Gröna Bilisters nyhetsbrev
 
Skicka vidare   Avregistrera   Läs på webben
 
Anna Bessö från Folkhälsomyndigheten talar om hälsoeffekter från trafiken på Gröna Bilisters seminarium i Visby. Lyssnar gör Johanna Grant från Gröna Bilister (t.v.) och Maria Krafft från Trafikverket (t.h.).
Foto: Alfred Andersson/Gröna Bilister
Gröna Bilisters krav på ny nollvision mötte gehör i Almedalen

Nollvisionen för trafiksäkerhet har varit framgångsrik med att minska olyckstalen i trafiken. Nu krävs en nollvision för dödsfall och ohälsa till följd av trafiken, den måste helt enkelt hantera passiv bilism. Det menar organisationen Gröna Bilister, och i Almedalen fick kravet stöd från såväl Astma-Allergiförbundet som bilprovningsbranschen.

Läs mer
 
Lorentz Tovatt (Mp) och Rickard Nordin (C) tar i hand på att sparka igång arbetet för att miljö- och energideklarera fordon med ett riksdagsseminarium. Martin Prieto Beaulieu (Gröna Bilister) är nöjd.
Foto: Johanna Grant/Gröna Bilister
Stort politiskt stöd för att miljö- och energideklarera fordon

Sverige har halkat efter övriga Europa och USA när det gäller miljörelaterad konsument-information om bilar. Under Almedalsveckan lovade Centern och Miljöpartiet att verka för att våra fordon ska miljö- och energideklareras. Även Kristdemokraterna och Vänster-partiet uttryckte stöd för idén. Energiminister Anders Ygeman önskade lycka till i arbetet.

Läs mer
 
Ny bok från Gröna Bilister: Vänd pyramiden! Planera för en hållbar mobilitet

Vänd pyramiden i trafikplaneringen så att fotgängaren kommer i första rummet! Det ger de bästa förutsättningarna för en hållbar mobiliteti våra tätorter. Så resonerar Gröna Bilister i denna bok, författad av miljöskribenten Fredrik Holm.

Seminarium i Almedalen om fyrstegsprincipen

Läs mer och förbeställ boken
 
 
Bilkörandet minskar i storstaden men ökar på landsbygden

En genomsnittlig storstadsbo kör mindre bil nu än för tio år sedan. Men trots klagomål på stigande bränslepriser har bilkörandet ökat på landsbygden, liksom kring små och mellanstora städer. Körsträckorna kring alla städer måste vända nedåt om att vi ska ha en chans att nå transportsektorns klimatmål. För att så ska ske måste trafikplaneringen läggas om.

Läs mer
 
Lastcykeln - den trogne vardagshjälten

I vår guide ”Mobilisten” delar vi med oss av tips och inspiration för att resa mer hållbart. Här ger vi en introduktion till ett alternativ som verkligen kan underlätta vardagen för många - lastcykeln!

Få alla tips
 
 
 
Rätt väg framåt! Sammanfattning av Klimatpolitiska rådets rapport 2019

I Klimatpolitiska rådets rapport från mars 2019 är rådets slutsats att regeringens samlade politik inte kommer att leda till att klimatmålen uppnås. Gröna Bilister anser att information är ovärderligt för att göra medvetna val som leder till klimatmålens uppfyllelse, och publicerar nu Rätt väg framåt! - en sammanfattning av rapporten.

Ladda ner rapporten
Transportsektorns 2030-mål genomsyrar innehållet i nytt nummer av Trafik & Miljö

Gröna Bilister och Fossilfritt Sverige samarbetar genom ett temanummer av medlemstidningen Trafik & Miljö. Temat fokuserar på Fossilfritt Sveriges Tjänstebilsutmaningen och Transportutmaningen, och medverkande krönikörer är Isabella Lövin, Jens Holm, Svante Axelsson, Tomas Kåberger, Cecilia Tisell, Anders Roth, Beatrice Rindevall och Liridona Sopjani.

Läs mer

Se hela tidningen digitalt här
 
Beteende är en nyckelfaktor för att nå klimatmålen

Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, publicerade nyligen rapporten, Så klarar Sveriges transporter klimatmålen. Den poängterar att beteende är en styrande faktor för transportsektorns utsläpp. Kunskap och ledarskap krävs för att påverka beteenden i positiv riktning.

Läs mer
 
 
 
Gröna Bilister testar:

Audie e-tron: Audi gör själva en poäng av att de var långtifrån först med att komma med en riktig elbil. När e-tron nu äntligen finns på marknaden är den efterlängtad, med över 20 000 förbeställningar varav nästan 1000 i Sverige – och de får en oerhört genomtänkt elbil. Men också lite tråkig…

Hela testet
 
Ozon eldriven kick-bike för uthyrning: Elsparkcyklarna från Uppsalabaserade Ozon Rides sprider sig över landet, med en annan affärsidé och lite annorlunda kickbikes än de andra.

Hela testet
 
EVolt elmoped klass 1: Elcykelpremien som också gick till elmopeder är över. Men elmopederna verkar ostoppbara; 2019 kan de stå för hälften av mopedförsäljningen och bara några år senare kan fossilmopparna vara helt borta. En viktig del är att det nu finns coola elmoppar, som vespa-formade EVolt.

Hela testet
 
 
Foto: Sunfleet
Prova Sunfleet-medlemskap gratis i sommar

Har du funderat på att prova bilpool är det här chansen för dig. Bli medlem i Gröna Bilister (150 kr) och få tre månaders fritt medlemskap i Sunfleet (värde 597 kronor)! 

Läs mer om erbjudandet här
 
 
Följ oss i sociala medier 
 Följ              Följ             Följ