Senaste nytt från Gymnasieantagningen
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
I Gymnasieantagningens nyhetsbrev samlar vi aktuella händelser och information som rör Gymnasieantagningen Storsthlm. I detta nummer kan du bland annat läsa om Gymnasiemässan och vad som gäller kring kommande registrering av höstterminsbetygen.
AKTUELLT JUST NU
QlikSense - nytt statistikverktyg till Indra
 
I vårt statistikverktyg QlikSense som vi kommer ha till Indra, som vi har valt att kalla "Indra Analys", kommer avidentifierade uppgifter gällande sökande och antagna visas. Verktyget kommer lanseras under den första ansökningsperioden som öppnar i mitten av januari.
När ansökningsperioden har stängt den 17 februari kan vi följa i Indra Analys hur sökandet ser ut till utbildningarna och skolorna i vårt antagningsområde.

Här kommer vi inom kort att lägga upp manualer och mer information, håll utkik
Många besökare på Gymnasiemässan 
 
Den 21-23 november anordnades den årliga Gymnasiemässan på Stockholmsmässan i Älvsjö, i samarbete med Gymnasieantagningen Storsthlm. På mässan fanns totalt 169 utställare i form av gymnasieskolor, studie- och yrkesvägledare och branschorganisationer för att hjälpa de cirka 28 000 elever som ska göra sina val i Stockholms län, Gnesta och Håbo.

– Frågorna har varit allt mellan ”hur vet jag vad jag ska göra med mitt liv?” och väldigt specifika frågor om skolorna. De undrar vad som krävs för att komma in på olika program och vad skillnaden är på de olika skolorna. Det har också varit många frågor om polisutbildningar och om olika idrottsskolor i år, sa Camilla, en av de många studie- och yrkesvägledarna på plats på mässan.

Läs mer om Gymnasiemässan, vad eleverna tyckte och vad som hände på scen
Fullsatt informationsträff för studie- och yrkesvägledare
 
Drygt 250 besökare deltog på informationsträffen för studie- och yrkesvägledare under torsdagen förra veckan. Gymnasieantagningen Storsthlm gick under dagen igenom rapporten från antagningsåret 2019, de olika delarna av Gymnasieantagningens webbplats och Indra samt viktiga tidpunkter för antagning under de kommande månaderna.

Dagen avslutades med en frågestund, frågor och svar kommer att skickas i nästa nyhetsbrev och läggas upp på internwebben.

Läs mer om vad som togs upp under dagen

Se presentationen från informationsträffen
SYV-resurser
 
Du som studie- och yrkesvägledare har en viktig roll som kontaktperson för den sökande genom hela antagningsprocessen. Förutom webbplatsen är det du som är Gymnasieantagningens främsta informationskanal ut till de sökande.
 
 
Länk till alla tidplaner
Glöm inte att hålla koll på tidslinjen i Indra så att du inte missar viktiga händelser under antagningsåret. 
Aktiviteter i tidplan
Betygsregistrering
 
Snart är det dags för alla grundskolor att registrera och importera höstterminsbetygen i Indra så att dessa syns för eleverna när de loggar in den 16 januari.

Här kan du se avsnittet om betygshantering i Indramanualen

Årskurs 9 betyg
 
Den 10 december öppnas möjligheten att importera åk 9-elevernas ht-betyg till antagningssystemet Indra. Betygen kan läsas in via fil eller registreras manuellt. Efter att betygen har förts in ska skolan kontrollera att uppgifterna har lästs in korrekt.  
Tänk på att möjligheten att läsa in betyg stängs den 8 januari.
 
IM-betyg
 
Den 18 februari kan gymnasieskolorna börja registrera sina IM-elevers betygskompletteringar (grundskolebetyg) i Indra. Grundskolebetyg från IM-klass kan endast registreras manuellt eller via Excelimport.
OBS! Det går bara att importera betyg om eleven först är registrerad i Indra.
 
Sista dag att registrera betygskompletteringar inför preliminärantagningen är den 2 april och inför slutantagningen den 10 juni.
Elevimport och registrering
 
Sista dag att läsa in elevuppgifterna i Indra för grundskolor var den 29 november och funktionen är nu stängd. De skolor eller kommuner som fortfarande inte hunnit läsa in sina elever, kommer vi på Gymnasieantagningen att särskilt följa upp och säkerställa att uppgifterna läses in. Sista dag att registrera IM-elever i Indra för gymnasieskolor är den 10 januari.

