Minskade risker i tillväxtmarknader med sänkta räntor
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Olöst handelskonflikt och svaga makrodata tyngde i augusti
 

Flera blöta filtar har vilat över marknaderna under augusti vilket gav en lågpunkt på börserna i mitten av månaden. Upptrissade tullar mellan Kina och USA samt svaga makrodata har gett ett svagt sentiment på världens börser.

Handelskriget mellan USA och Kina riskerar att eskalera ytterligare och risken för att Storbritannien ska lämna EU utan ett avtal är också ständigt närvarande. För Kinas del så ökar spänningen i Hongkong i takt med att demonstrationerna ökar och är en nagel i ögat på Kina inför den kinesiska republikens 70-årsfirande den 1 oktober. För Europas del så innebär det även en politisk osäkerhet i Italien.

Den amerikanska yieldkurvan har inverterat ett flertal tillfällen på kort tid vilket historisk har föregått en recession. Senast som den långa räntan avkastade mindre årligen än den korta räntan var för drygt tio år sedan i samband med finanskrisen. Då fortsatte dock börsen upp ett tag innan börsen vände ned.

I mitten av månaden när detta inträffade rasade S&P500 med nära 3 procent på en dag och det svenska OMXS30 föll 2,5 procent vilket vittnar om vilken oro som finns i marknaden.

Läs hela vår fondkommentar här
Minskade risker i tillväxtmarknader med sänkta räntor
 
 
Intresset för tillväxtmarknader har generellt sjunkit, men specifikt för Asien på grund av handelskriget mellan USA och Kina.

Även osäkerheten globalt med brexit och den italienska regeringskrisen spelade in, men även de eskalerande demonstrationerna i Hongkong vilket är en nagel i ögat för Kina, inte minst inför 70-årsfirandet av den kinesiska republiken.


Läs mer
Stor handel i amerikanskt inriktade fonder i augusti
 

I den samlade statistiken framgår att amerikanska fonder fortsatt är de mest handlade, både på köp och säljsidan.

Flest köpordrar av Fondmarknaden.se's kunder i augusti lades på SPP Fonders Aktiefond USA. Även på andraplats hamnar en amerikanskt inriktad fond: USA Advantage Fund som MSIM Fund Managements förvaltar.

Läs mer
Prisbelönt fond har parerat stökig börs

Den marknadsneutrala hedgefonden Atlant Stability Offensiv tog hem priset som bästa hedgefond 2018. Men hur har det gått i år? Vi har talat med Atlant Fonders chefsförvaltare Anders Kullberg om året hittills och hur utsikterna inför hösten och vintern ser ut.

Fonden har stigit med 3,4 procent under årets sju första månader. Det går att jämföra med Atlant Stability Offensivs målsättning som är en avkastning om minst 5 procent över SSVX 90 dagar per år. Risken skall samtidigt vara väsentligt lägre än för aktiemarknaden. Fonden har riskklass tre av sju.

Läs mer
Räntemarknaden är en bubbla - men inget omedelbart hot att den ska brista enligt bedömare

Amerikanska räntefonder har stigit kraftigt på fallande räntor och många bedömare varnar för att det är en bubbla. En lösning i handelskriget mellan USA och Kina skulle kunna få bubblan att brista, men detta ligger långt bort enligt en bedömare och därför föreligger inte något omedelbart hot i närtid att den ska brista, skriver en krönikör på Bloomberg.

Det är många osäkerhetsfaktorer i omvärlden som tynger världsekonomin, där handelskriget mellan USA och Kina i spetsen är den mest negativa faktorn. Situationen har drivit ner räntorna och fallande räntor ger som bekant en ökad avkastning i räntefonder.

Läs mer
Skapa hög avkastning med fonder - Unik utbildning 26 sep

Vill du lära dig fungerande beslutsmodeller för hög avkastning? Vill du förstå börspsykologi och hur det påverkar dig och andra investerare?
Vill du få insikt i hur man sätter samman en smart fondportfölj?

Det och mycket annat får du lära dig på denna unika utbildning den 26:e september. Den är exklusivt för kunder på Fondmarknaden.se och riktar sig till fondinvesterare, nybörjare eller erfaren. Oavsett kunskapsnivå kommer du att få nya viktiga insikter om fondportföljer, fondstrategier och hur marknadens psykologi fungerar.

De 5 första anmälda får boken ”Börsens Psykologi – så vinner du över dina hjärnspöken och gör bättre aktieaffärer”.

Läs mer
 
Fondblogg
Fondmarknaden.se's Aktiva portföljer utklassar index

Vår defensiva portfölj Aktiv Defensiv har en årsavkastning på +10,8% till en mycket låg risknivå.

Aktiv Balanserad har till en medelrisk levererat +15%.

De två tillväxtorienterade portföljerna Aktiv Offensiv och Aktiv Tillväxt har presterat +23,6% respektive +21,8% under 2019.

Läs mer
 
 
 
Månadens bästa fonder
Månadens bästa aktiefond
JPM China A (dist) USD +11,36%
 
Månadens bästa hedgefond
Peak Global Macro (A) SEK +6,69%
 

Avkastning per 2019-09-09, 30 dagar bakåt Se våra topplistor här
 
 
Hållbara fondpaket

Färdiga fondpaket som förenklar ditt fondsparande. Nu endast med hållbara fonder.
 
 
Topp 3

Se våra topp tre fonder inom varje fondkategori
 
Aktiv förvaltning

Aktivt förvaltade portföljer
med fyra olika riskprofiler