Aktuella frågor inom Finsam
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Lina Karlsson ny representant i Nationella rådet:
Samverkan är viktig för Arbetsförmedlingen
Lina Karlsson menar att den finansiella samordningen är viktigare än någonsin:
– Arbetsförmedlingen står inför stora förändringar som också kommer att påverka våra lokala förutsättningar. Då är det extra viktigt att vi har fungerande samverkansformer.
 
Läs mer om Lina Karlsson på finsam.se



Kan samverkan effektiviseras?
Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan bör utreda ändamålsenliga samverkansformer, inklusive förslag om hur samordningsförbund kan slås ihop till större och färre förbund. Det är ett förslag i Arbetsförmedlingens återrapport till regeringen.
 
Nytt förbund för Södra Norrbotten
Åsa Snårbacka
I början av nästa år startar det nya Samordningsförbundet Södra Norrbotten som är en sammanslagning av samordningsförbunden i Piteå, Älvsbyn och Luleå.

– Vi hoppas att kunna skapa ett starkt förbund, säger Åsa Snårbacka, förbundschef för samordningsförbundet Pyramis i Luleå.

– Alla behöver inte uppfinna hjulet själva hela tiden. Även om vi inte behöver göra exakt lika, kan man göra på ett liknande sätt. Vi kan hjälpas åt med många saker som t ex analys och ekonomi.




Läs mer om bildandet av Södra Norrbotten
 
Stor arbetskraftsbrist i Umeåregionen
Mikael Holmlund
Samordningsförbundet i Umeåregionen har skapat en särskild analysgrupp bestående av representanter från parterna och forskare som går igenom den statistik som finns hos parterna tillsammans med helårsekvivalenter från SCB. Det har lett till en helt annan förståelse för utanförskapets uppbyggnad

– Det som särskiljer oss är att vi har låg arbetslöshet och relativt hög ohälsa samtidigt som vi har omfattande rekryteringsbehov hos våra arbetsgivare. Vi behöver därför göra allt vi kan för att ta till vara på de som idag står långt från arbetsmarknaden, säger Mikael Holmlund, förbundschef för samordningsförbundet Umeåregionen.

Läs mer om satsningen på ordinarie insatser och ett gemensam intranät för samverkan.
 
 
 
Det handlar om att fokusera på det friska!
Andreas Rosin och Tove Olofsson
Hikikomori är en insats som vänder sig till hemmasittande unga vuxna i åldrarna 16–25 år i Umeå kommun med omnejd.
 
Alla kontakter sker på de unga vuxnas villkor.
– För en del är det ett stort steg att bara våga träffas, vi har några personer som vi bara kommunicerar med via sms. Men för att kunna hjälpa dem behöver vi träffa dem, säger Tove Olofsson.

Läs mer om Hikkimori i Umeå på Finsam.se
 
Hallå där Cindy Marttiin!
Hur går det med Finsamkonferensen…
Cindy Marttiin
Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi har tackat ja. Bi Puranen, Christina Stielli och Mats Tyrstrup likaså. Kommande Finsamkonferens i Tylösand, Halland den 24–25 mars, har ett spännande program med temat Innanförskapets möjligheter. Cindy Marttiin leder arbetsgruppen bakom konferensen.

Hur går det med planeringen?
– Det har gått otroligt bra, vi har haft ett stort stöd av Samordningsförbundet Halland som jag tycker har haft en väldigt tydlig linje i vad för slags konferens de vill skapa tillsammans med oss i Nationella rådet.
 
När kan man anmäla sig?
– Nu. Här kan du läsa hela inbjudan och göra din anmälan.

Läs mer om planeringen av Finsamkonferensen med Samordningsförbundet Halland firar 10 år
 
 
  
– Det är roligt att få ett internationellt intresse
Tristan Troby
International Centre for Migration Policy Development (ICMPD) i Österrike har bjudit in insatsen Premiär, från Samordningsförbundet Insjöriket till ett internationellt forum.

Fokus ligger på hur samverkan fungerat mellan myndigheter och det privata näringslivet och hur det påverkat deltagarna i Premiär.

–Det är roligt att få ett internationellt intresse, för goda exempel ska man sprida. Jag har förstått att det finns få projekt som arbetar med både myndigheter och näringsliv, säger Tristan Troby projektledare.

Tristan Troby kommer att presentera det sätt som Premiär arbetat med utlandsfödda där samordningsförbundet har utgjort en bas för arbetet. Efter presentationen följer en workshop där resultatet kommer att ligga till grund för Österrikes fortsatta strategi för migrantarbetet.
 
Workshop kring sjukskrivningar i Blekinge
Belma Micin var nöjd med dagarna.
Foto: Eva-Marie Wulff
Den 5 och 6 december höll Försäkringskassan och Region Blekinge en gemensam tvådagars workshop och konferens kring sjukskrivning som delvis finaniserades av Samordningsförbundet i Blekinge. Syftet var att öka förståelsen för varandras roller och arbeta effektivare tillsammans. Inbjudna till konferensen var personal inom primärvården, vuxenpsykiatrin och representanter från Försäkringskassan.

– Under de här dagarna har vi möjlighet att knyta kontakter och bygga relationer och att få möjlighet att lyssna och ta del av varandras perspektiv på ett annat sätt än i det dagliga arbetet, säger Belma Micin som var en av de ansvariga för dagarna.
 
Barnkonventionen blir lag från den 1 januari
Barnkonventionen blir en del av svensk lagstiftning från den 1 januari vilket innebär att den får samma rättsliga status som andra lagar. Tidigare har barnkonventionen kunnat avfärdas eftersom svensk lag går före.

Det är Barnombudsmannen som har uppdrag att driva på genomförandet och säkerställa efterlevnaden av barnkonventionen. Bra utbildningsmaterial om barnens rättigheter finns på Sveriges Kommuner och Regioners webbplats och Barnombudsmannens webbplats, se barnrätt i praktiken

 
SKL har blivit SKR
Från och med den 27 november 2019 heter tidigare Sveriges Kommuner och Landsting istället Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).
 
Vill du veta mer om Finsam?
 
Lagen om finansiell samordning (Finsam) trädde i kraft 2004. I dag finns totalt 83 samordningsförbund runt om i landet som fungerar som en lokal arena för samverkan mellan Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, kommuner och landsting/region. För att stödja och driva utvecklingen av finansiell samordning genom samordningsförbund finns ett nationellt råd. I Nationella rådet ingår Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Sveriges Kommuner och Landsting samt Socialstyrelsen. Genom nyhetsbrevet vill vi lyfta olika aktiviteter som sker inom Finsam.
Tipsa gärna de i din organisation om nyhetsbrevet!