dig som är ny på jobbet som översiktplanerare tar Boverket fram en utbildning som lanseras i slutet av 2019. Utbildningen utformas så att nya medarbetare ska komma in i rollen som översiktsplanerare på kommun och länsstyrelse, men också mer erfarna medarbetare kommer att kunna ha nytta av att gå utbildningen.

Läs mer om den kommande utbildningen på Boverkets webbplats
 
Vad deltagare säger om utbildningen "Ny på jobbet som lovhandläggare"
 
Porträttbild av Helene Olovsdotter Haglund.
– Jag måste säga att Boverket verkligen har blivit duktiga de senaste åren med PBL kunskapsbanken, webbutbildningar och allt material som finns att tillgå. Ny på jobbet som lovhandläggare var min första webbutbildning. Jag hade mycket höga förväntningar på kursen och jag blev inte besviken, säger Helene Olovsdotter Haglund, som har jobbat med bygglov i många år och är plan- och byggchef sedan fem år tillbaka i Ljusdals kommun.

På Helenes avdelning finns 14 handläggare som jobbar tätt tillsammans med allt från översiktsplaner, detaljplaner och planering till lov- och genomförandefrågor. Hon bestämde sig för att gå utbildningen med två nyanställda.
Porträttbild av Ylva Hartwig Nilsson.
– Vi använder oss regelbundet av Boverkets webbutbildningar och Boverkets material på PBL kunskapsbanken i vår yrkesutbildning för lovhandläggare, förklarar Ylva Hartwig Nilsson. Ylva är uppdragsansvarig utbildningsledare för en två-årig nätbaserad yrkeshögskoleutbildning för lovhandläggare på Yrkesakademin.

På Yrkesakademin använder de Boverkets webbutbildning Ny på jobbet som lovhandläggare redan första året då de lägger ut webbutbildningens lektioner kring förvaltningslagen, service och effektivitet.
 
Om nyhetsbrevet
 
Nyhetsbrevet PBL kompetens ger dig information om Boverkets vägledning för tillämpningen av plan- och bygglagen genom PBL kunskapsbanken, webbseminarier och aktiviteter inom kompetenssatsningen.
Prenumerera på nyhetsbrevet