Julinsamlingen 2019, Fotbollsgalan och Giving Tuesday mm.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Nyhetsbrevet Vårt uppdrag går till dig som är ombud, engagerad, anställd eller förtroendevald.
Brevet handlar om Act Svenska kyrkans arbete och innehåller tips, exempel, fakta och inspiration.

Vi vill veta vad du tycker om Vårt uppdrag! Berätta gärna hur du använder det, eller om du inte använder det. Och i så fall varför. Hur kan vi göra det ännu bättre så att du får det du behöver i ditt arbete? Hör gärna av dig till givarservice@svenskakyrkan.se

Med Vänliga Hälsningar,
Sara Holmberg/redaktör
 
Situationen i Syrien fortsatt kritisk
 
Även om rapporteringen om situationen i nordöstra Syrien har tystnat i media är behoven fortsatt stora. Hundratusentals människor har tvingats lämna sina hem och är i stort behov av skydd, mat och tak över huvudet.

Act Svenska kyrkan stödjer katastrofinsatser i Syrien, men för att svara upp mot de enorma behoven av humanitärt stöd krävs mer resurser. Vi vädjar därför om fortsatt extra kollekter och insamlingar till Act Svenska kyrkans katastrofarbete.
 
Julinsamlingen 2019 - För alla flickors rätt till ett värdigt liv
 

Som kyrka har vi en unik möjlighet att kraftsamla som få andra kan! Tillsammans kan vi nå ut med vårt budskap till alla människor i våra församlingar. Det är unikt. Men för att det ska vara möjligt är du och din insats viktig. Därför uppmanas du att vara med i årets julinsamling som lyfter orättvisor och övergrepp som drabbar en flicka bara för att hon är flicka. Det kan vi aldrig acceptera! I början av november skickas allt material ut till de församlingar som beställt. Har ni inte beställt? I webbshoppen finns en del materialet att beställa
 
I år sker en särskild satsning på Lucia. I samarbete med Marit Torkelsson, handläggare för kyrkomusik på Kyrkokansliet, har vi tagit fram en kort betraktelse att läsa upp i samband med Luciakonserter.  Legenden om Lucia binds ihop med temat för julinsamlingen på ett fint sätt. Alla som kommer på konserterna får på det här sättet en möjlighet att vara med och bidra till årets julinsamling. Förslaget har tagits emot positivt av både kyrkomusiker och ombud. Ps. Om ni vill får ni gärna göra en film där ni läser upp betraktelsen om Lucia och dela i era sociala medier.

Material inför Luciakonserter och mycket annat hittar du här.

Hur kan julinsamlingens tema om flickors rättigheter genomsyra gudstjänsterna i advent och jul? Vill du ha förslag på predikoingångar, kollektvädjan, psalmer och böner? Här hittar du inspirationsmaterial att ladda hem. 

Har du frågor, mejla gärna Givarservice eller ring 010 - 1819300.

Tack för att just du är med!

Maria Åslund och Helena Frankson, projektledare för julinsamlingen 2019.
 
FRÅGA ERIK LYSÈN
 
På Göra Skillnad dagarna som hölls i Uppsala i september fanns det möjlighet att ställa frågor till Erik Lysén, chef för Act Svenska kyrkan. Vi lovade att återkomma med dessa frågor och svar. I varje nummer av Vårt uppdrag kommer ni att få ta del av en ny fråga och svar från Erik.

Vilken roll har missionen i Act Svenska kyrkans arbete?

Är du nyfiken att se vad han svarat? Klicka dig vidare till Eriks frågor och svar. 
 
Act Svenska kyrkan med på fotbollsgalan den 11 november
 
I förra veckan reste Act Svenska kyrkans insamlingschef Eva Peréz Järnil och biståndschef Lennart Hernander till flyktinglägret Kakuma i Kenya för att tillsammans med TV 4 göra ett reportage om vårt arbete i lägret. Med på resan var även fotograf Josefin Casteryd. Den 11 november kl. 20.00 sänds Fotbollsgalan och reportaget i TV 4, missa inte det!

Här kan du läsa mer om när fotbollen blir livsviktig.
Filmen som gått på TV och bio vann 1:a pris
 
Den 5 november delades det prestigefulla publishing-priset ut och filmen ”Football” vann i kategorin filmer som marknadsför insamlingar med motiveringen: ”För en enkel och slagkraftig film med ärlig regi och effektivt bildspråk”. Tillsammans med byrån True North har Act Svenska kyrkan tagit fram två filmer som båda blev nominerade till publishingpriset. Ett ärofyllt pris!

För att se den vinnande filmen ”Football”, klicka här.
Nyhetsbrev om internationell utveckling och politik 
 
Act Svenska kyrkans påverkansarbete ger resultat. Det märks bland annat för Augusta Victoria-sjukhuset i Jerusalem, genom stödet till en dödshotad präst och miljökämpe i Guatemala samt genom mycket annat som det berättas om i det nyhetsbrev för Internationell politik och utveckling som kommer regelbundet.

Anmäl dig till nyhetsbrevet du med och sprid gärna information till andra om att nyhetsbrevet finns!
Berättelser från världen: Kvinnor får bättre deals
 
När medborgargrupper i Palestina själva tar ansvar för samhällsutvecklingen är det kvinnorna som kläcker de skarpaste idéerna och förhandlar fram de bästa avtalen. I kölvattnet följer ökad självkänsla och jämställdhet.

Kunskap och erfarenhet gör kvinnorna orädda och får dem att våga ta plats. Läs hela texten på Act Svenska kyrkans blogg.
 