Viktigt att veta är att det alltid går att registrera elever manuellt i Indra.

Se instruktionsvideon för manuell elevregistrering
Elever som registreras i Indra efter den 10 januari får lösenordsbrevet i ett e-postmeddelande. Studie- och yrkesvägledare kan hjälpa till att skriva ut lösenordsbrev från elevkortet i Indra om eleven ännu inte loggat in.

Läs mer om elevkort och ansökan

Observera att om en elev byter skola ska avlämnande skola ändra skolkoden på elevkortet i Indra. Samma gäller för kommunkoden om eleven byter skolkommun. Om detta inte görs får den nya skolan inte tillgång till elevens uppgifter och ansökan.
Lösenordsbrev
 
Alla elever registrerade i Indra och som är folkbokförda i Stockholms län, Gnesta och Håbo får inloggningsuppgifter till Indra. Lösenordsbrevet skickas hem till eleverna per post inför att ansökningsperioden startar. Därefter skickas inloggningsuppgifter endast via elevens angivna e-post.

Mer information om inloggningsuppgifter inför att gymnasievalet öppnar
 
Nytt i Indra
Nya blanketter ska underlätta i Indra 
 
Gymnasieantagningen har gjort en genomlysning och anpassning av bilagorna i samband med övergången till Indra. Det har lett till en del förändringar i benämning, utseende och innehåll samt i antalet bilagor.

Bilagor benämns numera som blanketter och de finns att ladda ner i Indra under menyn Blanketter/info samt på internwebben. 

I tidplanen finns information om när blanketterna ska vara inne

Bekanta dig med de nya blanketterna på internwebben
Så fungerar behörigheterna i Indra  
 
Vi får många frågor i vår support om hur behörigheterna i Indra fungerar. Här har vi samlat de vanligaste frågorna och svaren.

Hur får jag en ny inloggning till Indra?
 
Svar: På vår internwebb finns det behörighetsformulär som ska fyllas i av behörig beställare och skickas in till oss. När du har blivit upplagd i Indra kommer du att få ett välkomstmejl med information om hur du loggar in. Behörighetsformulären kan också nås via Vyförklaringarna i Indra, under menyn Skolor/Kollegor.
 
Jag behöver en utökad behörighet eller ändra på den jag har

Svar: Du använder då behörighetsformulären som finns på vår internwebb. När du har fått en ändring i din behörighet kommer du att få ett automatiskt mejl från Indra med information om ändringen.
 
Vilka behörigheter och befattningar finns i Indra och vad kan de se och göra?

Svar: I vår Indramanual hittar du en behörighetsmatris som beskriver vad alla befattningar och behörigheter kan göra i systemet. Det finns också förslag på vilka roller på skolan eller i kommunen som ska ha behörigheten. Observera att detta kan skilja sig mellan skolor och kommuner och att det är ni på skolan eller i kommunen som vet bäst vem som ska ha vilken behörighet.
 
Hur vet jag vilka behörigheter jag har?

Svar: I Indra, under menyn Skolor/Kollegor->Skolor (för dig som arbetar på skola) eller Skolor/Kollegor->Förvaltning (för dig som arbetar på en kommunal förvaltning) kan du se vilka behörigheter du är upplagd på. Tips! Gå gärna in i Indra och kolla på din skola eller förvaltning och försäkra dig om att du har de behörigheter du behöver.
 
I början av varje antagningsår skickas en arbetsuppgift ut till alla aktiva användare i systemet att gå in och kontrollera sin befattning och behörighet.
Hur söker man fram en utbildning på ansökningswebben?
 
Vi har samlat all information om hur du hittar utbildningar på elevsidan, det vill säga webbplatsen där eleverna gör sin ansökan och följer sin antagning, i en lättillgänglig guide. Här kan du enkelt se hur du gör steg för steg och ta del av tips som hjälper dig på sidan.

Ta del av lathunden för att hitta utbildningar på ansökningswebben
 
nyhetsbrevet
 
Nästa nyhetsbrev kommer i januari 2020
 
Det här var det sista nyhetsbrevet för i år. Nästa nyhetsbrev kommer i januari inför att ansökningsperioden startar.

Om du har några frågor eller saknar inloggningsuppgifter är du varmt välkommen att kontakta oss på indra-support@storsthlm.se.

God jul och gott nytt år önskar vi på Gymnasieantagningen Storsthlm!