Här är det senaste inom PBL
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
13 juni 2019
Ny webbutbildning för dig som är lovhandläggare
 
Den här utbildningen riktar sig främst till dig som är ny på jobbet som lovhandläggare, men den är även till för dig som vill uppdatera dina kunskaper om lovprocessen. Målet med kursen är att du ska känna dig stärkt i rollen som lovhandläggare. Du lär dig om din roll och ditt ansvar i lovprocessen och du får veta hur du ska tolka och tillämpa plan- och bygglagstiftningen. Du får en genomgång i formella krav och förutsättningar för en rättssäker ärendehantering och du får också exempel på arbetssätt som bidrar till en effektiv handläggning. Utbildningen består av nio lektioner samt en utvärdering och tar totalt fem timmar att genomföra.

Du hittar utbildningen via Boverkets webbplats
 
Snart är det dags för webbseminarier!
 

Torsdagen den 27 juni sänder Boverket två webbseminarier. Klockan 13.00 – 14.00 handlar det om de kostsamma problemen med fukt i byggnader och hur detta kan förebyggas. Klockan 14.30 – 15.30 får du veta mer om de ändrade regler som sker den 1 juli.
Fukt i byggnader – en kostsam historia
 
27 juni klockan 13.00 – 14.00

Boverkets kartläggning av fel, brister och skador inom byggsektorn 2018 visar att fuktproblemen står för en stor och betungande andel av skadorna. Vad berättar byggskaderapporten om fuktproblemens orsaker? Webbseminariet kommer att beröra risk för fuktskada i relation till vilka byggregler som gäller och vid sidan av Boverkets experter medverkar olika aktörer med erfarenhet av förebyggande arbete och lösningar.
Foto: Hans Gustafsson/Boverket
Foto: Kristofer Samuelsson/Johnér 
PBL-nyheter och regeländringar
 
27 juni klockan 14.30 – 15.30
 
Webbseminariet sänds inför de ändrade och nya regler som bland annat börjar gälla från 1 juli 2019 i plan- och bygglagen, till exempel när det gäller konstruktionsregler, altaner, föreskrifter detaljplaner m m. Boverket presenterar även nya vägledningar.

Här kan du läsa mer om webbseminariet "PBL-nyheter och regeländringar"
 
 
PBL akademin
 
I PBL akademin hittar du snabbt och enkelt till våra webbutbildningar, webbseminarier, PBL play, PBL nano och våra PBL poddar. Nu har vi ”paketerat” om sidan för att göra det ännu enklare för dig att hitta det du söker!

PBL akademin hittar du på Boverkets webbplats
 
Nya vägledningar i PBL kunskapsbanken
 
Nytt undantag från krav på bygglov för altaner
 
Den 1 juli 2019 ändras plan- och bygglagen, PBL, och plan- och byggförordningen, PBF. Det införs ett undantag från krav på bygglov för altaner till en- och tvåbostadshus. Det införs även undantag från kravet på anmälan. Ändringarna innebär även att de bygglovsbefriade altanerna och vissa andra icke lovpliktiga altaner får strida mot detaljplan och områdesbestämmelser.

Ta del av vägledningen på PBL kunskapsbanken
Förbud mot egna krav
 
Plan- och bygglagen innehåller en begränsning av kommunens möjligheter att, generellt och i enskilda fall, ställa egna krav på byggnadsverks tekniska egenskaper, så kallade särkrav.

På PBL kunskapsbanken kan du läsa vägledningen om förbud mot egna krav
Uppföljning av plan- och bygglagstiftningens tillämpning
 
Under 2018 vann 42 kommunomfattande översiktsplaner laga kraft. Antalet antagna detaljplaner har legat på ungefär samma nivå de senaste fyra åren, det vill säga ca 1500 stycken. Ungefär var fjärde detaljplan som antas överklagas till Mark- och miljödomstolen. Endast ett fåtal procent av de antagna planerna upphävs. Ca 90 % av alla ärenden (lov, förhands- och villkorsbesked) avser bygglov.

På PBL kunskapsbanken kan du ta del av statistiken på hur plan- och bygglagen tillämpades 2018
Foto: Scandinav/Astrakan Images AB
Vägledning om digitalisering av befintliga detaljplaner
 
Målet med vägledningen är att du ska känna dig stärkt i din roll som digitaliserare med ökad insikt om digitaliseringens funktion, olika delar och komplexitet. Vägledningen ska ge en förståelse för digitaliserarens och andras roller och ansvar under arbetet med digitaliseringen och öka kunskapen om arbetets olika delar samt vilka konsekvenser olika beslut kan få.
På PBL kunskapsbanken kan du läsa vägledningen om digitalisering av befintliga detaljplaner

Du hittar vägledningen om digitalisering av befintliga detaljplaner på PBL kunskapsbanken
 
Kommande seminarier och utbildningar
 
 
Webbseminarium: Framtiden med enhetliga digitala detaljplaner
 
Onsdagen den 25 september klockan 14.00 – 15.00 sänder Boverket ett webbseminarium om varför vi behöver digitala detaljplaner. Boverket har en vision för enhetliga digitala detaljplaner. Vi vill skapa en öppen dialog om vilka möjligheter och hinder som finns på väg mot visionen. I detta webbseminarium förklarar vi varför vi behöver digitala detaljplaner och varför digitala detaljplaner i PDF-format är bra men inte tillräckliga.

På vår webbplats kan du läsa mer om webbseminariet "Framtiden med enhetliga digitala detaljplaner"
 
Planerade webbutbildningar hösten 2019
 
  • Ny på jobbet inom PBL-administration
  • Ny på jobbet som översiktsplanerare
  • Ny på jobbet som byggnadsinspektör
  • PBL och kulturvärden
  • PBL för arkitekter
 
Tillsammans bygger vi bättre!
 
Fel, brister och skador i byggandet kostar samhället över 100 miljarder per år. Den 24 maj samlades därför 150 representanter från byggbranschen på Boverkets konferens ”Tillsammans bygger vi bättre” för att diskutera problem och lösningar.

Konferensen var startskottet för ett långsiktigt arbete där Boverket tillsammans med byggbranschen ska arbeta för att minska fel, brister och skador i byggandet och på så sätt inte bara minska de samhällsekonomiska kostnaderna, utan också bidra till en bättre inomhusmiljö.
 
Webbutbildningen "PBL på rätt sätt" är komplett!
 
Nu kan du gå det sista avsnittet av utbildningen, som riktar sig till dig som är förtroendevald och som behöver veta mer om plan- och bygglagen. Där berättar riksarkitekt Helena Bjarnegård varför den nya politiken för arkitektur och gestaltad livsmiljö är viktig för dig som politiker, hur den kommer in i din vardag och hur du som politiker kan använda arkitekturen som ett verktyg och möjlighet.

Du hittar utbildningen via Boverkets webbplats
 
Om nyhetsbrevet
 
Nyhetsbrevet PBL kompetens ger dig information om Boverkets vägledning för tillämpningen av plan- och bygglagen genom PBL kunskapsbanken, webbseminarier och aktiviteter inom kompetenssatsningen.
Prenumerera på nyhetsbrevet