Så var det dags för höstens urpremiär av »Flottarkärlek«! I två veckor har vi huserat hos vår samproducent Norrlandsoperan i Umeå. Alltid oerhört fint att återkomma till detta hus med vilket vi samproducerat flera av verksamhetens föreställningar - däribland publikfavoriterna »Missionären« och »Rosa löften«. Med »Flottarkärlek« har vi även haft förmånen att arbeta med flera av Norrlandsoperans avdelningar och verkstäder.

Nu ser vi fram emot att möta publiken som minst sagt var på hugget här i Umeå då föreställningarna sålde slut redan i augusti. Efter Umeå fortsätter vi spelperioden med Dansnät Sverige till Stora Teatern i Göteborg och Dansstationen i Malmö. I december presenteras föreställningen på Turteatern i Kärrtorp, Stockholm.

»Flottarkärlek« med dansarna Pernille Holden, Marcus Baldemar och Marianne Kjærsund är ordagrant redo att stövla in på scenen!
Flottarkärlek - en rörelsens minnesruna
 
Med föreställningen »Flottarkärlek« vill Hagar Malin Hellkvist Sellén/MHS skapa en rörelsens minnesruna och ge oss möjligheten att närma oss ett arbete vi inte längre möter idag.

»Flottarkärlek« är både ett sätt att genom den fysiska rörelsen förvalta ett arbetararv, och ett minnesarbete för oss som inte själv bär på erfarenheter av flottning. Den är ingen historielektion utan ska upplevas som en fri och poetisk skildring. En samtidskoreografi med utrymme för fantasi och egna tolkningar.

Flottning var ett sätt, länge det enda, att transportera timmer via vattenleder från avverklingsplatserna i skogarna till sorteringsverken och sågindustrierna längs kusten. Arbetet var hårt, slitigt och ofta riskfyllt. Trots att flottninsarbetarnas insats haft en stor betydelse för Sveriges ekonomiska utveckling har de fått en oförtjänt liten plats i historieskrivningen.

Med »Flottarkärlek« fortsätter MHS sitt arbete att utifrån ett queert perspektiv ge historia kropp. Att lyfta fram marginaliserade avsnitt och det normbrytande.

 
IDÉ/RESEARCH/KOREOGRAFI Hagar Malin Hellkvist Sellén
DANSARE Pernille Holden, Marcus Baldemar & Marianne Kjærsund
DRAMATURG Malin Holgersson
KOSTYMDESIGN Elin Hallberg
MASKDESIGN Linda Sandberg
LJUSDESIGN Hannele Philipson
SCENOGRAFI Maja Johansson/Norrlandsoperan
MUSIK, INSTUDERING Sara Lundén
RÖST Owe Eliasson
RÖSTINSPELNING & REDIGERING Malin Holgersson PRODUKTIONSASSISTENT Annica Styrke
TURNÉTEKNIKER Emily Lavebäck/Flamingo produktion
FOTOGRAF Sofia Runarsdotter
PRODUCENT Anne Koutonen
PRODUKTION Hagar Malin Hellkvist Sellén
SAMPRODUKTION Norrlandsoperan
Föreställningslängd cirka 1 timme och 40 minuter - två akter inklusive paus.

»Flottarkärlek« produceras med stöd av Kulturrådet, Stockholms stad och Konstnärsnämnden. Föreställningen turnerar med Dansnät Sverige - Umeå, Göteborg och Malmö. I Stockholm presenteras föreställningen hos medarrangören Turteatern.

SPELPERIOD 2019
8 november kl 19.00 | Norrlandsoperan, Umeå URPREMIÄR
9 november kl 16.00 | Norrlandsoperan, Umeå *
13 november kl 19.00 | Stora Teatern, Göteborg
15 november kl 19.30 | Dansstationen, Malmö
16 november kl 18.00 | Dansstationen, Malmö
4 december kl 19.00 | Turteatern, Stockholm
5 december kl 19.00 | Turteatern, Stockholm
6 december kl 19.00 | Turteatern, Stockholm
7 december kl 19.00 | Turteatern, Stockholm
8 december kl 15.00 | Turteatern, Stockholm

* 9 nov kl 15.00 ett samtal med MHS, moderator Mia Westin.

