FUB:s nyhetsbrev för styrelser
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Välkommen till Styrelsenytt!
 
Oktober 2019
 
Styrelsenytt får du som sitter i styrelsen i lokalföreningar och länsförbund. Här får du veta vad som händer och vad som påverkar styrelsearbetet. Du får påminnelser under föreningsåret, till exempel när det är dags att skriva och skicka in motioner eller när det är dags att skicka in årsrapporter. Du får också veta hur du ska göra så att det blir rätt och lätt.Du får veta när det kommer nyheter i Resursbanken och annat som kan underlätta ert viktiga styrelsearbete.

fub.se/nyhetsbrev samlar vi alla våra nyhetsbrev. Under respektive sida för de olika nyhetsbreven finner du en utskriftsbar PDF-fil av detta nyhetsbrev (klicka på "Bilagor").


 
 
Många var på plats under temakvällen om god man i Borlänge, 26 september 2019.
Årets sista temakväll om god man 
Stockholm 5 november

Den 5 november är det dags för årets sista temakväll om god man. Temakvällen börjar 18.00 och inleds med en presentation kring ämnet. Kvällen fortsätter sedan i mindre diskussionsgrupper där deltagarna får möjlighet att dela med sig av sina erfarenheter av god mansskapet. Det serveras matig macka från kl 17.30. Alla medlemmar är välkomna - även du som inte bor i Stockholmsområdet. Temakvällen är kostnadsfri, men föranmälan krävs. Begränsat antal platser.
Sista anmälningsdag är 21 oktober.

Plats: 17.30 - 20.30. 
Tid: ABF-huset, Sveavägen 41, Stockholm.
Anmälan: Klicka här för att komma till anmälan.
 
Bidra gärna med dina synpunkter kring uppdraget God man/förvaltare

Som vi har skrivit om tidigare i nyhetsbreven är godmanskap/förvaltarskap ett prioriterat intressepolitiskområde för Riksförbundet FUB under hela 2019.
 
I skrivande stund har fyra av fem temakvällar runt om i Sverige hållits (Linköping, Hässleholm, Borlänge och Luleå) och den sista går av stapeln den 5 november i Stockholm (mer information om det ovan). Syftet med temakvällarna är att samla in medlemmarnas erfarenheter av att själv ha god man/förvaltare eller att vara god man/förvaltare. Kunskapsunderlaget som samlas in kommer att tas med i en rapport som publiceras i början av 2020 och som skrivs tillsammans med Torbjörn Odlöw, forskare och universitetslektor vid Göteborgs universitet.
 
Men för att få in ett så brett underlag som möjligt vill vi gärna ge alla medlemmar chansen att bidra med sina erfarenheter och funderingar genom att mejla dem till oss. Det går bra att inkomma med underlag fram till den 15 november.
 
Klicka här för att komma till diskussionsfrågor på ämnet. 
 
Powerpoint om FUB
- på engelska!


Nu har vi tagit fram en powerpoint-presentation om FUB på engelska. Den är bra att använda när ni är ute och pratar om FUB till en publik som inte pratar svenska. För att komma åt länken behöver du inlogg till Resursbanken. Mejla rebecka.hartshorne@fub.se om ni behöver det.
 
Flygblad att använda vid medlemsrekrytering

Många lokalföreningar hör av sig och undrar kring material att använda vid medlemsrekrytering. Vi har tagit fram två flygblad som ni enkelt skriver ut själva. Det finns två varianter: 
  • Bild till vänster: Ett färdigt dokument som är redo att skrivas ut som den är. På framsidan: information om FUB som organisation. På baksidan: punktlista "Därför ska du bli medlem i FUB". Illustrationen på baksidan kommer inom kort att ändras.
  • Bild till höger: Ett redigerbart dokument där ni på baksidan har möjlighet att skriva egna punkter under "Därför ska du bli medlem i FUB xxxx". Här kan ni beskriva er verksamhet för att locka nya medlemmar till er förening. Ni har där även möjlighet att lägga till egna kontaktuppgifter längre ner på sidan (ovanför loggan). Dokumentet går bra att redigera i det vanliga PDF-programmet Adobe. Behöver ni hjälp, mejla rebecka.hartshorne@fub.se.
Båda flygbladen skriver ni ut i en vanlig skrivare. Det är viktigt att ni skriver ut dokumenten i färg, och dubbelsidigt (vänds på kortsidan). Storleken på flygbladen är A5, så ni får två flygblad per A4-sida.

