Nyhetsbrev från Projekt Domkyrkoberget, Strängnäs
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Nyhetsbrev 8, Projekt Domkyrkoberget
Nyhetsbrev 8
 
 
Varför Projekt Domkyrkoberget?
 
Domkyrkoberget är ett gemensamt arbete där alla huvudmän vill bidra till att utveckla platsen till en ännu bättre mötesplats i Strängnäs. Huvudmännen är Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö, Strängnäs stift, Strängnäs kommun, Europaskolan, Kungliga biblioteket och Statens fastighetsverk.

Genom både fysisk och verksamhetsmässig utveckling av domkyrkoberget vill Domkyrkoförsamlingen sörja för verksamhetens möjlighet att växa och bli mer dynamisk i samspel med det omgivande samhället.

Strängnäs stift önskar att katedralen, domkyrkan, ska bli än mer tillgänglig  för alla stiftets församlingar som en naturlig mötesplats och ett centrum för den lokala kyrkans liv och utveckling.

Europaskolan fortsätter att driva och utveckla akademiskt  förankrad  utbildningsverksamhet genom gemensamma mötesplatser, effektivare lokalutnyttjande,  och unika samarbeten mellan huvudmännen.

Statens fastighetsverk vill tillsammans hitta gemensamma intressen, för att fler ska få ta del av dessa speciella miljöer och att göra kulturarvet levande och intressant.

Kungliga biblioteket vill vara med och skapa tillgängligare verksamhet i Roggeborgen, och fler samarbeten som sätter boken i centrum.

En, med hänsyn till kulturmiljön, utvecklad verksamhet i och omkring domkyrkan skulle öka domkyrkobergets och därmed Strängnäs stads attraktion som besöksmål och gynna staden som helhet framhåller kommunen.

Detta kan sammanfattas i: 
Domkyrkoberget - en förtätad plats för tro, utbildning och kultur.
 
fotograf Jens Östman, KB
Vi gör tillsammans
 
Kungliga biblioteket och församlingen har tillsammans digitaliserat Strängnäsmissalet. Denna bok trycktes 1487 och är det enda bevarade exemplaret tryckt på papper. De fina inscannade bilderna som nu finns kommer så småningom finnas tillgängliga i domkyrkan för alla. Kanske redan under 2020. Om du vill läsa hela berättelsen om digitaleringen så läs i ett tidigare numer av Domkyrkoförsamlingens tidning Gloria.

Domkyrkan som klassrum för gymnasiet. Europaskolan och Thomasgymnasiet har möjlighet att genomföra en lektion i historia, musik, samhällskunskap, naturvetenskap eller religion i domkyrkan. Vad sägs om mänskliga rättigheter i Martyrernas kapell eller musikhistoria i praktiken där klassen får prova på och uppleva musik från nu och då?
 
Vad händer?
 

Start av steg 2, november
Under första veckan i november kommer de fem tävlande att få starta sitt arbete i steg 2. Vi kommer att träffa var och en för att berätta och svara på frågor om uppgiften och den speciella platsen.

Öppet informationsmöte, november
Välkommen för mer information om vad som händer just nu. Datum, tid och plats kommer senare.



Februari/Mars 2020
De fem utvecklade förslagen kommer att visas upp och det kommer inbjudan till några informationstillfällen och dialogmöten. 

Maj 2020
Nu kommer juryn vara klar och vi kan tala om vem som vinner tävlingen. Det ser vi fram emot! Då kan vi börja prata med arkitekten och jobba vidare utifrån dennes förslag.
 
Yttrandet från Länsstyrelsen
 
Före sommaren kom svaret på vår skrivelse, ett tidigt yttande, från Länsstyrelsen. De skriver bland annat att alla fem förslag behöver fortsätta bearbetas för att passa i miljön. I kommande steg 2 bör vi också väga in domkyrkan som besöksmål ur ett kulturhistoriskt och turistiskt perspektiv i de analyser vi gör. Vi är glada att vi tillsammans med kommunens satsning på destinationsutveckling redan har på börjat det arbetet. Lässtyrelsen pekar även på vikten av en lösning för förvaring av kulturhistoriskt värdefulla föremål i den framtida  förändringen. Detta har ju aktualiserats efter stölden av regalierna. Ja, och vi kommer under hösten av börja skapa en ny utställning bland annat för regalierna.

Vi tar med oss synpunkter och förslag in i slutarbetet av ett nytt tävlingsprogram för steg 2. Om du vill läsa hela yttrandet från Länsstyrelsen så klicka på knappen nedanför.  
 
Vi fortsätter att utveckla samverkan mellan de sex parterna, huvudmännen, som finns på och runt Domkyrkoberget. 

En viktig del är vad vi kan göra för verksamhet tillsammans.
Efter sommaren fortsätter alla även med sina respektive förberedelser inför steg 2. Vad behöver vi? Vilka utrymmen och funktioner kan vi dela? Det är viktiga frågor för oss tillsammans.
 
All information hittar du här: Första steget avslutat och mer om bakgrunden finns samlat här: Projekt Domkyrkoberget