Här är det senaste inom PBL!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
8 juli 2019
Person med kamera filmar två personer som deltar i en intervju.
Foto: Jenny Gustavsson/Boverket
Missade du webbseminarierna den 27 juni? Här kan du se dem i efterhand
 
Boverket sände två webbseminarier den 27 juni. Det första handlade om problemen med fukt i byggnader och hur detta kan förebyggas. Webbseminariet berörde risk för fuktskada i relation till vilka byggregler som gäller och vid sidan av Boverkets experter medverkade olika aktörer med erfarenhet av förebyggande arbete och lösningar.

Efter programmet om fukt i byggnader så var det dags för webbseminarium nummer två om de ändrade och nya regler som bland annat började gälla den 1 juli 2019 i plan- och bygglagen, till exempel när det gäller konstruktionsregler, altaner, föreskrifter detaljplaner m m. Boverket presenterade även nya vägledningar.

Se webbseminariet om problemen med fukt i byggnader via Boverkets webbplats
Se webbseminariet om PBL-nyheter och regeländringar via Boverkets webbplats
 
Nya vägledningar
 
Nytt undantag från krav på bygglov för altaner
Den 1 juli 2019 ändrades plan- och bygglagen, PBL, och plan- och byggförordningen, PBF. Det infördes ett undantag från krav på bygglov för altaner till en- och tvåbostadshus. Det infördes även undantag från kravet på anmälan. Ändringarna innebar även att de bygglovsbefriade altanerna och vissa andra icke lovpliktiga altaner får strida mot detaljplan och områdesbestämmelser.

På PBL kunskapsbanken kan du ta del av vägledningen
Fågelvy av en hustomt med ett hus och tillhörande altan.
Foto: Franz Feldmanis
Foto: Ieva Kisieliute/Boverket
Ändrade konstruktionsregler EKS 11
Boverket har ändrat i sina föreskrifter och allmänna råd (2011:10) om tillämpning av europeiska konstruktionsstandarder (eurokoder) EKS. Ändringarna började gälla den 1 juli 2019. Boverket har även uppdaterat sin vägledning till EKS i PBL kunskapsbanken.

Ta del av vägledningen på PBL kunskapsbanken
 
Person för anteckningar.
Foto: Morgan Karlsson
Överklagande av detaljplan, lov och förhandsbesked
Boverket har publicerat vägledning om överklagande av detaljplan, områdesbestämmelser, lov och förhandsbesked. Vägledningen innehåller till exempel hur kommunens hantering vid överklagande ska gå till, instansordning samt vem som faktiskt får överklaga.

På PBL kunskapsbanken kan du ta del av vägledningen
Handläggare bedömer ärende med handlingar, skisser, plan.
Foto: Franz Feldmanis
Prövning av bygglov och förhandsbesked
Boverket har publicerat ny vägledning om prövning av bygglov. Det finns texter om prövning av bygglov inom detaljplan, inom områdesbestämmelser samt utanför detaljplan och områdesbestämmelser. Det finns även vägledning om prövning av tidsbegränsade bygglov. Texterna om prövning av förhandsbesked samt om anstånd med att avgöra lov och förhandsbesked har uppdaterats.

Vägledningen tar du del av på PBL kunskapsbanken
 
Senaste PBL nano ute nu!
 
PBL nano nr 15 finns tillgänglig och detta nummer handlar om villkor och upplysningar i lov.

På Boverkets webbplats kan du ta del av det senaste numret och prenumerera på PBL nano!
 
Extra tillfällen - Lantmäteriet bjuder in till Workshop för framtiden i höst
 
Den uppskattade workshoppen genomförs vid två extra tillfällen den 29 augusti i Jönköping och 10 september i Stockholm för att möta efterfrågan från de som ännu inte deltagit.

Inbjudan riktar sig till dig i ledande befattning inom kommunal samhällsbyggnad som vill få inspiration, ökad kunskap och insikt i hur digitaliseringen gör processen snabbare, enklare och mer transparent.

Läs mer och anmäl dig på Lantmäteriets webbplats
 
Detaljplanekonferens 3-4 september
 
För dig som arbetar med detaljplanering vill vi passa på att tipsa om SKL:s årliga detaljplanekonferens som i år äger rum den 3-4 september i Stockholm.

Läs mer och anmäl dig på SKL:s webbplats
 
Sommarlyssning med PBL
 
Njut av sommaren i hängmattan med våra poddar! Det här är olika podcasts där PBL-experter pratar om olika ämnen inom plan- och bygglagen. Varje podcast är 10-15 minuter lång och spänner över alla plan- och bygglagens processer och byggreglerna, med både smalare och bredare ämnen.

En podcast kan vara en kort inspelad föreläsning eller ett samtal mellan två experter. Du kan lyssna själv eller använda dem som grund för diskussioner med kollegor och på utbildningar.
En kvinna sitter i trädgården med en iPad
Foto: Scandinav
 
Om nyhetsbrevet
 
Nyhetsbrevet PBL kompetens ger dig information om Boverkets vägledning för tillämpningen av plan- och bygglagen genom PBL kunskapsbanken, webbseminarier och aktiviteter inom kompetenssatsningen.
Prenumerera på nyhetsbrevet