Här är det senaste inom PBL: vägledningar, utbildningar och webbseminarier.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
6 augusti 2019
En grupp människor sitter i ett mötesrum och diskuterar. I glasväggen speglas omgivande stad. Bild: Johnér bildbyrå/ Karl Forsberg
Höstens första webbseminarium 25 september klockan 14.00 – 15.00: Framtiden med enhetliga digitala detaljplaner
 
Boverket har en vision för enhetliga digitala detaljplaner. Vi vill skapa en öppen dialog om vilka möjligheter och hinder som finns på väg mot visionen. I detta webbseminarium förklarar vi varför vi behöver digitala detaljplaner och varför digitala detaljplaner i PDF-format är bra men inte tillräckliga.

Det pågår mycket innovation kopplat till digitala detaljplaner men är förväntningarna på digitala detaljplaner rimliga? Om allt ska kunna räknas ut och automatiseras, krävs detaljplaner på en detaljnivå som lagen inte alltid tillåter. Enligt PBL ska bara den reglering göras som krävs för att uppfylla planens syfte. Dessa frågor lyfter vi och diskuterar.

Sändningen kommer också att innehålla kort information om Boverkets andra aktiviteter inom digitalisering. Du kan se webbseminariet direktsänt den 25 september och i efterhand på Boverkets webbplats.
 
Utsnitt av bild där männiksor i möte antecknar och pekar. Bild: Morgan Karlsson
Vägledning i PBL kunskapsbanken - Delegering av beslut och beslutanderätt
 
Delegering innebär att den som ska fatta beslut ger någon annan rätt att fatta beslut i dennes ställe. Detta kallas att beslutanderätten delegeras. Exempelvis kan byggnadsnämnden få delegation på att ta beslut om att anta detaljplaner i kommunfullmäktiges ställe. Byggnadsnämnden kan även ge delegation att fatta beslut i vissa ärenden till exempelvis en tjänsteman. Det kan gälla till exempel beslut om lov, startbesked, slutbesked, förelägganden och förbud.

På PBL kunskapsbanken hittar du vägledningar om delegation av beslutanderätt när det gäller lov och om delegation av beslut gällande detaljplan.
 
En man sitter vid en dator och följer vad som visas på skärmen. Bild: Scandinav Bildbyrå
Höj din PBL kompetens - gå en webbutbildning!
 
Du har väl inte missat att Boverket tar fram webbutbildningar om plan- och bygglagen? Utbildningarna har tagits fram i syfte att utbilda och kompetensutveckla dig som arbetar med plan- och bygglagen. Är du till exempel ny på jobbet som lovhandläggare eller detaljplanerare, då kan du gå våra utbildningar ”Ny på jobbet”.

Se hela utbudet på vår webbplats
 
Om nyhetsbrevet
 
Nyhetsbrevet PBL kompetens ger dig information om Boverkets vägledning för tillämpningen av plan- och bygglagen genom PBL kunskapsbanken, webbseminarier och aktiviteter inom kompetenssatsningen.
Prenumerera på nyhetsbrevet