»Flottarkärlek« trailer finns HÄR.
Mer information finns HÄR.
Flottarkärleks dansare
 
Pernille Holden arbetar utövande och skapande med dans och koreografi i det fria fältet med Oslo, Norge som bas. Hon har samarbetat med en rad koreografer och konstnärer däribland Ingri Fiksdal, Solveig Styve Holte, Ingeleiv Berstad, Venke Sortland, Helle Siljeholm och Camilla Vatne Barrat-Due. Holden är utbildad vid Skolen for Samtidsdans, nuvarande Høyskolen for Dansekunst i Oslo. Hon är anställd av SKUDA – norska skådespelar- och dansaralliansen sedan 2018. Holden är född 1979 och uppvuxen i Sandefjord. »Flottarkärlek« är Pernille Holdens och MHS första samarbete.
 
Marcus Baldemar är dansare och koreograf och har under de senaste tio åren arbetat inom scenkonstområdet med Europa som bas. Han har samarbetat med en rad koreografer som dansare och/eller medskapare, bland andra; Andros Zins Browne, Ludvig Daae, Albert Quesada och The Knife/Sorkklubben. Baldemar undervisarbåde amatörer och professionella. Han är utbildad vid SEAD i Salzburg, Österrike och P.A.R.T.S. i Bryssel, Belgien. Baldemar är född 1985 och kommer från Kiruna, Norrbotten. »Flottarkärlek« är Marcus Baldemars och MHS första samarbete.
 
Marianne Kjærsund är baserad i Oslo, Norge och har varit verksam i Norden som dansare, koreograf och pedagog i snart tjugo år. Hon har ett brett intresse av scenuttryck och har samarbetat med en stor variation av koreografer, bland annat med Kristin Ryg Helgebostad, Impure company/Hooman Sharifi, Henriette Pedersen och Rosalind Goldberg. Kjærsund är med i SKUDA – skådespelar- och dansaralliansen i Norge. Hon är född 1976 i Mo i Rana och utbildad balettpedagog vid Högskolan i Bodø. Marianne Kjærsund och MHS har samarbetet sedan 2005 med bland annat »Rosa löften« och »Bättre folk«.
Bättre folk - publikfavorit kommer tillbaka
 
Vi har äntligen den stora glädjen att utropa - »Bättre folk« kommer tillbaka! En föreställning vi arbetat länge för att kunna presentera för publiken igen. Den hade urpremiär 2006 och har inte spelats sedan 2007, så vi ser med stor entusiasm fram emot nypremiären i mars nästa år.

»Bättre folk« är ett banbrytande verk som plöjde ny mark inom det samtida koreografifältet. Fyra oemotståndliga karaktärer golvade dansscenen med sin envist juckande discodans, sitt gränsöverskridande könsuttryck och sitt dekonstruerande av hoppet som rörelse. »Bättre folk« kommer att turnera i landet med Dansnät Sverige under våren 2020. Mer information kommer!

Läs mer om »Bättre folk« HÄR.
Hagar Malin Hellkvist Sellén
 
Hagar Malin Hellkvist Sellén/MHS har verkat som koreograf i snart tjugo år och etablerat sig som en stark feministisk och queer röst inom svensk samtidskoreografi. MHS arbete utforskar koreografi som en kroppslig och språklig praktik och omformulerar gränserna för vad som är möjligt. Hon intresserar sig för kropp, identitet och marginaliserade avsnitt i vår historia och samtid. MHS är bosatt och har sin verksamhet baserad i Stockholm.

Bland MHS verk kan nämnas »Parveln« (2017), »Missionären« (2016), »Jag minns dig som du var då« (2014), »Inom rimliga gränser (2010)«, »Rosa löften« (2008), »Bättre folk« (2006) och »Dom ger tanken kropp« (2003). MHS verksamhet stöds 2019 av Kulturrådet, Stockholms stad och Konstnärsnämnden.

Foto: Sofia Runarsdotter
På fotot: Marianne Kjærsund, Pernille Holden & Marcus Baldemar