Full fart framåt Falköping
Under Svenskt Näringslivs årliga företagarlunch kunde man ana en del stolthet både bland företagarna, politikerna och kommunens tjänstepersoner. Den årliga rankningen drogs av Christina Riksén, som för 7:e året i rad kunde visa på en stadigt uppåtgående kurva för Falköping. Falköping hamnar över Sverigesnittet i många avseenden, till och med svarsfrekvensen.

Katarina Andersson, Karola Svensson och Magnus Sundén fanns också på plats för att kommentera resultatet och utvecklingen. De var överens om att Falköpings kommun är på rätt spår och fortsätter jobba hårt med näringslivsfrågorna.
– Att näringslivet utvecklas är avgörande för en kommun. Ord och handling måste stämma överens. Det skapar förtroende, avrundade Katarina.
 
Kinberg Batra på pyttlunch
Maj månads pyttlunch på Kurorten Mösseberg, gästades av Anna Kinberg Batra. Anna pratade under temat 'Ledarskap när allting förändras'. Som Moderaternas första kvinnliga partiledare 2015, blev Kinberg Batra den första ledaren för sitt parti på över 100 år som tvingades avgå utan att prövas i val. I dag är Anna knuten till centrum för ledarskapsforskning (CASL) vid Handelshögskolan i Stockholm och bl.a. rådgivare och föreläsare.
 
Välbesökt frukost om nya bostäderna vid Fåraberget
Nyligen hölls ett frukostmöte ang. de stundande byggnationerna av bostadsområdet vid Fåraberget. Företagen i området bjöds in till frukost på Olssons Maskinservice. Ett trettiotal dök upp för att se skisser på området och informeras om de olika etapperna i projektet.

– Det är viktigt för näringen att i god tid se hur man kan tänkas beröras av vad som händer i området, berättar Magnus Sundén.

Deltog gjorde Amelie Sandström (stadsbyggnadskontoret), Håkan Gustavsson (samhällsbyggnadskontoret) och Marianne Magnusson (stadsträdgårdsmästare).
 
Industrinätverket på besök hos BS Verkstäder / BSJG
 
Under våren möttes Industrinätverket i Falköping, med ca trettio deltagare, på BS Verkstäder. Fritiof Schiller  hade en mycket intressant och givande presentation av sitt ledarskap och den snabba utveckling som vi skett i och med BSJGAB. Tyngdpunkten låg på det goda ledarskapet och "hur arbetar man för att behålla personal".

Kickstart Digitalisering presenterades och IDC fanns på plats och informerade om senaste nytt.
 
KSAU på företagsbesök
 
Kommunstyrelsens arbetsutskott, KSAU, har som vana att regelbundet besöka kommunens företag – stora om små. Under våren besökte man bland annat HBB-hemmet Nya Ekens utslussningsenhet, Wrågården, Karleby Handelsträdgård, Cesarstugan, Evaldssons Livs och Movab.

Nedan ses gänget från Movab, där Peder Strand tog emot och presenterade företagets verksamhet.
HBB-hemmet Nya Ekens utslussningsenhet. Johan Lindberg berättade om verksamheten.
Movab.
 
Hej till Espresso House
 
Bland nyöppnade företag i Falköping under våren, hittade vi bland annat Espresso House i centrum. Under mars månad hälsade Falköpings kommun och Aktiv handel välkomna till stan!
 
Succéfrukost på Mejeriet
April månads företagarfrukost tillika företagsbesök på Falköpings Mejeri blev inte annat än en succé. Mejeriets VD Anders Segerström tog emot de 100 frukostgästerna  till de i de nybyggda lokalerna vid Bangatan/Göteborgsvägen.

Magnus Sundén berättade inledningsvis om Falköpings goda utveckling och om de etableringar som är på gång framöver. Därefter fick besökarna höra om mejeriets storsatsning på byggnationen och även ta en rundtur.
 
Nytt från Näringslivsrådet
Näringslivsrådets aprilmöte hölls på Swedbank i Falköping. Anders och Christina inledde med en presentation av Swedbank. Därefter anslöt kommunarkitekt Amelie Sandström, Falköpings kommun, som informerade om stadskärneprojektet, Sandra Lidberg som informerade om KAF:s möjligheter vid kompetensförsörjning samt Annalena Mann från polisen som informerade om vad som händer runt om i kommunen.
 
Sommargatan i centrum
 
I centrum kan man hela sommaren roas av Sommargatan - ett antal olika hållplatser och aktiviteter placerade från blomsterhandels Bellis fram till och utmed Stora torget. Här kan man bland annat spela schack eller slå sig ner i en solstol på den tillfälliga stranden. Gratis wifi levereras av Falbygdens Energi.

Genom aktiviteterna hoppas man kunna locka besökarna att dels stanna en längre stund i centrum, kanske locka nya eller få oss att ta nya vägar, till butiker vi inte från början tänkt att besöka. Många glada tillrop och glada centrumbesökare i alla åldrar har hittills besökt Sommargatan - och kanske njutit av en glass i den nya popup-restaurangen!
 
Redaktör: Magnus Sundén, Näringslivschef, Falköpings kommun  •  magnus.sunden@falkoping.se
Text & produktion: Maria Falegård, Smart Design AB  •  maria@smartdesign.se