Läs senaste nytt!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Datum: 23/9 2019
Idag inleds en intensiv vecka i FN
 
Dagens klimattoppmöte följs av öppnandet av Generalförsamlingen samt toppmöten om Agenda 2030, Utvecklingsfinansiering och Universell tillgång till hälsovård. Act Svenska kyrkan bevakar mötena på plats tillsammans med ACT-alliansen och Kyrkornas världsråd. Toppmöten kan bidra till att öka takten i det gemensamma arbetet, men viktigast är det arbete som olika aktörer gör varje dag för att bidra till en hållbar utveckling.

I det här numret kan du bland annat läsa om människorättsförsvarare i Colombia, den svenska debatten om enprocentmålet samt om religiösa aktörers arbete för hbtqi-personers rättigheter.

Nyhetsbrevet riktar sig till dig som arbetar med eller är intresserad av frågor om internationell utvecklingspolitik. Brevet innehåller analyser, debattartiklar och exempel på Act Svenska kyrkans påverkansarbete.
Här kan du läsa om hur vi behandlar dina personuppgifter enligt GDPR.

Gunnel Axelsson Nycander,
Redaktör
demokratiskt utrymme
Prisade människorättsförsvarare i Colombia
 
Clemencia Carabali Rodallega, Ricardo Esquivia Ballestas, Marco Romero och Maria Irene Ramirez.
Jag vet att det är många som är rädda nu. Rädda för våldet. Men efter att ha ägnat ett helt liv åt att försvara våra rättigheter vet jag att vi kommer vidare, för vi har sått frön av kärlek, frön för förändring.

Det sa Ricardo Esquivia Ballestas som under närmare 40 år agerat medlare i flera konflikter i en region som varit hårt utsatt för paramilitärt våld. Han är en av mottagarna av Nationella priset till försvar av de mänskliga rättigheterna som delades ut i Bogotá, Colombia, den 4 september. Diakonia och Act Svenska kyrkan delar tillsammans ut priset som syftar till att uppmärksamma och stödja människor och organisationer som försvarar och står upp för mänskliga rättigheter. Läs mer om priset här >

Kontakt: Eva Ekelund
UTVECKLINGSPOLITIK
Global samverkan för ett effektivare utvecklingsarbete
 

Ett förnyat engagemang för effektivitetsdagordningen och stor uppmärksamhet på civilsamhällets betydelse för att uppnå alla målen i Agenda 2030.
Det blev resultatet när ett viktigt möte med det Globala partnerskapet för effektivt utvecklingssamarbete hölls i juli i anslutning till FN:s högnivåmöte om Agenda 2030.

Eva Ekelund deltog på mötet, läs hennes reflektioner efter mötet här >

Kontakt: Eva Ekelund
 
Kommentarer på AGENDA 2030-delegationens slutrapport

Agenda 2030-delegationen föreslog i sitt slutbetänkande bland annat att riksdagen ska anta ett mål för genomförandet av Agenda 2030 och att myndigheternas ansvar för hållbar utveckling förstärks. Svenska kyrkan stöder i sitt yttrande huvuddelen av förslagen och menar bl a att det riksdagsbundna målet ska betona att ingen ska lämnas utanför (leave no one behind), och att de globala aspekterna av hållbarhet måste fortsätta uppmärksammas när hållbarhet ska integreras i statsförvaltningens arbete. Act Svenska kyrkan har också bidragit till och undertecknat CONCORD Sveriges gemensamma yttrande.

Du kan läsa Svenska kyrkans yttrande här >
Här kan du läsa Concords yttrande >
Biståndsbudgeten 

Företrädare för 41 organisationer, däribland Act Svenska kyrkan, har i två debattartiklar kritiserat den moderata partiledningens förslag om att avskaffa det långsiktiga åtagandet att avsätta en procent BNI till internationellt bistånd. I en kommentar till budgetpropositionen välkomnar Erik Lysén att samarbetspartierna håller fast vid enprocentmålet, och menar också att det ökade anslaget till Sida är nödvändigt för att upprätthålla kvaliteten i biståndet - särskilt inför den aviserade demokratioffensiven.