FB-insamling och Giving Tuesday
 
Den 3 december är det Giving Tuesday. Från och med den 25 november kommer Act Svenska kyrkan att ha en insamling på Facebook. Där lyfts givande som en motreaktion till Black Friday, som är den dag då vi uppmanas att köpa och konsumera. Delta i och dela gärna insamlingen så att vi får ett bra resultat!

Mer information om Giving Tuesday hittar du här.
MR-dagarna i Linköping
 
Den 14-16 november anordnas Mänskliga rättighetsdagarna på Konsert & Kongress i Linköping. Årets tema är Rätten till hälsa. I kyrkans arbete är hälsoaspekten ständigt närvarande. God hälsa, inre och yttre, berör hela människans existens.

Läs mer om årets program här och anmäl dig via MR-dagarnas hemsida.
 
Global trettonhelg 2020
 
Rättviks stiftsgård bjuder in till Global trettonhelg, en mötesplats som garanterar återväxten av engagerade i Act Svenska kyrkan! Deltagare i alla åldrar från hela landet är välkomna.
 
Tema för 2020 är Nyckeln till utveckling: jämställdhet. Ur programmet @feministpastorn Esther Kazen och fredsprofessorn Peter Wallensteen, workshop och fest, bön och dans. Läs mer om Global trettonhelg.

Kolla budgeten och subventionera deltagande för ert stifts unga 17-30 år. Be dem sprida sitt engagemang när de kommer hem. ANMÄLAN SENAST 30 nov

För mer information, kontakta projektledaren Helena Andersson Bromander på global@stiftsgardenrattvik.se
BOKNYHET! 
 
Proud to be a Siphilile Woman är skriven av Mats Målqvist och är berättelsen om hur Siphilile Maternal and Child Health i eSwatini (Swaziland) kom till.

Mats och Elisabet Målqvist var mellan åren 2013 och 2016 utsända av Svenska kyrkan för att leda arbetet med mentormammor i eSwatini. Med utgångspunkt i den så kallade Philani-modellen startades Siphilile Maternal and Child Health i eSwatini.

Siphilile rekryterar och utbildar idag mentormammor så att de kan vara ett stöd till andra kvinnor. Köp boken och bidra med 30 kronor till Act Svenska kyrkans arbete med mentormammor runt om i världen. 

Läs mer om boken och beställ den här.
 
Kollekter till Act Svenska kyrkan
 
Kollekter står för en avgörande del av Act Svenska kyrkans årliga intäkter. Arbetet bland utsatta människor ute i världen är helt beroende av stöd från stift, pastorat och församlingar. Det handlar helt enkelt om att vi i Svenska kyrkan behöver finansiera vår egen verksamhet för att kunna fortsätta arbetet för en mer rättvis värld.

Eftersom Act Svenska kyrkan endast till liten del finansieras av kyrkoavgiften, är kollekter, anslag och annan insamling avgörande för att vi ska kunna fortsätta stödja våra partner i den världsvida kyrkan.Därför behöver vi hjälpas åt att ta upp kollekt till Svenska kyrkans egen verksamhet.

Kollektarbetet som vi tillsammans behöver göra handlar om två delar: Dels behöver vi arbeta för att de som beslutar om kollektändamål ska känna till Act Svenska kyrkan, veta att vi är beroende av kollekterna och känna att de kan och vill vara med och bidra. Vi behöver även arbeta för att gudstjänsterna ger utrymme till att kollektvädja på ett sådant sätt att gudstjänstbesökarna vill bidra till Act Svenska kyrkans livsavgörande insatser.

Lycka till med kollektarbetet i din församling! Hör av dig till Givarservice om du vill ha stöd.
 
Ärkebiskopen har fått en Act Svenska kyrkan-pin
 
Har du, precis som Ärkebiskopen, länge längtat efter din alldeles egna Act Svenska kyrkan-pin? Beställ den kostnadsfritt i webb-shoppen redan i dag. 

Beställ din pin här.
Play movie
 
 

Följ gärna Act Svenska kyrkans arbete på sociala medier.

Facebook @actsvenskakyrkan
Instagram - @act_svenskakyrkan
Twitter @act_Svk
 
Har du frågor?
 
Har du frågor om nyhetsbrevet Vårt uppdrag eller om Act Svenska kyrkan? Kontakta Svenska kyrkans givarservice:
 
e-post:givarservice@svenskakyrkan.se
telefon 018-169600
 
Du kan också kontakta din församling för att få veta mer om hur internationella frågor drivs lokalt.

Läs mer om nyhetsbrevet Vårt uppdrag
 
Vårt uppdrag
 
Nyhetsbrevet ges ut av Act Svenska kyrkan
 
Svenska kyrkan
751 70 Uppsala
 
www.svenskakyrkan.se/act
 
Swish: 9001223

Plusgiro 90 01 22-3, bankgiro 900-1223
 
Nästa nummer: December 2019
 
Berätta vad du tycker
Vi vill veta vad du tycker om Vårt uppdrag! Berätta gärna hur du använder det, eller om du inte använder det. Och i så fall varför. Hur kan vi göra det ännu bättre så att du får det du behöver i ditt arbete.

För att få nyhetsbrevet behöver din e-postadress vara registrerad i Kyrksam. I varje församling finns det någon som ansvarar för registreringen - vänd dig till honom eller henne för att få hjälp. Det är viktigt att du som är engagerad i det internationella arbetet får tillgång till våra utskick.