Nyhetsbrev från Projekt Domkyrkoberget, Strängnäs
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Nyhetsbrev 10, Projekt Domkyrkoberget
Nyhetsbrev 10
 
 
Fotograf: Mattias Pettersson
Nu startar steg två i arkitekttävlingen på Domkyrkoberget i Strängnäs.
 
Fem kvarvarande arkitektfrmor har till sjunde februari på sig att skildra hur den riksintressanta kulturmiljön ska utvecklas. En jury utser i mitten av maj en vinnare som bäst uppfyller tävlingsprogrammets kriterier. Mer information finns på projektets sida.
 
Visionen
 

Vi, de sex huvudmännen, ser framför oss att domkyrkoberget än mer blir en förtätad plats för tro, utbildning och kultur. En miljö som skapar mening och samanhang för fler.

Eller som vi skriver i den gemensamma avsiktförklaringen:

Projekt Domkyrkoberget syftar till en verksamhetsmässig och fysisk utveckling av platsen för att åstadkomma en unik miljö med social täthet och ökad interaktion mellan människor och verksamheter.
 
 
När steg två nu inleds är direktiven tydligare för de fem arkitektfirmor som bjöds in att gå vidare från det första steget. De fem tävlingsförslagen har valts ut av juryn på grundval av arkitektoniska, idémässiga och konceptuella kvaliteter.

Ett exempel på tydligare direktiv gäller exempelvis plats, där två noder på området pekas ut som extra intressanta att beakta i relation till existerande byggnader och miljö.

Det är flera punkter som är viktiga för arkitekterna att utveckla, till exempel:
  • var nya byggnader placeras och ser ut i relation till domkyrkan och övriga hus,
  • hur trafiken inkl. bussar och sopbilar ska fungera,
  • hur utemiljön kommer att se ut,
  • valet av material som är långsiktigt hållbara, kulturhistoriskt acceptabla och har låg miljöpåverkan.
Det finns ett detaljerat underlag för de tävlande att sätta sig in i, till exempel resultatet av en laserscanning av domkyrkan där det i detalj går att titta på de olika rummen. Länsstyrelsens yttrande över de fem förslagen är naturligtvis också med bland bilagorna. En viktig del är det som kallas lokalprogram vilket är beskrivningen av vilka behov och funktioner vi önskar att förslagen ska lösa.

Vad som kommer vara avgörande i juryns bedömning av de nya tävlingsförslagen är dessa aspekter:
  • Arkitektonisk kvalitet och gestaltning
  • Funktion, organisation, logistik och tillgänglighet
  • Genomförbarhet och ekonomi
  • Utvecklingsbarhet
  • Hållbarhet utifrån ekonomi, förvaltning, mijö och sociala aspekter
Tävlingsprogrammet finns i sin helhet att ladda hem nedan.
 
Öppet Informationsmöte 
 

Välkommen till ett öppet informationsmöte där du kan få svar på dina frågor kring Projekt Domkyrkoberget. Domprost Christofer Lundgren och projektledare Marie Rydén Davoust berättar och svara på frågor.
 
Söndag 10 november kl 13.00 i Ceciliasalen i domkyrkan.
 
 
Vad händer?
 

Start av steg 2, november
4-6 november träffade vi de fem tävlande och de startar nu sitt arbete i steg 2. Vi beskrev bakgrunden och uppgiften mer i detalj och de fick se skrymslen och vrår i domkyrkan och de övriga husen. 

24 november, kl. 16, "Vad ska vi ha domkyrkan till?"
Ett  samtal om domkyrkan i framtiden, i domkyrkan. Arrangeras av Katedralens vänner



Februari/Mars 2020
De fem utvecklade förslagen kommer att visas upp och det kommer inbjudan till informationstillfällen och dialogmöten för olika målgrupper. 

Maj 2020
Nu kommer juryn vara klar och vi kan tala om vem som vinner tävlingen. Då kan vi börja prata med arkitekten och jobba vidare utifrån dennes förslag. Det ser vi fram emot!
 
Varför Projekt Domkyrkoberget?
 

Domkyrkoberget är ett gemensamt arbete där alla huvudmän vill bidra till att utveckla platsen till en ännu bättre mötesplats i Strängnäs. Detta kan sammanfattas i:
Domkyrkoberget - en förtätad plats för tro, utbildning och kultur.

Vi fortsätter att utveckla samverkan mellan de sex parterna, huvudmännen, som finns på och runt Domkyrkoberget. En viktig del är vad vi kan göra för verksamhet tillsammans. Detta fortsätter vi att arbeta med.





Huvudmännen är Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö, Strängnäs stift, Strängnäs kommun, Europaskolan, Kungliga biblioteket och Statens fastighetsverk.

Nu ser vi, alla parter, med spänning framemot de fem utvecklade förslagen.
 
All information hittar du här: Andra steget i gång och mer om bakgrunden finns samlat här: Projekt Domkyrkoberget