Till dig som är medlem i FUB 
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Medlemsnytt!
 
September 2019
 
  • FUB:s aktivistvecka
  • Kommuner och de extra statliga stödet för hab-ersättning
  • Konferens Vuxensyskon
  • Temakväll i Luleå
  • Utvärdering om nya Unik
  • Ny nordisk satstning om demens
  • Uniks miljömärkta bilförsäkring
 
Nästa vecka:
Aktivistveckan 2019! 


Imorgon 23 september sätter vi igång med FUB:s aktivistvecka! Det gör vi för att aktivera alla våra lokalföreningar och för att sprida kännedomen om FUB i Sverige. Vi vill att alla ska veta vilka FUB är. Vet du om din lokalförening ska göra något särskilt?
På FUB:s webbsida kan du kika vad din lokalförening har för planer.


Ska ni i er lokalförening hitta på aktiviteter? Fotografera gärna under era aktiviteter. Vi tar med glädje emot alla era bilder. Då kanske de till och med kommer med i tidningen Unik!
 
Är din kommun på skämslistan?

I veckan lade Socialstyrelsen upp sin slutredovisning på hur kommunerna använde (eller struntade i att använda!) det extra statliga stödet för habiliteringsersättning.

Tidigare kunde man bara se hur mycket pengarna kommunerna hade rekvirerat.
Men bilden är en helt annan nu när man kan se, svart på vitt, hur många kommuner faktiskt betalade ut de extra pengarna öronmärkta för personerna i sin kommun som har habiliteringsersättning.

Det är riktigt dyster läsning. Hela 179 miljoner kronor kom aldrig så långt som till plånboken hos dem som hade rätt till pengarna. Att vägra att betala ut pengarna till människor som redan har en riktig tuff ekonomisk situation är inte annat än skamligt.

Nu när FUB:s Aktivistvecka drar igång för första gången har alla FUB:s medlemmar ett gyllene tillfälle att använda listan som underlag för att få svar från kommunen om hur de tänka agera vad det gäller utbetalning av det statliga stödet som de har rekvirerat för 2019.
Alla pengar som inte används senast den 31 december 2019 måste betalas tillbaka.
Och med facit i hand för 2018, kan vi konstatera att risken är överhängande att många av våra medlemmar kommer att gå miste om pengar de har rätt till.

Klicka här för slutredovisning för 2018 som visar vilka kommuner skickade tillbaka alla pengar eller delar av det extra stödet för 2018. Klicka här för redovisning över vilka kommuner har rekvirerat stöd för 2019.
 
Att ha en bror eller syster med funktionsnedsättning eller sjukdom påverkar upp-
växten, men även vuxenlivet. Det finns tankar och känslor som inte alltid är så lätta att prata om. Projekt Vuxensyskon, som drivs av Bräcke Diakoni, vill ändra på det! Dagen fylls av berättelser från syskon själva, föreläsningar och den specialskrivna teaterpjäsen Skuggsyskon!

Datum: 25 oktober 2019
Plats: Armémuseum, Riddargatan 13, Stockholm
Tid: 9.00 - 16.00
Kostnad: 450 kronor, då ingår lunch och fika. 

Anmäl dig senast 4 oktober. Mer information hittar du här.

 
 
Bild från temakväll om god man i Borlänge, 10 september.
8 oktober -
Temakväll i Luleå


Den 8 oktober är det dags för årets nästsista temakväll om god man. Alla FUB-medlemmar är välkommen, både du som har god man, eller du som är god man. Temakvällen är kostnadsfri, men du måste anmäla dig. 

Till anmälan temakväll i Luleå, 8 oktober.
 
 
Läser du tidningen Unik? 
Vad tycker du om nya tidningen?


Nu har fyra nummer av nya Unik kommit. Vi vill gärna veta vad du tycker! Svara på frågorna och hjälp oss göra tidningen ännu!

Det finns två enkäter:
 
Ny nordisk satsning kring demens och intellektuell funktionsnedsättning

Nyligen lanserade Nordens Välfärdscenter en ny informationssida om demens och intellektuell funktionsnedsättning där informationen är på lättlästa versioner av alla nordiska språk. Så här skrev centret i sitt nyhetsbrev: "Personer med intellektuell funktionsnedsättning i Norden lever allt längre. De första symptomen på demens vid intellektuell funktionsnedsättning kommer ofta redan i 50-årsåldern men kan vara svåra att upptäcka. Symptom som hos andra ofta kommer senare i sjukdomsförloppet kan vara ett tidigt tecken på demens hos personer med intellektuell funktionsnedsättning. För personal och medboende kan det bli en stor förändring när en person på ett boende eller en daglig verksamhet drabbas av demenssjukdom. Förutom aktiviteterna behöver även bemötandet anpassas efter personens förutsättningar. Bemötandet behöver också förändras över tid. Detta är nya utmaningar för nordiska kommuner".

Riksförbundet FUB välkomnar denna satsning! För att komma till den svenska versionen av materialet, klicka här. G
löm inte heller vårt eget material, Åldern har sin rått, om åldrande (inte bara demens) som togs fram förre året. Det finns en webbutbildning och informationsmaterial som är riktade till både yrkesverksamma och anhöriga samt till person med IF. Klicka här.
 
 
Som medlem i FUB, eller som nära anhörig till medlem, har du möjlighet att teckna förmånliga försäkringar anpassade efter dina behov. Unik Försäkring har just nu en kampanj som ger dig
20 % rabatt på deras bilförsäkring. Kampanjen gäller vid nytecknande och är tidsbegränsad fram t.o.m. 2019-10-21. Uniks Bilförsäkring tillämpar samma premienivå oavsett om din bil är anpassad eller inte. Om du vill passa på att teckna deras bilförsäkring gör du samtidigt en god sak för miljön då den är miljömärkt med Bra Miljöval. Det innebär att du kan vara säker på att din försäkring tar hänsyn till miljön och lever upp till de tuffa krav som Naturskyddsföreningen satt upp.

Vill du ta del av rabatten eller tala med en rådgivare ring 010-33 00 217 eller mejla info@unikforsakring.se. Du kan också läsa mer om Unik Försäkring på deras webbsida.
 
Har du frågor eller synpunkter om nyhetsbrevet?
Rebecka Hartshorne (tidigare Zackrisson), kommunikatör och organisationsstödjare.
Tel: 08 - 508 866 54,  e-post: rebecka.hartshorne@fub.se.