Läs debattartiklarna här > och här >
Läs budgetkommentaren här >


Kontakt: Gunnel Axelsson Nycander
JÄMSTÄLLDHET
Förlängt mandat för FN-expert om våld mot hbtqi-personer
 
I juli förlängde FN:s Råd för mänskliga rättigheter mandatet för den oberoende experten på våld och diskriminering på grund av sexuell läggning och könsidentitet. Experten har funnits sedan 2016, och inför Rådets session fanns en utbredd oro bland diplomater och civilsamhällesaktörer för att konservativa krafter skulle stoppa förlängningen av mandatet.

Act Svenska kyrkan bidrog till beslutet genom att delta i mötet och tillsammans med en rad andra religiösa organisationer anordna sidoeventet ”Religious communities affirming LGBTIQ people around the world”. Sidoeventet som väckte stort intresse är det första exemplet på att trosbaserade aktörer agerar tillsammans i Rådet för mänskliga rättigheter till stöd för HBTQI-personers rättigheter.

Läs om eventet här >
Se eventet här >
 
Den feministiska utrikespolitiken fortsätter med ny minister
 
Den feministiska utrikespolitiken behövs mer än någonsin, och vi har stora förväntningar på att du kommer att flytta fram positionerna. Det skrev bland andra Erik Lysén till Sveriges nya utrikesminister Ann Linde i en debattartikel i Aftonbladet den 13 september. Vi hoppas att du också vågar ta de tuffa diskussionerna även på hemmaplan, fortsätter de, som att arbeta för ett stopp på svensk vapenexport till krigförande parter i Jemen. I ett svar bekräftar Ann Linde att Sverige ska fortsätta att driva en feministisk utrikespolitik, med full kraft, världen över.

Läs debattartikeln här >
Läs Ann Lindes svar här >

Kontakt: Joanna Lilja
SEXUELL OCH REPRODUKTIV HÄLSA OCH RÄTTIGHETER
Act Svenska kyrkan på bokmässan: Låt oss tala om sex och religion!
 
I höst publiceras den tredje volymen i en bokserie om mänsklig sexualitet och värdighet, i ett samarbete mellan Act Svenska kyrkan och det interreligiösa hbtq-nätverket GIN-SSOGIE. Under titeln A World Once Whole – constrained by colonizing faith undersöks synen på sexualitet i åtta urfolks religiösa traditioner. Boken presenteras vid ett seminarium under Bok&bibliotek i Göteborg under rubriken ”Sex and religion: what to learn from indigenous faiths”. Vidare arrangeras ett samtal under rubriken ”LGBT in an African Context – Is Faith the Enemy?” utifrån journalisten Annika Hamruds bok Fundamentalisterna. JP Heath medverkar också i ett seminariet Sex och religion tillsammans med den lutherska teologen Nadia Bolz-Weber.

Läs om boken här >
Läs om seminarierna på Globaltorget och Bokmässan.
Läs mer om böckerna som handlar om andra religioner här >

Kontakt: Johannes Mokgethi-Heath
 
Mentormammornas mamma i P1 Sommar
 
Ingrid Leroux
Den 6 augusti var läkaren Ingrid Leroux värd för Sommar i P1. Ingrid är bosatt i Sydafrika sedan många år, och är bland annat nära vän till Biskop Desmund Tutu. I programmet berättade hon om hur hon byggt upp organisationen Philani och utvecklat mentormamma-modellen för uppsökande barn- och mödravård. Act Svenska kyrkan är stolta över att ha stöttat Philani under många år, och också bidragit till att sprida mentormamma-metoden från Kapstadens kåkstäder till bl a Etiopien och Swaziland.

