Konstworkshop, läger, retreat och så lackar det mot jul...
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Tack för den här tiden!
 
Efter tre år som präst här på stiftsgården går jag nu vidare till en annan tjänst. Jag kommer att finnas kvar i Strängnäs stift men min arbetsplats blir på stiftskansliet, där jag kommer att arbeta med prästrekrytering.

Åren på Stjärnholm har varit väldigt roliga och spännande och jag känner vemod över att lämna gården, alla medarbetare och gäster. För mig har arbetet som kaplan inneburit många möten, inte minst har jag fått glädjen att träffa många ungdomar, både som konfirmandpräst för gårdens egna konfirmander men också när gästande konfirmand- och ungdomsgrupper kommit till Stjärnholm från både Strängnäs och Stockholms stift och många andra platser.

Jag tycker att stiftsgården är en viktig plats just för möten och andlig fördjupning och jag känner en stor tacksamhet över att jag har fått vara en del av det.

Charlotte Bachelder
Stiftsgårdskaplan
 
Nya vänner på Stjärnholm!
 
I samarbete med andra markägare vid stiftsgården satsar vi nu för att restaurera Stjärnholmsviken. Detta innebär att kor (kvigor) kommer att beta marken nedanför Stjärnholms stiftsgård. På så sätt kan vi uppnå att utsikten mot Östersjön förbättras, vilket ökar stiftsgårdens attraktivitet samt att vi bidrar till att uppnå de svenska miljömålen Ett rikt odlingslandskap och Ett rikt växt- och djurliv. I detta ligger också att vi tänker oss att ta bort en del av vassen mot Östersjön. I sommar har åtta kor betat marken vid viken men inför nästa år hoppas vi på tjugo kor som betar!
 
Vandringspaket
 
Sörmlandsleden - en 1000 km lång natur- och kulturvandringsled - passerar alldeles utanför porten på Stjärnholm. Ta på dig vandringskängorna, vi skickar med god matsäck och karta och väl tillbaka på Stjärnholm väntar bastu, välsmakande middag och sköna sängar.

Från 575 kr/pers

Läs mer här
Golfpaket
 
På Stjärnholm bor du nära åtta olika golfbanor, alla med sin egen charm och utmaning.

Ta med golfgänget och tillbringa en helg hos oss. En välsmakande trerättersmiddag, goda drycker och sköna sängar väntar efter golfrundan.

Från 1 075 kr/pers

Läs mer här
Kolmårdenpaket
 
I vårt Kolmårdenpaket ingår logi, stor frukostbuffé och entré till djurparken.

Kolmården har öppet fredag-söndag under hela september, ett par helger i oktober samt under höstlovet vecka 44. Se öppettiderna här.

Från 2 746 kr/familj

Läs mer här
 
Söndagsmiddag
 
Söndag - en dag för avkoppling med nära och kära. Låt kastrullerna stå och kom till oss, för att njuta av en måltid tillsammans. 

Vi serverar söndagsmiddag mellan klockan 13.30 och 16.00. Middagen består av varmrätt, varma grönsaker, salladsbuffé, bröd och mineralvatten/lättöl. Som avslutning kaffe och hembakad bär- eller fruktpaj med vaniljsås. Menyn hittar du här

185:-/person, barn under 12 år halva priset.
Bordsreservation 0155-22 27 00.
 
Skulpturfestivalen pågår till den 28 september
 
Sommarens skulpturfestival i Oxelösunds centrum och Stjärnholms skulpturpark pågår till den 28 september. 40 verk av samtida svenska skulptörer finns utplacerade i staden och i parken.

Guidningar varje söndag kl 12.00 i Oxelösund (Järntorget) och kl 13.30 på Stjärnholm.

Läs mer här
Allhelgonaläger
30 okt - 2 nov
 
Du som är född 2004 eller tidigare: Allhelgonalägret är lägret för dig som är ung i kyrkan. Årets tema är "Så älskade Gud världen". Här får du tillfälle att lära känna nya människor, vara kreativ samt tala om och leva i tro. Det är ett populärt läger som funnits i många år med deltagare från hela Strängnäs stift.

Läs mer här och anmäl dig senast 30 september
Läger för små konfirmandgrupper
8-10 november
 
Kanske är det svårt att få till ett läger med den egna gruppen? Om fler församlingar går samman blir lägret större.

Tillsammans med pedagogen på Stjärnholm skapar vi gemensamt det läger ni vill ha, utifrån det tema ni önskar.

Läs mer här och anmäl dig senast 8 oktober
 
Workshop och Vernissage av utställningen "Möten med Maria"
 
Collage av Nanni Pilhjärta. Nanni arbetar med återvinningscollage med material hon hittar från sina många resor. Varje tavla/verk är en berättelse. Temat för utställningen är Maria, Jesu mor och vad hon har att berätta för oss om kärlek, stolthet, skam och sorg. 

