Senaste nytt om konferenser, webbseminarier och vägledningar!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
23 oktober 2019
Torg framför Mobilia i Malmö med text i hörnet:
Foto: Werner Nystrand
Boverkets konferens - Bygg hållbara samhällen med plats för alla!
 

Anmäl dig nu till en dag med föreläsningar och inspiration i Stockholm 21 november!
Nätverka med oss på Boverket och dina kollegor eller träffa helt nya kontakter som du kan ha nytta av i ditt arbete.


Ur programmet:
  • Tillsammans med branschen för en god inomhusmiljö
    Fel, brister och skador i byggandet kostar det svenska samhället minst 100 miljarder kronor om året och orsakar oönskade effekter på klimatet och hälsan. Tillsammans med branschens aktörer arbetar vi för att bygga mer hållbart och vända den negativa trenden.
     
  • Skarpt läge! Regler om klimatdeklarationer 2022
    Så här arbetar Boverket för att klimatdeklarationer för nya byggnader ska bli verklighet. Vad innebär det? Och vem är det som ska deklarera?
     
  • Framtidens byggregler - tillsammans gör vi dem bättre!
    Hur samarbetar Boverket med byggsektorn och standardiseringen för att ta fram ett förenklat och konsekvent regelverk? Förslag till en ny modell för bygg- och konstruktionsregler ska vara klar december 2020. Modellarbetet pågår nu för fullt!
Anmäl dig nu via Boverkets webbplats
 
Bygglovshandläggningar på ett bord.
Foto: Franz Feldmanis
Nästa webbseminarium: Prövning av bygglov
 
Den 28 november klockan 14.00 - 15.00 sänder Boverket ett webbseminarium om prövning av bygglov. I webbseminariet tar vi upp vad som ska prövas i ett bygglov, både inom och utanför detaljplanerat område.

Läs mer om webbseminariet på Boverkets webbplats
 
Se webbseminariet om digitala detaljplaner i efterhand!
 
Den 25 september sände Boverket ett webbseminarium om framtiden med enhetliga digitala detaljplaner. Där berättade bland annat fyra av landets kommuner om hur de arbetar med den frågan, vilka utmaningar och möjligheter som finns samt hur de ser på Boverkets roll.

Se webbseminariet i efterhand på Boverkets webbplats
Surfplatta med en karta.
Illustration: Boverket
 
Korta inspel från nätverksmöten PBL kompetens varit på i höst
 
Under september och oktober har PBL kompetens deltagit i ett antal möten runt om i landet.

I Katrineholm, på Länsstyrelsen i Sörmanlands årliga plandag, var det flera som uttryckte sin uppskattning av PBL nano. Kort och kärnfull sakinformation, som många menade är det sätt som man vill ha information till sig.

Länsstyrelsen i Linköping bjöd in till en konferens som fokuserade på aktuella PBL-relaterade frågor med koppling till miljöbedömningar i detaljplanering och översiktsplanering. PBL kompetens ledde tillsammans med Länsstyrelsen en workshop om gestaltad livsmiljö.
 
Flicka på häst framför en röd lada.
Foto: Franz Feldmanis
Ekonomibyggnad – vad gäller?
 
Vad är en ekonomibyggnad egentligen? När krävs det bygglov och när krävs det inte bygglov? Hur stor får en ekonomibyggnad vara och finns det några regler för hur många som får byggas. Det är bara några av frågorna som vägledningen i PBL kunskapsbanken ger svar på. Vägledningen innehåller rekordmånga hänvisningar till olika rättsfall som handlar om ämnet.

Ta del av vägledningen i PBL kunskapsbanken
 
Tillsyn av bygglovsbefriade åtgärder
 
Du har väl inte missat vår vägledning om tillsyn av bygglovsbefriade åtgärder? Enligt förarbetena till plan- och bygglagen har grannar eller närboende en möjlighet att initiera ett tillsynsärende om de anser att villkoren för lovbefrielse inte är uppfyllda. Mark- och miljööverdomstolen, MÖD, har dock i flera avgöranden kommit fram till att byggnadsnämnden inte alltid kan ingripa mot åtgärder som har fått ett startbesked.

Vägledningen kan du ta del av i PBL kunskapsbanken
 
Framgångsfaktorer för framtidens bostadsutveckling
 
Det blev ett fullsatt seminarium på Samhällsbyggnadsdagarna, där Boverket fick tillfälle att ge sina erfarenheter och slutsatser från de sju dialog- och kunskapsmöten som genomförts på olika platser i landet. Det unika med dessa möten är att alla aktörer har samlats under samma tak. Slutsatserna är att det handlar mindre om lagar och regler och mer om förståelse för varandras roller. De möten som genomförts har uppskattats och skapat en god grund för fortsatt samverkan framåt.
Fyra personer står på scen vid ett seminarium framför publik.
Foto: Simon Hellman
 
PBL för länsjurister – över 100 deltagare totalt!
 
Den 24–25 september genomförde PBL kompetens utbildningen ”PBL för länsjurister” för fjärde gången. Innehållet omfattar bland annat beräkning av byggnadshöjd, lovbefriade åtgärder och kopplingarna mellan PBL och annan lagstiftning som länsstyrelsen arbetar med.

Även denna gång blev det livliga och kvalificerade diskussioner, till exempel om detaljplanekravet och avrundningsregler från om när en håltagning kan anses tagen i bruk. I och med genomförandet detta tillfälle har över 100 länsjurister gått utbildningen. Nu planerar vi för ett femte kurstillfälle under 2020.
 
Boverket har genomfört en förstudie om kontrollplan och den kontrollansvariges roll
 
Boverket har genomfört en förstudie för att klargöra Boverkets syn på kontrollplan, den kontrollansvariges roll och i dialog med byggnadsinspektörer, kontrollansvariga, byggherrar och certifieringsorgan se hur vi bäst möter deras behov av vägledning. Boverket kommer under år 2020 arbeta med att ta fram ytterligare vägledning i PBL kunskapsbanken om kontrollplan och den kontrollansvariges roll.

Förstudien hittar du på Boverkets webbplats
 
Om nyhetsbrevet
 
Nyhetsbrevet PBL kompetens ger dig information om Boverkets vägledning för tillämpningen av plan- och bygglagen genom PBL kunskapsbanken, webbseminarier och aktiviteter inom kompetenssatsningen.
Prenumerera på nyhetsbrevet