Läs även om Etiskt sparande och Hedgefonder
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Stark börsmånad med stöd av stimulanser från centralbankerna

September har ett rykte om sig att vara en svag månad för finansmarknaderna, men med facit i hand så skulle man ha köpt till kräftorna. OMXS30 visade en uppgång på drygt 5 procent under månaden, samtidigt som amerikanska S&P 500 avslutade nära sin högsta notering någonsin.

Månaden fick en bra start efter oron över handelsdispyten mellan USA och Kina som tyngt marknaderna i slutet av augusti avtagit något. Länderna kom överens om att hålla samtal i början av oktober, även om inga löften om att avlägsna handelsrestriktionerna utvecklades.

Handelsdispyten var, vid sidan av de allt fler tecknen på en inbromsning i världsekonomin, något som både ECB och Federal Reserve hänvisade till när centralbankerna under månaden beslöt att vidta ytterligare penningpolitiska lättnader.


Läs hela vår fondkommentar här
 
Etiskt har slagit börsen i stort

Greta Thunberg har talat i FN, somliga politiker uppmanar till nödläge för klimatet, begrepp som flygskam har uppstått. Miljö och hållbarhet har verkligen varit på tapeten i år. Avkastningsmässigt har det också varit bra att investera etiskt.

Det är lätt att blanda ihop olika begrepp. På Fondmarknaden.se har vi en kategori för etiska fonder. De fonder som klassas under kategorin är de som uttalat har en etiskt inriktad fond. För andra hållbara fonder finns Morningstars hållbarhetsbetyg som ett hjälpmedel samt deras klimatmärkning, vilken markerar fonder med lågt koldioxidavtryck.

Läs mer
 
Det våras för hedgefonder?


Världen har varit väldigt lugn under en lång tid och börsen har klättrat. Givetvis har det varit några mindre dippar men börsen har inte klappat ihop utan stigit år efter år. Det har egentligen varit negativt för hedgefonder som då inte fått bevisa sin nytta.

Fjolåret var inte något bra avkastningsår för hedgefonder. Fonderna hade svårt att hantera det turbulenta slutet på 2018. I år har det dock pekat uppåt.

Läs mer
 
Hur lång tid tar det innan drömmen blir sann?
Med hjälp av räknesnurran kan du få en indikation om hur mycket du behöver spara varje månad och under hur lång tid för att du ska nå ditt mål.

Oavsett om det är en buffert, pensionen eller framtida drömmar du sparar till så är det skönt att veta att sparandet sköter sig självt. Med månadssparande dras det belopp du bestämt att spara varje månad vid ett bestämt datum.

Testa vår räknesnurra här
 
 
 
Månadens bästa fonder
Månadens bästa aktiefond
Turkisfund Equities A +14,25%
 
Månadens bästa hedgefond
Atlant Sharp +3,87%
 

Avkastning per 2019-10-02, 30 dagar bakåt Se våra topplistor här
 
 
Hållbara fondpaket

Färdiga fondpaket som förenklar ditt fondsparande. Nu endast med hållbara fonder.
 
 
Topp 3

Se våra topp tre fonder inom varje fondkategori
 
Aktiv förvaltning

Aktivt förvaltade portföljer
med fyra olika riskprofiler