Här kan du lyssna till programmet >
RÄTTVIS OCH HÅLLBAR FÖRSÖRJNING
Stärk kvinnors företagande i praktiken – inte bara i teorin
 
Det finns många goda skäl att investera i kvinnors företagande – det stärker inte bara kvinnors egenmakt utan bidrar också till barnens hälsa och utbildning. Trots att många insatser för kooperativ samt spar- och lånegrupper riktas särskilt till kvinnor så är resultatet i flera fall nedslående. Andelen män och mäns inflytande ökar ofta kraftigt när mikro-finansgrupper lyckats spara större summor, eller när kooperativens bärkraft ökar. Act Svenska kyrkan publicerar nu studien Reach, benefit and empower women with fiancial services som genomförts av Netherland's Platform for inclusive finance (NpM). Utifrån fallstudier från Etiopien, Vietnam och Rwanda visar författarna på hur man kan säkerställa att stöd till utveckling av kooperativ och företag verkligen stärker kvinnors egenmakt.

Läs blogg om studien och kvinnor som företagare här >
Läs studien här >

Kontakt: Margareta Koltai
 
Rätten till vatten – en fråga för kyrkan
 
Förvärrad vattenbrist är en av de tydligaste konsekvenserna av den globala uppvärmningen.
Detta gör att frågan om vatten som en mänsklig rättighet, eller som en vara som kan ägas, ställs på sin spets i allt fler länder. Religiösa aktörers bidrag i arbetet för människors rätt till vatten diskuterades vid ett interreligiöst seminarium under den internationella vattenveckan i augusti. Henrik Grape från Svenska kyrkan och Kyrkornas världsråd och Dinesh Suna från det Ekumeniska vattennätverket medverkade i mötet som de menar utgör ett genombrott för synen på vattnets andliga och sociokulturella värden.

Läs om seminariet här >
Här hittar du Kyrkornas världsråds rapportering av seminariet > 
Se också seminariet "Den värdefulla vattenkällan: handelsvara eller helig plats?" i Almedalen, där bland annat Ärkebiskop Antje Jackelén medverkar, här >

Kontakt: Margareta Koltai
MIGRATION
EU måste rädda migranter på Medelhavet!
 
Europeiska kyrkor har reagerat starkt på sommarens dramatiska situation på Medelhavet, där båtar med flyktingar nekats att stiga i land och hjälporganisationer kriminaliseras. Inför det informella EU-ministermötet i Helsingfors 18 juli skickade ACT EU, Europeiska kyrkokonferensen (CEC) och Kyrkornas kommission för migranter i Europa (CCME) ett brev till Europas regeringar. De krävde bland annat att EU upprättar en sök- och räddningsoperation, stoppa kriminaliseringen av hjälporganisationer samt avslutar samarbetet med Libyen och andra grannländer som bedöms som osäkra av UNHCR. Act Svenska kyrkans chef Erik Lysén underströk betydelsen av brevet genom att skicka ett eget brev till justitieminister Morgan Johansson.

Läs det europeiska brevet här >
Läs brevet från Act Svenska kyrkan här >

Kontakt: Anna Karlgren
RÄTTVIS FED
Pris till interreligiös fredsdialog på Cypern


I juli mottog Salpy Eskidjian Weiderud det amerikanska utrikesdepartementets religionsfrihetspris The Secretary’s Inaugural International Religous Freedom Award som delades ut för första gången. Salpy är direktor för den religiösa dialogen som är en del av fredsprocessen på Cypern. Act Svenska kyrkan är en av finansiärerna och huvudman för arbetet.

Läs mer här >

Kontakt: Johanna Wassholm
Stoppa svensk vapenexport till kriget i Jemen

Enligt regeringsöverenskommelsen mellan de fyra samarbetspartierna ska regeringen inte godkänna vapenexport till de icke-demokratier som deltar militärt i Jemenkriget. Men svenska vapen fortsätter användas i kriget i Jemen. Nu måste regeringen gå från ord till handling och stoppa vapenexporten till konfliktzonen i Jemen, skriver Erik Lysén tillsammans med företrädare för bland annat Svenska Freds, Rädda barnen och FN-förbundet i Göteborgs-Posten. 