Workshop och Vernissage lördag 16 november
Kl 9.30-12.00 Workshop i collageteknik
(kostnad 350 kr, material och fika ingår)
Kl 14.00 Vernissage Te och scones serveras från kl 14.30 (85 kr)

Läs mer här och anmäl dig senast 13 november
 
Det händer framåt jul ...
 
För dig som vill planera framåt, här kommer lite kortinfo om det som händer i jul:
  • Julbord
    Från 30 november är hela slottet upplyst av värme och ljus och vi dukar fram vårt stora julbord. Pris 525 kr/person. Vi bjuder alla barn upp till 12 år på julbord i målsmans sällskap. Bordsbokning på 0155-22 27 00. Läs mer här
  • Konferenspaket med julbord
    Boka konferenspaket med julbord så bjuder vi på lokalhyran. Ring oss på 0155-22 27 00 så berättar vi mera.
  • Adventsmusik
    Tre lördagar under julbordsperioden - 30/11, 7/12 och 14/12 - förgylls julbordet av en halvtimmes adventsmusik i Livets kapell före maten. Musiken börjar kl 17.15 och julbord serveras från kl 18.00. 
  • Julfirande
    Välkommen att fira julen med oss på Stjärnholm! Vi börjar firandet på julaftonens förmiddag och avslutar på annandagen efter lunch. Med all den goda maten, med varm gemenskap och julens olika gudstjänster hoppas vi på fina dagar tillsammans. Mer information kommer i slutet på september på www.stjarnholm.se
 
Stilla dagar 16-19 januari 2020
 
För dig som vill hämta kraft i tystnad och vila.
I januari 2020 avsätter vi återigen Stiftsgården Stjärnholm enbart till retreat. Vi hämtar kraft i den tystnad och vila som räcks oss i retreatens rytm. Dagarna ramas in av bön och gudstjänst, meditation och möjlighet till enskilda samtal. Under dagarna erbjuds du också att ingå i en grupp eller enskilt med andlig vägledning.
 
Nytt på Stjärnholm
 
Underhållsarbetet fortsätter på Stjärnholm, bl.a. har rum 39 på slottet fått ny färgsättning och vackra tapeter.

Annexet Nygården får nytt tak under hösten och dessutom ett helt nybyggt entrétak.
 
Bli medlem i Stjärnholms vänner 
 
Stiftsgården Stjärnholm ägs och drivs av Stiftelsen Stjärnholm. Stiftarna består av Strängnäs stift, Svenska kyrkans unga i Strängnäs stift samt Föreningen Stiftsgården Stjärnholms vänner.
Föreningen Stiftsgården Stjärnholms vänner arbetar helt ideellt och har idag cirka 150 medlemmar med det gemensamma intresset att stödja stiftsgården och dess verksamhet.
 
Vill Du också bli medlem i Föreningen Stiftsgården Stjärnholms vänner? Betala i så fall in 200 kr på föreningens BG 5243-5146 och ange ditt namn och "ny medlem". 
Som medlem har du 20% rabatt på boende på slottet och 15% rabatt i slottsbutiken.
 
Sandras favoritplats på Stjärnholm är parterren på slottets baksida.
-Det är en så fin utsikt från parterren ut över stjärnholmsviken.
Möt medarbetarna på Stjärnholm
 
Sandra Bergentoft är receptionist och har jobbat på Stjärnholm sedan 2005.

Hej Sandra, vilken är din uppgift på Stjärnholm? 
- Det är att ta hand om våra gäster när de kommer till Stjärnholm. Jag bokar rum och konferenser, ställer i ordning konferenslokaler och fixar med fikavagnar och mycket annat. När det behövs hjälper jag även till på andra avdelningar. Jag är även med och beställer in nya varor till slottsbutiken och ser till att den är välfylld och inbjudande.

Vad är det roligaste med att jobba på Stjärnholm? 
- Att möta så många gäster och att den ena dagen inte är den andra lik.

Vad ser du fram emot närmast?
- En fin vinter, när vi smyckar slottet inför julen och julborden.
 
Almanackan
 
4 maj-28 september Skulpturfestival
30 oktober - 2 november Allhelgonaläger
8-10 november Läger för små konfirmandgrupper
16 november Vernissage och workshop
30 november Julbordet öppnar
30 nov, 7 & 14 december Adventsmusik före julbordet
Julhelgen Julfirande
16-19 januari 2020 Stilla dagar
 
Vi kan inte lära dig vad kärlek är.
Vi kan inte tala om vad mening är.
Vi kan inte heller tro åt dig.

Men vi vill gärna vara med och skapa
den rymd och det rum
där kärlek, mening och tro växer.
 
Varmt välkommen!