Nuläget: 129 case, 90 avslutade och 14 införda.
Vi har fått in 129 case. 90 är avslutade varav 14 är överlämnade till verksamheten för fortsatt utveckling.
 
Två bilder. En närbild på en kvinna med VR-glasögon i pannan. En kvinna med ipad, som visar en kropp inuti, när hon scannar en bild på en blå t-shirt med koder.
Digitalisering = 3S
 
Innovationsprogrammet har haft temat digitalisering och professor Katarina Lindblad Gidlund inledde dagen med filosofi och teori. Det landade i definitionen på Digitalisering = Samhälle + Saker + Sätt (D = 3S).

Jari Kooponen, IT-strateg, kopplade ihop Handlingsplan för digitalisering med kommunens uppdrag och utmaningar.

Därefter talade Mia Kolmodin från Dandy People om att jobba agilt och vad det innebär. Kolla gärna in Föreläsningen kunden i fokus och ett Agilt mindset – Video från Agila Örebro 2018, (Dandypeople)

Deltagarna fick också testa olika saker som VR, AR, 3D-skrivare mm. ”Man behöver testa för att förstå vad tekniken kan göra.” Det var riktigt roligt!


 
 
Illustration av rörledningar med olika kopplingar.
Illustration: Pixabay

* LoRa står för Long Range och är en teknik för trådlös överföring av data. LoRa används för att bygga trådlösa nät över större ytor och möjliggör smarta städer och Internet of Things (IoT – sakernas internet).
Fjärravläsning av vattenmätare via LoRa*
 
Tillsammans med Idéslussen utforskar nu MittSverige Vatten & Avfall, Servanet och Mitthem möjligheten att fjärravläsa vattenmätare med hjälp av sensorer och stadens LoRa-nät för informationsöverföring.
 
Hur fungerar tekniken? Hur levereras mätdata och vad behövs för att hantera den? Vilka mervärden kan finnas för fastighetsägare och boende?

Målet är att efter sommaren genomföra ett småskaligt test i några av Mitthems fastigheter.
 
logotyp, Offentliga rummet
Offentliga rummet 2019
 
Även årets nationella konferens för kommuner och landsting handlade om digitalisering och innovation. Återkommande var hur vi ska jobba och organisera för att göra nödvändiga omställningar.

Tight-loose-tight, tillitsbaserad styrning och agila metoder är begrepp som trendar i kommunal styrning och ledning.
 
En grön prick med nummer 9 ovanpå en grå botten med vit text
Idéslussinsikt #9
 
Det finns inget motstånd – bara attraktion!

För att förändra beteenden behöver man hitta starkare attraktorer än de nuvarande.
 
Träyta med snäckor och ett papper med texten
Foto: Pixabay
Save the date
 
Den 3 oktober håller Idéslussen ett frukostseminarium på Grönborg med temat ”Tillsammans förnyar vi det offentliga Sverige”. Seminariet är en del av Innovationsveckan 2019 som initierats av SKL och Vinnova. Håll utkik efter program och inbjudan.