Till dig som är medlem i FUB 
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Medlemsnytt!
 
Juni 2019
 
 
Välkommen till Riksförbundet FUB:s medlemsbrev. Du som får detta nyhetsbrev är medlem i FUB. I nyhetsbrevet delar vi med oss om vad som är på gång i rörelsen och tipsar om aktiviteter och annat du inte får missa. Vi har även ett särskilt nyhetsbrev om LSS. Prenumererar du inte än på "Nytt om LSS" så går det bra att anmäla sig till det genom att klicka på länken här.

fub.se/nyhetsbrev samlar vi alla våra nyhetsbrev. Under respektive sida för de olika nyhetsbreven (till vänster på sidan) finner du en utskriftsbar PDF-fil av detta nyhetsbrev (klicka på "Bilagor").


 
 
Engagera dig under FUB:s aktivistvecka! 

Fler behöver upptäcka FUB! Därför vill vi  lägga in en högre växel under just vecka 39. Då ska vi sprida våra budskap och vår kunskap om intellektuell funktionsnedsättning över hela landet. Vi ska under Aktivistveckan uppmärksamma arbetet i våra lokalföreningar, länsförbund och Inre Ringen-sektioner, och inte minst, alla fantastiska människor som är engagerade i FUB och Inre Ringen!
Var engagerad du också! Prata med din lokalförening för att se om de planerar aktiviteter under veckan! Ska ni göra någonting roligt som vi på Riksförbundet kan vara med på?
Hör av er! Kontakta Rebecka, rebecka.zackrisson@fub.se.
 
Välkommen till Intradagarna 2019

Intradagarna är kunskapsdagar för alla som arbetar med stöd till personer med intellektuell funktionsnedsättning. Du kan träffa andra som arbetar med liknande saker, besöka utställningar och lyssna på föreläsningar. Varje år delas ett Intrapris ut. FUB, Kunskap och kompetens och tidskriften Intra ordnar Intradagarna.

 
Plats:Clarion Hotel Stockholm, tunnelbana Skanstull, Ringvägen 98.
Datum: 23-24 september
Anmälan: Senast 8 september 2019
Kostnad: 4 900 kr exkl moms för båda dagarna. 3 400 kr exkl moms för en av dagarna.

Mer information om programmet samt för att komma till anmälan, klicka här.
 
Slutseminarium för Begriplig text

19 juni var FUB med på slutseminariet för projektet Begriplig text, som varit ett samarbete mellan FUB, Dyslexiförbundet, Afasiförbundet och Autism- & Asperger, med pengar från Arvsfonden. 

Magnus Carlstedt, redaktör för Unik, och Victoria Sjöström, kommunikatör, deltog i panelsamtal 

Seminariet livesändes och går att se i efterhand på Begriplig texts Facebooksida.
 
Tidningen Unik behöver era sommartips!

Ska du och din familj besöka någon av FUB:s sommarvistelser eller sommarläger i sommar?
Nu söker tidningen Unik främst barnfamiljer som ska besöka sommargård eller annan sommarvistelse som någon av FUB:s lokalföreningar ordnar.

Hör av er till tidningen på unik@fub.se så kanske vi gör ett reportage om just er!
Tidningen Unik söker dig som har en god man!

Tidningen Unik ska skriva om hur det är att ha en god man. Har du en god man? Kanske har du bytt god man flera gånger? Vill du vara med i tidningen och berätta, vad som är bra och dåligt med att ha en god man?

I så fall kan du höra av dig till tidningen på unik@fub.se! Så kanske vi hör av oss och ställer frågor till dig.
 
Skydda demokratin och utsatta grupper!

RFSL kommer inte vara med på politikerveckan i Almedalen.De har blivit hotade av nazistiska grupper.
FUB är en organisation som står för allas lika värde. Vi tycker det är fel att organisationer som står upp för mänskliga rättigheter, tvingas bort av nazistiska grupper. Även personer med funktionsnedsättning har blivit hånade och hotade av nazisterna. FUB har gjort ett uttalande i och med detta där vi tar ställning för alla människors lika värde.
Skola & utbildning
 
Möte med utbildningsminister Anna Ekström

I juni var Riksförbundet FUB inbjudna till ett rundabordssamtal på Utbildnings-departementet tillsammans med utbildningsminister Anna Ekström. Samtalet handlade bl.a. om skolans arbete med stöd till elever med funktionsnedsättning. Under samtalet lyfte FUB:s skolombudsman Zarah Melander att det behövs flera satsningar för att elever i grund- och gymnasiesärskolan samt särvux, ska få förutsättningar att nå så långt som möjligt i sin kunskapsutveckling. Mer om samtalet hittar du här.
 
Remissvar om studie- och yrkesvägledning
FUB har svarat på en remiss som handlar om studie- och yrkesvägledning. Vi har skrivit om hur viktigt det är med en välfungerande studie- och yrkesvägledning för elever som går i, eller har gått i, grund- och gymnasiesärskolan. Studie- och yrkesvägledare behöver dessutom ha specialpedagogisk kunskap, såväl som kunskap om vilka förutsättningar, möjligheter och alternativ som finns efter gymnasiesärskolan. FUB har också framfört att det är viktigt att elever i grundsärskolan får ha sin prao på arbetsplatser, inte enbart göra praktik på olika gymnasiesärskolor inför sitt gymnasieval. Läs remissvaret här. 
 


Har du frågor eller synpunkter om nyhetsbrevet?
Rebecka Zackrisson, kommunikatör och organisationsstödjare.
Tel: 08 - 508 866 54,  e-post: rebecka.zackrisson@fub.se.