Information om elmarknaden
 
Här kommer månadens nyhetsbrev med aktuella nyheter, analyser, trender och framtidsprognoser.
En tillbakablick på maj
 
Vårfloden blev kortvarig och orsakade ingen större press på spotpriset. Ett intressant fenomen inträffade dock under Kristi himmelsfärds dag då en kombination av kraftig vind och låg förbrukning sänkte spotpriset en enskild timme till endast 0,6 öre/kWh och genomsnittspriset det dygnet blev endast strax över 10 öre/kWh. Under andra delen av maj ökade nederbörden och den hydrologiska balansen stärktes högst väsentligt.
Terminspriset
 
De flesta prispåverkande faktorerna pekade nedåt under månaden, en klar skillnad från april. Den hydrologiska balansen stärktes, priset på kol, gas och utsläppsrätter sjönk. Sammantagen blev det ett stort prisfall på terminspriset i fronten, de närmaste kvartalen och år 2020. Även åren längre ut på terminskurvan har blivit billigare.
Spotpriset
 
Spotpriset sjönk i maj jämfört med april. Det som pressade ner spotpriset var fallande elförbrukning, vattenkraftsproduktionen samt mycket vindkraft. Skillnaden mot april blev ca 4 öre/kWh i norr och 3 öre/kWh i söder. Anledningen till att priset inte föll lika mycket i elområde 4, Malmö, som i de norra elområdena berodde på att en lägre kärnkrafts­produktion begränsade överföringskapaciteten i nätet. För elområde 3 blev priset i maj 2019 37,40 öre/kWh.
Prognos
 
Under större delen av juni kommer all kärnkraft i det nordiska systemet att vara tillgänglig. Det finns anledning att tro att spotpriset kan bli mycket lågt under timmar med låg förbrukning främst då nattetid och under helger. Vi tror att den hydrologiska balansen kommer att fortsätta att stärkas och det finns en fortsatt nedsida för priset för de fossila bränslena och för utsläpps­rätterna. Sammantaget blir prognosen fallande pris för terminskontrakten.
Dela på Facebook | Följ oss på Twitter | Registrera Epost-adress för nyhetsbrev