Läs berättelser och beställ gåvor till stöd för utlandskyrkan.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
December 2019


Kära vänner,

vi befinner oss i advents- och jultid. För den som är långt hemifrån kan Svenska kyrkans närvaro ge trygghet och hopp.

För mig dröjer några rader från episteltexten på kyrkoårets allra sista söndag kvar: ”Guds tält står bland människorna, och han skall bo ibland dem” (Upp 21:3). En hälsning från Gud, med ett löfte om att vi aldrig är ensamma.

Ett tält kan uppfattas på så många olika sätt. Det kan vara ett färgglatt ”Pippi Långstrumptält” med plats för bus och stoj. Det kan vara ett fjälltält som skyddar den ensamma fjällvandraren mot stormen och det kan vara förtältet kopplat till husvagnen med plats för måltider. Det kan också vara det välkamouflerade tältet som inte syns förrän du står alldeles inpå.

På samma sätt kan utlandskyrkans närvaro se lite olika ut, men uppdraget är alltid detsamma: att ge rum för Guds närvaro mitt bland människor, var vi än befinner oss. Följ med oss i vårt spännande uppdrag runt om i världen.
Önskar dig en välsignad jul och hoppas att vi ses på det nya året!

Hälsningar

Johanna Holmlund Lautmann
Verksamhetschef Sverige, Svenska kyrkan i utlandet
 
En kyrka i ständig rörelse!
 
Utlandskyrkans arbete är i förändring. På vissa platser har kyrkan blivit mer mobil, utan fast lokal, som exempelvis i Nederländerna.
"Vi bär med oss kyrkan" säger kyrkoherde Maria Scharffenberg. "Jag har med mig vår kyrkklocka att ringa in gudstjänsten med. Eller som här, där vårt processionskors får följa med till ekumenisk gudstjänst i Rotterdam”
 
Handla gåvor i webbshoppen!
 
I vår shop på nätet finns flera saker som passar som presenter eller julklappar. Sidenpåsen med en bönbok och ett trähjärta kostar 160 kronor. Genom att köpa den stöder du utlandskyrkans arbete.

Hitta fler julklappar i webbshoppen
 
Kyrkan var på plats när tragedin drabbade
 
”Jag blir uppringd av en läkarklinik på orten, som berättar att en kvinna, gravid i v.22, kommit in akut med magsmärtor och blödningar. Läkare och sköterskor har inte lyckats stoppa blödningarna och barnet föds dött."
Prästen Karolinn fanns på plats på en semesterort, när en svår kris drabbade en familj.

Läs hela Karolinns berättelse
 
Träffa oss på Afternoon tea
 
Sverigechef Johanna Holmlund Lautmann med kollegor, bjuder in till Afternoon tea med utlandskyrkan.
Det är en möjlighet för dig som förtroendevald, anställd, ombud eller bara nyfiken, att få information om vår verksamhet runt om i världen.

Kommande datum:
18/1 Arlanda, 19/1 Umeå, 25/1 Malmö, 26/1 Göteborg, 1/2 Skellefteå, 16/2 Lärbro, 22/2 Lidköping, 23/2 Uddevalla, 7/3 Karlstad, 8/3 Örebro, 15/3 Halmstad, 21/3 Gävle, 22/3 Borlänge

Läs mer om orter och datum för Afternoon tea
 
Nu kan du skänka fonder och aktier till Svenska kyrkan i utlandet
 
Ett sätt att stödja Svenska kyrkan i utlandet är att ge aktier, obligationer eller fonder. Då ökar gåvans värde eftersom varken du som givare eller mottagaren betalar någon vinstskatt.

Läs mer om olika sätt att ge en gåva
 
Nya prenumeranter får en vacker bok!
 
Känner du någon som är intresserad av Svenska kyrkan i utlandet, eller som är ombud, men som inte får det här nyhetsbrevet? Då kan du tipsa om att alla nya prenumeranter får den vackra boken Speglingar och avtryck i gåva.

Fyll i e-postadressen på den som vill ha nyhetsbrevet här.
 
Julbasarerna en viktig inkomstkälla för utlandsförsamlingarna
 
Inför jul är det hektiska dagar för utlandsförsamlingarna. Både  anställda och volontärer jobbar dag och natt för att genomföra årets julbasar. Inkomsterna blir en ekonomisk grundplåt för årets kommande verksamhet.
Bilden är från Svenska kyrkan i London. Pedagogen Magnus Berggren och volontären Marita Pettifor äter lite korv stroganoff i köket mellan arbetspassen. 
Foto: Mona BA Davidsson
 
Ge via Facebook
 
Nu kan du skapa en insamling till utlandskyrkan via Facebook.  
Följ länken och skapa en insamling, exempelvis i samband med att du fyller år. Alla bidrag är värdefulla!

Skapa en insamling
 
Följ utlandskyrkan på instagram 
 
Nu kan du följa Svenska kyrkan i utlandet på Instagram.
Kontot heter @utlandskyrkan. Tipsa gärna din församling och dina vänner!

Svenska kyrkan i utlandet på Instagram
 
Ge utan kontanter med Swish!
 
Numera är det många som inte har kontanter i plånboken. Då går det lika bra att swisha en gåva. Numret för att ge en gåva till Svenska kyrkan i utlandet via Swish är 901 60 31.