Analys räntemarknaden. Vad innebär låga räntor för fondsparare?
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Centralbankerna satte tonen i juli
 
 
Sommarens nyhetsflöde har präglats av Federal Reserves U-sväng i penningpolitiken, den upptrappade handelsdispyten mellan USA och Kina samt rapportsäsongen för andra kvartalet.

I slutet av juni kom USA och Kina överens om att få igång handelssamtalen på nytt i utbyte mot eftergifter från båda sidor. Efter att juli avslutats med vad som av Vita huset beskrevs som "konstruktiva" handelssamtal i Shanghai dröjde det dock inte länge innan Trump kritiserade Kina i en serie Twitter-inlägg.

Augusti inleddes sedan med börsras efter att den amerikanska presidenten aviserat nya tullar på 10 procent på resten av den kinesiska importen - något som Kina besvarade med att låta yuanen falla till den lägsta nivån mot dollarn på ett decennium.

”Uppenbarligen har Kina tagit handelskriget till en ny nivå. Sett från Kinas perspektiv kompenserar en svagare valuta den negativa effekten från amerikanska importtullar. Men det kommer garanterat inte att förbättra klimatet vid handelsförhandlingarna, och Trump kommer sannolikt att hämnas snart”, skrev Handelsbanken i en kommentar.

Läs hela vår fondkommentar här
Analys räntemarknaden - Värde inom vissa segment
 
 
Räntemarknaden har gått starkt hittills i år. Eftersom räntor generellt sjunkit i år ihop med minskade kreditspreadar har de flesta obligationerna utvecklats väl. I nuvarande miljö är den förväntade avkastningen för statsobligationer på utvecklade marknader i vissa fall negativ, samtidigt som riskpremien sjunkit betydligt på obligationsmarknaden. Vår bedömning är att det går fortsatt att finna värde i vissa segment, även om risken är klart högre idag överlag jämfört med årsskiftet.

Läs mer
USA-orienterade aktiefonder fortsatt populära bland sparare under juli
 
Enligt statistik från Fondab som driver fondhandelsplatsen Fondmarknaden.se köpte kunderna återigen USA-orienterade aktiefonder under juli, i likhet med den föregående månaden.

Det sker mot bakgrund av en starkare utveckling för den amerikanska börsen relativt andra regioner under juli. Detta efter duvaktiga uttalanden från Federal Reserve.

Läs mer
Skapa hög avkastning med fonder - Unik utbildning 26 sep

Vill du lära dig fungerande beslutsmodeller för hög avkastning? Vill du förstå börspsykologi och hur det påverkar dig och andra investerare?
Vill du få insikt i hur man sätter samman en smart fondportfölj?

Det och mycket annat får du lära dig på denna unika utbildning den 26:e september. Den är exklusivt för kunder på Fondmarknaden.se och riktar sig till fondinvesterare, nybörjare eller erfaren. Oavsett kunskapsnivå kommer du att få nya viktiga insikter om fondportföljer, fondstrategier och hur marknadens psykologi fungerar.

De 5 första anmälda får boken ”Börsens Psykologi – så vinner du över dina hjärnspöken och gör bättre aktieaffärer”.

Läs mer
 
Fondblogg
Vad innebär låga räntor för fondsparare?

Den amerikanska centralbanken sänkte nyligen räntan för första gången sedan 2008. Om det innebär mer expansiv penningpolitik i framtiden återstår att se, men flera aktörer på finansmarknaden har nu positionerat sig för låga räntor under överskådlig framtid.
.

Läs mer
 
 
 
Månadens bästa fonder
 
Månadens bästa hedgefond
Pacific Precious A +9,31%
 
Månadens bästa räntefond
Aktia Inflation Bond+ B +3,19%

Avkastning per 2019-08-12, 30 dagar bakåt Se våra topplistor här
 
 
Hållbara fondpaket

Färdiga fondpaket som förenklar ditt fondsparande. Nu endast med hållbara fonder.
 
 
Topp 3

Se våra topp tre fonder inom varje fondkategori
 
Aktiv förvaltning

Aktivt förvaltade portföljer
med fyra olika riskprofiler