Flygbladen hittar ni nedan:
Inbjudningar
Länsförbundsträff

13 november är det dags för årets länsförbundsträff. Träffen anordnas för att samla representationer inom FUB:s länsförbund, för att dela kunskap och erfarenheter. I år kommer träffen att vara digitalt, detta för att fler ska kunna delta. 

Datum: 13 november 2019
Tid: 13.00 - 17.00
Anmälan: Klicka här för att anmäla dig. 
Sista anmälningsdag 12 november 2019.

För mer information och program för dagen, vänligen klicka här.
Nätverksträff för anställda

23 oktober är det dags för årets nätverksträff för anställda. Träffen är till för personer som är anställda inom FUB. I år kommer träffen att ske digitalt, detta för att fler ska kunna delta. 



Datum: 23 oktober 2019
Tid: 13.00 - 17.00
Anmälan: Klicka här för att anmäla dig.
Sista anmälningsdag 22 oktober 2019. 

För mer information och program för dagen, vänligen klicka här.
 
Medlemsmodellen
- boken för dig som vill få fler medlemmar

FUB:s kansli har inlett ett samarbete med konsultföretaget Medlemsutveckling, detta för att lära oss allt om medlemsrekrytering. Vi vill därför tipsa alla  våra föreningar om boken "Medlemsmodellen". Den innehåller 8 steg som syftar på att förbättra er förmåga att rekrytera, aktivera och behålla era medlemmar. Boken är bl.a. skriven för aktiva inom föreningar som vill skapa en medlemsstrategi eller förbättra det operativa arbetet med medlemsutveckling. 

Ni kan beställa boken här (240 kr + porto).
Motivera ideella
- vad får människor att engagera sig ideellt?

Boken "Motivera ideella - om ledarskap, människors behov och drivkrafter" vänder sig till dig som vill öka engagemanget i en förening. Vad är det som får människor att engagera sig? Vad får vissa att stanna medan andra hoppar av? Och vilken roll kan ledarskapet spela roll för att stärka de ideellas engagemang? I boken finns belysande exempel, reflekterade frågor och förslag på hur ni kan arbeta mot era mål. 


Ni kan beställa boken här (220 kr + porto).
 
FUB förenklar logotypen

Vi har sedan många år haft två varianter av FUB:s logotyp:
1. En logotyp som består av fyra delar.  1) symbolen vi kallar FUB-ringarna, 2) ordet FUB, 3) vertikalt streck och 4) text
2. och så en förenklad variant utan efterföljande streck och text.
(Och ibland förekommer andra varianter, t.ex. med texten FUB nedanför ringarna).
Förbundsstyrelsen har nu beslutat att FUB successivt ska övergå till att enbart använda den enklare varianten av FUB:s logotyp, med bara ringarna och texten "FUB”.
 
Anledningarna är att:
  • Med en förenklad utformning blir logotypen tydligare, snyggare och enklare att använda grafiskt
  • Särskilt yngre personer reagerar negativt inför ordet "utvecklingsstörning", som var en del av logotypens text.
Förbundskansliet kommer att göra lokala varianter och skicka ut dem till alla länsförbund och lokalföreningar i november.
Här är ett exempel:
FUB:s namn har inte ändrats

Det långa namnet är ”FUB, för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning”, men vi säger och skriver också ”Riksförbundet FUB” eller ”FUB Luleå” (exempelvis!) eller bara FUB.
 
Läs mer om FUB:s logotyp på www.fub.se/logotyp och hör av dig till Victoria Sjöström (victoria.sjostrom@fub.se.), kommunikatör på Riksförbundet FUB, om du har frågor.
 
Följ oss i sociala medier! 
 
hej
Information om förenings- och styrelsearbete
Rebecka Hartshorne, organisationsstöd och kommunikation.
Tel: 08 - 508 866 54, e-post: rebecka.hartshorne@fub.se