Plan- och byggnytt
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
En riktigt skön höst önskar vi på SKL alla våra läsare!

Ann-Sofie Eriksson, sektionschef planering, säkerhet och miljö, tfn 08-452 78 63,
ann-sofie.eriksson@skl.se
 
 
En ny strandskyddsutredning är tillsatt
 
Utredningen ska föreslå författningsändringar och andra åtgärder som innebär att strandskyddet görs om i grunden genom en ökad differentiering som tar hänsyn till att tillgången till sjöar och stränder, befolkningstätheten och exploateringstrycket varierar i landet.
Förslagen ska dels syfta till att förbättra förutsättningar för bostäder och näringsverksamhet främst för småföretagare, besöksnäring och gröna näringar i områden med lågt exploateringstryck och dels möjliggöra ett fortsatt starkt och även förstärkt strandskydd för att värna våra obrutna strandlinjer, tillgängligheten inom allemansrätten och miljön i områden som redan är starkt exploaterade.

Utredningen ska lämna in sitt betänkande till Miljödepartementet den 30 november 2020. Regeringen har utsett Catharina Håkansson Boman till särskild utredare.

Kontakt: Johan Larsson, 08-452 79 79, johan.larsson@skl.se
 
 
Översyn av riksintressen
 
En översyn av riksintressena i enlighet med januariavtalet har just påbörjats inom regeringskansliet. Förhoppningsvis kommer ett förslag under hösten.

Kontakt: Eva Hägglund, 08-452 78 67, eva.hagglund@skl.se
 
 
Budgetpropositionen
 
  • Investeringsstöd till anordnande av hyres- och studentbostäder (återinfört) med vissa innehållsliga förändringar av villkoren för stödet: 2,1 miljarder
  • Stöd till byggemenskaper (nytt), del av anslag som även omfattar statsbidrag till kommunala hyresgarantier, 43 miljoner totalt
Härutöver anvisas medel för beviljade ansökningar för ett par byggstöd inom utgiftsområdet som är under avveckling:
  • Stöd till energieffektivisering och renovering av flerbostadshus och utomhusmiljöer i vissa utsatta områden
  • Stöd till innovativt och hållbart byggande.
För att skapa goda förutsättningar för genomförande och tillsyn av ett kommande krav på redovisning av en klimatdeklaration vid uppförande av byggnader fr.o.m. den 1 januari 2022 föreslås Boverket tillföras 10 mkr årligen 2020–2022. För att åstadkomma en ökad digitalisering av samhällsbyggnadsprocessen föreslås Lantmäteriets anslag ökas med 35 mkr per år.

Regeringen vill förstärka arbetet för gröna och trygga samhällen med ett stöd som främjar stadsgrönska och ekosystemtjänster. Stödet ska också bidra till att stärka den sociala hållbarheten och tryggheten i städer och samhällen. Det nya stödet är en fristående fortsättning på det tidigare stödet Grönare städer. Regeringen föreslår 50 miljoner kronor för 2020, 150 miljoner för 2021 och 200 miljoner kronor för 2022.
 
 
Klimatförändringarna kan få allvarliga följder lokalt
 
 
Temperaturen ökar mer i Sverige än globalt i de pågående klimatförändringarna. Ett varmare och blötare klimat riskerar att få allvarliga följder lokalt. Vilka konsekvenserna kan bli presenteras i en ny rapport från SKL som lyfter fram exempel från Härjedalen, Norrköping och Malmö.

Ladda ner rapporten i vår webbutik
 
 
 
 
Konferenser
 
Överkomliga bostäder för fler
 
Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) bjuder in till en seminariedag den 12 november i Stockholm. Även i år adresseras den kanske största utmaningen inom det bostadspolitiska området – att, som det uttrycks i regeringsformen ”det allmänna ska trygga rätten till bostad” för alla. Dagen kommer att innehålla en rad praktiska och handfasta exempel som visar hur olika aktörer (staten, kommunerna, bostadsföretagen och entreprenörerna) alla kan bidra till att vi närmar oss målet och att det finns ett tillräckligt utbud av bostäder till rimliga kostnader i hela landet.

Inbjudan med program

Anmäl dig direkt här
 
Våra konferenser
 
Vi arrangerar en rad fördjupande konferenser inom olika områden. Samtliga SKL:s konferenser finns här
 
 
Tips om kurser och konferenser
 
Lantmäteriet bjuder in till en praktisk GIS-workshop om att göra bedömningar kring skyfall, översvämningar m.m.
 
Lantmäteriet bjuder in till en GIS-workshop för att göra bedömningar kring skyfall, översvämning, skred och erosion. Workshopen hålls i Uppsala den 22 oktober kl 9-17 och tillfällen planeras även i Umeå (18 november) och i Västerås (datum ej känt).

Anmälningslänkar till Umeå och Västeråsträffen kommer snart, till Uppsala kan du anmäla dig redan nu.

Workshoparna är gratis att delta i men föranmälan krävs.