Läs debattartikeln här >

Kontakt: Mikael Lindgren
KLIMATRÄTTVISA
Ny klimatfinansiering nödvändig
 
 

Att praktisera klimaträttvisa innebär att vi som kan ska gå före och minska våra utsläpp snabbast. Vi behöver samtidigt stödja dem som har sämre förutsättningar och som drabbas hårdare än oss själva. Motståndet mot nya mekanismer för klimatfinansiering är starkt. Men de kommer att bli nödvändiga för att uppfylla löftena om stöd till dem som drabbas värst av klimatförändringarna, skriver Svenska kyrkans Erik Lysén i en debattartikel i Altinget den 3 juli, i samband med sin medverkan i ett seminarium i Almedalen om Klimaträttvisa.

Kontakt: Gunnel Axelsson Nycander
 
ENGAGEMANG
Engagemang som gör skillnad!
 
Det globala arbetet för jämställdhet mellan män och kvinnor var ett stort tema när Act Svenska kyrkan bjöd in frivilliga, anställda och förtroendevalda till stort möte i Uppsala under rubriken Göra skillnad. 750 personer slöt upp, delade erfarenheter och lyssnade till representanter från samarbetsorganisationer i bl a Indien, El Salvador och Tanzania.
- Religion är inte ett privat njutningsmedel, frikopplat från hur vi lever, sa Ärkebiskop emeritus Anders Wejryd i den avslutande gudstjänsten och citerade helgonet Franciskus: Förkunna evangelium, om nödvändigt också med ord.

Läs mer om Göra skillnad här >
Läs predikan här >
 
 
Kontakt
 
Act Svenska kyrkan har kunskap om utvecklingen i en rad länder och regioner, liksom inom vissa tematiska områden. Tveka inte att ta kontakt med våra experter om du vill ha analyser, synpunkter, eller tips på organisationer som arbetar i våra programländer.
Asien: Indien, Pakistan och Myanmar Aron Lindblom
Twitter: @aronlindb 

Afrika: Etiopien, Sydsudan, Uganda, Tanzania, Zimbabwe samt regionalt Södra Afrika. Susanna Henriksén

Latinamerika: Colombia, Haiti samt regionalt Centralamerika
Aron Lindblom
Twitter: @aronlindb

Mellanöstern: Israel och Palestina, Egypten, Irak samt regionalt Mellanöstern
Johanna Wassholm
Twitter: @johannawass

Religions- och övertygelsefrihet:
Coleen Heemskerk

Policychef:
Eva Ekelund
Twitter: @Evacekelund
Demokratiskt utrymmeoch civilsamhällets utrymme att verka: Johanna Wassholm
Twitter: @johannawass

Företagens ansvar för mänskliga rättigheter:
Per Söderberg
Twitter:

Genusrättvis och jämställdhet, med fokus på familjelagstiftning och familjenormer: 
Joanna Lilja
Twitter: @Jo_Lilja
 Helena Nyström

Mänsklig säkerhet – religiösa aktörers fredsbyggande roll samt nedrustning:
Mikael Lindgren
Twitter: @ML62816573
Policyfrågori det humanitära biståndet: Henrik Fröjmark
Twitter: @hundstjarnan

Universell tillgång till sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) och social trygghet
Clara Helgesson
Twitter
Emelie Weiderud
Twitter: @EmilieWeiderud
Johannes Mokgethi-Heath,
Twitter: @FrJPHeath

Utvecklingspolitik och utvecklingsfinansiering, inklusive klimatfinansiering:
Gunnel Axelsson Nycander
Twitter: @GunnelANycander
 
Nyhetsbrev Internationell utveckling och politik 
Nyhetsbrevet ges ut av Act Svenska kyrkan.

Svenska kyrkan
751 70 Uppsala

www.svenskakyrkan.se/act
Twitter
Facebook

Swish: 9001223

Plusgiro 90 01 22-3, bankgiro 900-1223