Vikten av enprocentsmål, stöd till hotad präst samt annat Act Svenska kyrkan engagerar sig för.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Nyhetsbrevet riktar sig till dig som arbetar med, eller är intresserad av frågor om internationell utvecklingspolitik. Brevet innehåller analyser, debattartiklar och exempel på Act Svenska kyrkans påverkansarbete.
Här kan du läsa om hur vi behandlar dina personuppgifter enligt GDPR.

Gunnel Axelsson Nycander
Redaktör
BISTÅND
Därför behövs ett generöst bistånd
 
Sveriges enprocentsmål behövs i en omvärld där allt fler bygger murar och fokuserar på sig själva. Att stå upp för ett generöst bistånd är också ett sätt att försvara vår värdighet som nation och i förlängningen vår egen välfärd. Det skriver Erik Lysén tillsammans med Niclas Lindgren från PMU i en debattartikel.
Förslag på fokus för engagemang i Världsbanken
 
Act Svenska kyrkan har lagt fram två förslag till de nya strategier som regeringskansliet bereder för Sveriges engagemang i Världsbanken och Afrikanska utvecklingsbanken. Under rubriken brev och uttalanden från Act Svenska kyrkan finns förslagen som bland annat handlar om hur stöd till investeringar i jordbruksutveckling bör fokusera på småskaliga jordbrukares försörjning. 
DEMOKRATISKT UTRYMME
Präst i Guatemala hotad för sin kamp för miljön
 
Act Svenska kyrkan har tillsammans med ACT-alliansen och Lutherska världsförbundet ställt sig bakom ett stöduttalande för prästen och människorättsförsvararen José Pilar, som är en erkänd miljövän i Guatemala. José Pilar blev 2017 utsedd till ”de fattigas lobbyist” och hans engagemang har gjort att han utsatts för falska polisanmälningar, trakasserier och mordhot. Stöd-uttalandet finns på både engelska och spanska.
Act Svenska kyrkans medarbetare Aron Lindblom har också kommenterat läget.
Libaneser enas i protester mot maktmissbruk
 
Massdemonstrationerna i Libanon de senaste veckorna mot korruption och maktmissbruk fick regeringen på fall och har enat människor oavsett etnisk, religiös eller partipolitisk tillhörighet.

Läs en färsk analys av läget av Act Svenska kyrkans regionala representant i Beirut, Beatrice Eriksson, som beskriver ett land som står inför ett vägskäl. 
HÄLSA
Påverkansarbete löste kris för sjukhus i Palestina
 
Act Svenska kyrkans arbete tillsammans med lokala samarbetspartner i östra Jerusalem gav resultat. Palestina stod under hösten utan delar av den mest avgörande hälsovården för svårt sjuka människor på grund av ekonomiska problem för Augusta Victoria-sjukhuset, det enda sjukhus som kan ge befolkningen i de palestinska områdena specialistvård som cancervård och dialys. Men nu är situationen på väg att lösas.
SEXUELL OCH REPRODUKTIV HÄLSA OCH RÄTTIGHETER
Banbrytande FN-deklaration om hälsovård till alla
 
Den politiska deklaration som antogs tidigare i höst vid FN-toppmötet om tillgången till generella hälsosystem blir ett viktigt redskap för att främja sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter för flickor, kvinnor och ungdomar samt för att ställa stater till svars. Act Svenska kyrkan var med vid mötet, som en del av ACT-alliansens delegation till FN:s generalförsamling, och ser deklarationen som banbrytande.
Se seminarium om sex och religion
 
På UR-play, Utbildningsradions streamingtjänst, visas nu seminariet ”Sex och religion” från Bokmässan, där JP Heath från Act Svenska kyrkan medverkar tillsammans med den lutherska teologen Nadia Bolz-Weber. Ett annat kortare seminarium med samma medverkande hölls på Svenska kyrkans scen och går också att se i efterhand.
SOCIAL TRYGGHET
Social trygghet viktig investering
 
IMF:s stöd för satsningar på social trygghet kan bli mer än läpparnas bekännelse. Den nya strategin för sociala utgifter öppnar för det, även om rättighetsperspektivet saknas helt. Det skriver Act Svenska kyrkans Gunnel Axelsson Nycander i en kommentar.
MIGRATION
Bistånd ska inte förhindra migration
 
