Stort behov av deltidsbrandmän
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Stort behov av deltidsbrandmän
 
MSB, SKL, Sobona, fackförbunden Brandmännens riksförbund, Kommunal och Vision genomför en gemensam kommunikationssatsning för att locka fler till yrket.

− En konkret åtgärd som arbetsgivare kan göra är att uppmuntra medarbetare som redan är anställda i kommuner att även bli deltidsbrandmän, säger Jeanette Hedberg, biträdande förhandlingschef på SKL.

Gemensam satsning ska locka fler deltidsbrandmän
 
 
Unga vill jobba i välfärden
 
Intresset för välfärdens yrken är stort bland unga, visar en studie från SKL. Hälften kan tänka sig att jobba inom skolan och fyra av tio kan tänka sig ett jobb inom hälso- och sjukvården.

− Det är glädjande att så många unga tycker att välfärdsjobben är intressanta. Nu är det viktigt att välfärdens arbetsgivare tar tillvara den här potentialen och marknadsför välfärdsjobben till unga, säger Agneta Jöhnk, chef på avdelningen för arbetsgivarpolitik.

I studien får kommuner och regioner fyra konkreta råd för att attrahera fler unga till sina verksamheter.

Stort intresse för att jobba i välfärden
Brons för Jonna Mjörnell
 
När årets upplaga av Yrkes-VM avslutades tog undersköterskan Jonna Mjörnell hem ett brons i kategorin vård och omsorg.

− En fantastisk insats av Jonna Mjörnell och ett fint erkännande av den kompetens som hon och välfärdens undersköterskor har, säger Carola Gunnarsson, 1:e vice ordförande för SKL.

SKL tillsammans med Kommunal och Vårdföretagarna står bakom såväl de regionala deltävlingarna som SM i vård och omsorg och deltagandet i VM.

Till vardags arbetar Jonna Mjörnell som undersköterska på strokeenheten vid Danderyds sjukhus, Region Stockholm.

En av världens tre bästa undersköterskor
 
 
Arbetsgivarbloggen
 
Antalet lärare ökar men fler behövs
Många kommuner uppger att de har svårt att rekrytera lärare. Till stor del beror detta på den demografiska utvecklingen.

Antalet barn och unga som börjar allt från förskola upp till gymnasiet ökar och den ökningen motsvarar tyvärr inte antalet nyexaminerade lärare. Med bakgrund av detta har vi sammanställt den senast tillgängliga personalstatistiken från SKL och ansvariga myndigheter som gäller lärare. Det skriver Caroline Olsson i sitt senaste inlägg på Arbetsgivarbloggen.
 
 
Notiser
 
Workshop om rekryteringsutmaningen
Håll en workshop i din organisation om hur du och dina medarbetare tillsammans kan hitta flera vägar för att lösa kompetensförsörjningen.

Syftet med workshopen är att klargöra hur rekryteringsbehovet ser ut i er organisation och utforska SKL:s nio rekryteringsstrategier.
Håll i en workshop
 
Ny samtalsserie - Employer branding i välfärden
Fem människor med olika perspektiv och erfarenheter berättar om hur de ser på hur man kan attrahera och behålla rätt människor i framtiden.

Samtalen ska inspirera och ge ny kunskap till dig som är intresserad av frågor som rör employer branding (arbetsgivarvarumärke) i kommuner och regioner.
Filmade samtal om employer branding
 
 
Replik från SKL
I en artikel om SKL:s rapport Unga om välfärdsjobben skriver Altingets chefredaktör Mattias Croneborg att ”den som läser SKL:s pressmeddelande kan få intryck av att saken är biff."

Det är synd att Mattias Croneborg har missat poängen, menar Caroline Olsson, chef för arbetslivssektionen.

SKL:s fullständiga replik
 
 
Lyft språket på jobbet - seminarium 18 september
Tvekar du att rekrytera för att språket kan vara ett hinder? Seminariet "Lyft språket på jobbet - möt rekryteringsutmaningen" presenterar strategier och verktyg för språkutveckling på arbetsplatsen. Seminariet är gratis.

Delta på plats (ett fåtal platser kvar) eller följ via webbsändning!

Anmäl mig till seminariet
 
 
Utbildning om PAN/Bilaga J
8 oktober anordnas höstens enda utbildning om anställningsvillkoren för personliga assistenter och anhörigvårdare.

Utbildningen hålls i Göteborg och det finns ett fåtal platser kvar. Flera anmälningar från samma organisation kan göras.

Anmäl mig till utbildningen
 
Tips på poddavsnitt från Dagens Arena
I Dagens Arenas intervjupodd pratar Irene Wennemo om det nya uppdraget som generaldirektör, om lönebildning och om strejkrätt.

Medlingsinstitutet har tre huvudsakliga uppdrag: att säkerställa en ordnad lönebildning, motverka antalet konfliktdagar och sammanställa lönestatistik. (Foto: Medlingsinstitutet.)
Lyssna på intervjun med Irene Wennemo
 
 
Webbseminarium - Samverkan för friskare arbetsplatser
13 november anordnas ett seminarium om hur lokala parter kan initiera eller utveckla en strategi för att nå låg och stabil sjukfrånvaro. Ingen föranmälan behövs.

Med på seminariet är bland annat socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, Varbergs kommun samt Region Kalmar.

Se seminariet tillsammans i central samverkansgrupp