Biskopens tal. Från Bokmässan. Artikel i Kyrkans tidning. Second Hand. Ny ungdomsassistent.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Om du inte ser bilderna i detta mejl, klicka på denna länk. Du kan också högerklicka på på den översta, dolda bilden (strax ovanför den gula linjen) där det finns ett kryss. Då kommer alternativet "Hämta bilder" upp.
Kyrkoherdens veckobrev
 
Biskop Andreas predikan
 
I söndags togs Andreas Holmberg mot som ny biskop i Stockholms stift, en gudstjänst som leddes av domprost Hans Ulfvebrand. I gudstjänsten predikade biskop Andreas och i den predikan nämner han Täby församling som till antalet medlemmar är den största i stiftet.
Biskopens predikan är också en programförklaring till hur han ser på sitt uppdrag och vad han vill åstadkomma som biskop.
Predikan finns att läsa här. https://www.svenskakyrkan.se/stockholmsstift/predikan-i-storkyrkan
Vi innesluter biskop Andreas i vår förbön.
 
Michael Öjermo och Riksdagens talman Andreas Norlén
Bokmässan
 
Förra veckan var jag på Bokmässan i Göteborg. Svenska kyrkan har sedan flera år etablerat en tydlig närvaro på Bokmässan och inte minst ärkebiskop Antje Jackelén är i farten på ”Se människan”-scenen och vid seminarier. Den här gången ordnades också en stor miljömanifestation i anslutning till Bokmässan, då det nya biskopsbrevet om klimatet presenterades.
Biskopsbrevet finns att läsa här. https://www.svenskakyrkan.se/klimatbrevet
Själv väljer jag gärna seminarier som har med politik, konst och litteratur att göra. Det är årets häftigaste fortbildning då man på kort tid får många intryck. Bland annat var jag på ett mycket spännande seminarium med Riksdagens tal man Andreas Norlén. Seminariet anordnades gemensamt av den marknadsliberala tankesmedjan Tibro och Katalys, institut för facklig idéutveckling. Scensamtalet blev spänstigt eftersom Timbro och Katalys har diametralt olika uppfattningar, men ändå samverkar kring en viktig seminarieserie på Bokmässan och i andra sammanhang.
Andreas Norlén ställdes med regeringsbildningsprocessen efter förra riksdagsvalet inför utmaningar som ingen talman mött i modern tid. Andreas är vänlig i sin framtoning, rapp i repliken och rolig. Han markerade tydligt var gränserna för vad han som talman kan säga och inte går. En talman står över partipolitiken. Samtidigt kunde han med lätt hand föra ett spännande resonemang om demokratifrågor, konstitutionsfrågor och frågan om de andra partiernas hanterande av Sverigedemokraterna. Det var skickligt.
Det som dock ständigt saknas gäller kyrkans och kristendomens ställning i vårt land. Kyrkan har varit en värderingsgeneration som starkt präglat det svenska samhället. Och när den generation inte längre fungerar som förr så förändras människors värderingar på ett närmast oöverblickbart sätt. Men Andreas Norlén är inte ensam om att missa den aspekten på aktuella samhällsförändringar. Att vi har färre konfirmander i Sverige påverkar samhället, inte bara kyrkan. För att ta ett exempel av flera. Efteråt fick jag en selfie med talmannen.
 
När vi slutar läsa och fortsätter prata
 
På tåget hem från Bokmässan skrev jag en liten artikel om litteraturens ställning. Jag tar spjärn mot en kulturartikel i Dagens Nyheter och fortsätter till sommarens konfirmandläger på Karlberg och landar i ett resonemang om litteratur som muntlig tradition. Kyrkans tidning publicerade det jag skrev. https://www.kyrkanstidning.se/debatt/nar-vi-slutar-lasa-och-fortsatter-prata
 
Michael Öjermo och Sven Enlund
Kyrkornas Second hand
 
På Rotary Attunda i veckan medverkade Sven Enlund, föreståndare för Kyrkornas Second hand i Täby. Butiken finns i Grindtorp. Hemsidan hittar du här. https://kyrkornas2hand.se
Sven berättade på ett avspänt och trevligt sätt om arbetet på ”Second handen”. Vilken nytta det gör för alla ideella medarbetare, vilken nytta det gör för de som får bidrag från verksamheten över hela världen, och vilken nytta återbruk gör för miljön.
Tack Sven. Bilden är tagen av Bo Klasmark, som också är revisor i Täby församling.
 
Välkommen Wilma Nordström
 
Vi välkomnar Wilma Nordström som ny ungdomsassistent i församlingen. Hon presenterar sig själv så här: Min uppgift i församlingen under året som ungdomsassistent blir jobba inom barn- och ungdomsverksamheten. Jag kommer att vara resurs inom bland annat Körskolan, Flickkören, teaterverksamheten och med arbetet kring ungdomsmässorna. Jag gick ut gymnasiet för två år sedan och har i många år varit aktiv här i Täby församling, både som ungdomsledare och inom Svenska kyrkans Unga.
 

Besök gärna Täby församlings webbplats med kalendarium och gilla vår sida på Facebook. Du kan också följa @kyrkoherden på Twitter.
 
Nästa veckobrev utkommer den 11 oktober, om Gud vill.
Kyrkguiden leder dig rätt
Med appen Kyrkguiden kan du hitta till Svenska kyrkan med hjälp av mobiltelefonen. Du kan också se vad som händer i kyrkan och planera gudstjänster och annat som du inte vill missa. Appen är gratis och finns för både iPhone och Android.