En ny FN-rapport visar att det inte är de fattigaste som lämnar Afrika, vilket innebär att idén om att bistånd ska förhindra migration bygger på felaktiga utgångspunkter. Det säger Act Svenska kyrkans Erik Lysén i en kommentar till rapporten.
För kort tid för migrationsutredning
 
Utredningen av den svenska migrationspolitiken har fått för kort tid på sig. Det, i kombination med politiskt tryck, riskerar att skada rättssäkerheten för människor på flykt. Det skriver Erik Lysén tillsammans med sju andra medlemsorganisationer i Concord Sverige i en debattartikel.
RELIGION OCH UTVECKLING
Religiösa aktörers bidrag till Agenda 2030
 
Se den öppna delen av mötet från det rundabordssamtal om religiösa aktörers bidrag till Agenda 2030, som Act Svenska kyrkan medverkade i den 10 oktober. Mål 17 – partnerskap för utveckling – stod i fokus för samtalet som samlade representanter för FN-systemet, Världsbanken, UD, Sida, näringslivet samt ACT-alliansen, och andra trosbaserade aktörer i Sverige och utomlands.
RÄTTVIS FRED
Stöd till fredsprocessen i Colombia
 
I mitten av oktober besökte ärkebiskop Antje Jackelén, Act Svenska kyrkans chef Erik Lysén samt policychef Eva Ekelund Brasilien och Colombia. I Colombia fördes samtal med allt från från civilsamhället och kyrkor till regeringen om vikten av att fredsprocessen fortsätter. Läs mer om resan och rapporteringen samt Erik Lyséns med fleras debattartikel om att Sverige måste försvara freden i Colombia – inte bidra med stridsflyg.
 
 
Kontakt
 
Act Svenska kyrkan har kunskap om utvecklingen i en rad länder och regioner, liksom inom vissa tematiska områden. Tveka inte att ta kontakt med våra experter om du vill ha analyser, synpunkter, eller tips på organisationer som arbetar i våra programländer.
Asien: Indien, Pakistan och Myanmar
Aron Lindblom
@aronlindb

Afrika: Etiopien, Sydsudan, Uganda, Tanzania, Zimbabwe samt regionalt Södra Afrika
 Susanna Henriksén

Latinamerika: Colombia, Haiti samt regionalt Centralamerika
Aron Linblom
@aronlindb

Mellanöstern: Israel och Palestina, Egypten, Irak samt regionalt Mellanöstern
Johanna Wassholm
Twitter: @Johannawass

Policychef
Eva Ekelund
Twitter: @Evacekelund
Demokratiskt utrymme och civilsamhällets utrymme att verka
Johanna Wassholm
Twitter: @Johannawass

Företagens ansvar för mänskliga rättigheter
Per Söderberg

Genusrättvis och jämställdhet, med fokus på familjelagstiftning och familjenormer
Joanna Lilja
Twitter: @Jo_Lilja
 Helena Nyström

Mänsklig säkerhet – religiösa aktörers fredsbyggande roll samt nedrustning
Mikael Lindgren
Twitter: @ML62816573

Klimaträttvisa
Margareta Koltai
@KoltaiMargareta
Policyfrågori det humanitära biståndet
Henrik Fröjmark
Twitter: @Hundstjarnan

Religions- och övertygelsefrihet
Coleen Heemskerk

Universell tillgång till sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) och social trygghet
Clara Helgesson
Emilie Weiderud
Twitter: @EmilieWeiderud
Johannes Mokgethi-Heath,
Twitter: @FrJPHeath

Utvecklingspolitik och utvecklingsfinansiering, inklusive klimatfinansiering
Gunnel Axelsson Nycander
Twitter: @GunnelANycander
 
Nyhetsbrev Internationell utveckling och politik 
Nyhetsbrevet ges ut av Act Svenska kyrkan.

Svenska kyrkan
751 70 Uppsala

www.svenskakyrkan.se/act
Facebook
Linkedin
Twitter

Swish: 9001223

Plusgiro 90 01 22-3, bankgiro 900-1223