Läs ny Sverige analys, anmäl dig till unik fondutbildning!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Blandad kompott på makrofronten i juni
 
De amerikanska börserna har letat sig uppåt under den senaste månaden och nu står rapportfloden inför dörren. Dow Jones har exempelvis för första gången någonsin stigit över 27 000-nivån. I övrigt riktas blickarna mot president Donald Trump och mäktiga centralbanken Federal Reserve.

De kommande veckorna kommer att präglas av dels kvartalsrapporter men även på räntebeskedet i slutet av månaden. Trumps handelskonflikter med bland annat Kina väntas också fortsatt vara på tapeten.

Makroekonomiskt har månaden bjudit på en blandad kompott. Sysselsättningen ökade mer än väntat men det gjorde även arbetslösheten. Industriorderingången och ISM-index minskade samtidigt som det kroniska handelsunderskottet växte.

Ledamöterna hos Federal Reserve är inte helt eniga om framtiden. Alla är inte ombord för en snar räntesänkning utan vissa ledamöter förespråkar istället tålamod. Totalt står åtta av 17 bakom en minst en räntesänkning under 2019. Slutsatsen tycks dock vara att centralbankschefen Jerome Powell är bekväm med marknadsprissättningen för en sänkt ränta nu i slutet av månaden. Ett amerikanskt räntebesked kommer den 31 juli.

Börserna har den senaste tiden gått starkt och det klassiska Dow Jones-indexet har för första gången passerat gränsen 27 000. Sentimentet har stöd av just Powells duvaktiga hållning i räntefrågan.

Kommande veckor kommer i övrigt att präglas av ett stort antal kvartalsrapporter. Wall Street kommer på så vis få en guidning av företagen kring vart konjunkturen är på väg.

Läs hela vår fondkommentar här
Analys Sverige - Mindre handelsspänningar talar för exportorienterade Sverige
 
 
Den svenska börsen har gått starkt sedan årsskiftet, och framförallt i juni med en uppgång om sju procent. Förväntningar om stimulanser från globala centralbanker ihop med framsteg i handelsdiskussionerna mellan USA och Kina gynnade även svenska aktier i juni.


Läs mer
Fondmarknaden.se's kunder köpte aktiefonder med fokus på USA i juni
 

Bland de fem mest köpta fonderna på Fondmarknaden.se i juni var tre aktiefonder med fokus på USA. Detta enligt en fondöversikt.

Den amerikanska börsen har gått starkt hittills i år, och gått bättre än såväl europeiska som asiatiska aktiemarknader. Börsindexet Dow Jones Industrial Average är för första gången nu på nivåer över 27 000 punkter.

Läs mer
Passiv aktieförvaltning tar marknadsandelar
 
 
Passivt förvaltade aktiefonder har noterat inflöden på 39 miljarder dollar i USA såhär långt under 2019, medan investerare tar ut rekordmängder från aktivt förvaltade aktiefonder. Det framgår av en analys från investmentbanken J.P. Morgan, som bedömer att passiva fonder står för 60 procent av aktiefondsförmögenheten i USA.

Kontentan blir att aktivt förvaltade fonder har en marknadsandel på 20 procent inom detta segment, eftersom kvantitativa aktiefonder som följer trendföljande modeller beräknas ha en marknadsandel på lika mycket.

Läs mer
Skapa hög avkastning med fonder - Unik utbildning 26 sep
 

Vill du lära dig fungerande beslutsmodeller för hög avkastning? Vill du förstå börspsykologi och hur det påverkar dig och andra investerare?
Vill du få insikt i hur man sätter samman en smart fondportfölj?

Det och mycket annat får du lära dig på denna unika utbildning den 26:e september. Den är exklusivt för kunder på Fondmarknaden.se och riktar sig till fondinvesterare, nybörjare eller erfaren. Oavsett kunskapsnivå kommer du att få nya viktiga insikter om fondportföljer, fondstrategier och hur marknadens psykologi fungerar.

Läs mer
 
Fondblogg
Introduktion till gröna obligationer

Gröna obligationer är väldigt mycket på tapeten just nu, och det är en del av räntemarknaden som har vuxit explosionsartat de senaste åren.

Det finns många drivkrafter, men den kanske största är att det allt fler som vill investera hållbart, och många aktörer på finansmarknaden anpassar därmed sina utbud för att möta den ökande efterfrågan.

Läs mer om vad en grön obligation är och hur framtiden ser ut för dessa.

Läs mer
 
 
 
Månadens bästa fonder
Månadens bästa aktiefond
Handelsbanken Brasilien A1 SEK +12,01%
 
 

Avkastning per 2019-07-15, 30 dagar bakåt Se våra topplistor här
 
 
Hållbara fondpaket

Färdiga fondpaket som förenklar ditt fondsparande. Nu endast med hållbara fonder.
 
 
Topp 3

Se våra topp tre fonder inom varje fondkategori
 
Aktiv förvaltning

Aktivt förvaltade portföljer
med fyra olika riskprofiler