SM-veckan
 
Under SM-veckan i Malmö, 26 juni-2 juli, kan du se flera av gymnastikens discipliner. Det blir en gymnastikfest du inte vill missa!

Biljetter till gymnastikens SM-tävlingar hittar du här

Läs de senaste nyheterna om SM-veckan här
 
Utvärdering av Rörelsebanken
 
Rörelsebanken har under våren testats på 9 skolor och 9 föreningar runt om i landet.

Majoritet av de skolor och föreningar som testat materialet anser att det kan bidra till ökad grundmotorisk kompetens och/eller till mer spontan fysisk aktivitet bland deltagarna.

Materialet har tydliga instruktioner, är lättillgängligt och skapar ett helhetstänk.

Ta del av Rörelsebanken här
 
STIM/SAMI
 
Nu har Gymnastikförbundet uppdaterat informationen kring Stim och SAMI för föreningar. Dessa behövs om din förening spelar musik på olika evenemang.

Vad är Stim och SAMI?
Stim är en upphovrättsorganisation som gör så att låtskrivare får ersättning när deras verk spelas inom offentliga verksamheter.
SAMI är en intresseorganisation som ser till så att musiker och artister får ersättning när deras musik spelas inom offentlig verksamhet.

Läs mer om Stim och SAMI, samt hur du ansöker här
 
Showresan
 
Häng med på en härlig inspirationsdag i höst. Showresan kommer till Umeå den 25 augusti och Lingvallen den 21 september.

Den nationella uppvisningskommittén blåser nytt liv i uppvisningsgymnastiken och bjuder in till en härlig inspirationsdag med massor av gobitar för alla tränare och gymnaster. Dagen innehåller olika workshops med influenser från såväl gymnastikens, dansens som cirkusens värld. Missa inte detta fantastiska tillfälle att hämta hem inspiration för att utveckla dina gymnaster till en ny nivå. Köp din showresebiljett redan nu.

Läs mer om Showresan i Umeå här

Läs mer om Showresan i Lingvallen här
 
Save the date – Gymnastikforum 2019
 
Nu är det dags att markera den 5-6 oktober i kalendern. Då äger Gymnastikforum rum - mötesplatsen där föreningar, förtroendevalda, nationella kommittéer och anställda på Gymnastikförbundet provtrycker och diskuterar framtiden för Svensk Gymnastik. Vi samlas för att tillsammans utveckla gymnastikens goda ledarskap.

Mötet äger rum på Infra City i Upplands Väsby utanför Stockholm och tre av de externa talarna som kommer finnas med under forum är Erik Herngren, Simon Elvnäs och Carina Bäck.

Läs mer om vad de ska prata kring samt helgens innehåll här
 
Ny baskurs från 1 oktober 2019
 
Nu är det nära – den 1 oktober 2019 lanserar Gymnastikförbundet Gymnastikens baskurs – träning och tävling. Det är en av de första kurserna som lanseras inom ramen för revisionen av Gymnastikförbundets kurser och den ersätter den nuvarande Baskurs Barn och Ungdom.

Kursen Gymnastikens baskurs – träning och tävling tar upp viktiga ämnen som gymnastikens ledarskap, trygga träningsmiljöer, rörelseförståelse, gymnastikens rörelsemönster, lektionsplanering samt barn och ungdomarnas fysiska och mentala utveckling. En förändring från den befintliga baskursen är att kursens deltagarmaterial, som tagits fram i samarbete med SISU Idrottsböcker, är helt digitalt och innehåller en mängd filmer, vilket gör att du också får med dig värdefull kunskap och tips om hur du lär ut några av våra vanliga gymnastikövningar som exempelvis kullerbytta, hjulning, ljushopp, passépiruett, sving i räck, handstående och landningar.

Den nuvarande Baskurs Barn och Ungdom kommer att erbjudas till den 30 september 2019.
 
Gymnastikförbundet söker baskursutbildare
 
Vi söker nu fler baskursutbildare till nya Gymnastikens baskurs – träning och tävling. Vi söker dig som bor inom regionerna Mitt, Uppsvenska och Sydost. Primärt i trakterna kring Sundsvall, Östersund, Hudiksvall, Gävle, Uppsala, Växjö, Jönköping och Karlskrona. Vi ser gärna att du har en pedagogisk bakgrund, kombinerat med en gedigen gymnastikbakgrund, och att du finns tillgänglig för uppdrag minst 3-4 helger per år. Innehåll i kursen är ledarskap, grundläggande gymnastik, gymnastikhallen och gymnastiska rörelsemönster, preparation, biomekanik, säker gymnastik, barns och ungdomars utveckling samt leken som arbetssätt.

Varmt välkommen med din intresseanmälan!
 
EM 2020 - Jump into the party!
 
EM i trampolin, DMT och tumbling går av stapeln i Göteborg den 7-10 maj 2020, och vi behöver massor av funktionärer med eller utan gymnastikbakgrund. Hjälpen behövs innan, under och efter evenemanget.
 
Att hjälpa till under EM 2020 kan innebära många olika saker. Det betyder ansvar och engagemang, tålamod, kunskap, vilja, kamratskap, skratt, glädje och gemenskap. För somliga betyder det tidiga mornar, för andra sena kvällar och för några kan det betyda båda delarna. Vi vet dock, att för de flesta så kommer det att betyda en enorm möjlighet att få vara med att skapa ett evenemang som det kommer att pratas om länge.

Vi erbjuder dig som funktionär:
  • Fri entré till alla tävlingsdagar
  • Utbildning och arbetslivserfarenhet, samt ett intyg från Gymnastikförbundet
  • Funktionärskläder
  • Mat och fika under dina arbetspass
  • Möjlighet att lära känna gymnastikintresserade från hela landet
  • Möjlighet att delta på banketten till ett rabatterat pris
Men framför allt få en unik upplevelse och minnen för livet!

Läs mer och anmäl dig här
 
Gymnastikförbundet satsar ytterligare på skaderegistrering i mobilen – nu erbjuds föreningar att prova AIM Control
 
Under 2017 inledde Gymnastikförbundet ett samarbete genom avtal med AIM Control (Athletes Injury iMpact Control) genom Linköpings universitet för skaderegistrering inom landslag. Vi har nu, efter utvärdering, skapat ett föreningspaket. Det nya föreningspaket erbjuds främst förening med elit- och/eller träningsintensiv verksamhet.
 
I appen kommer gymnasterna att veckovis kunna registrera både känningar, överbelastningar och skadetrauman under en specifik registreringsperiod och därigenom få total kontroll på sin egen fysiska status. De kommer att kunna dela med sig av sitt skadepanorama till tränare och/eller medicinska stödpersoner. Det görs för att snabbare kunna få adekvat hjälp och i möjlig mån avstyra svårare skador som följd av att inte ha lyssnat på kroppen och bromsat i tid, vilket ofta är fallet, uppger Åsa, medicinsk koordinator på Gymnastikförbundet, och fortsätter:
 
- I appen finns också frågor som rör träningsmängd, återhämtning och känslostämning inlagda, för att komplettera och ge en helhetsbild.

Läs mer här
 
Utveckla framtiden
 
Utveckla framtiden är ett läger som syftar till att unga gymnastikledare ska mötas, få ta del av ny kunskap och utbyta erfarenheter tillsammans med oss från den nationella ungdomskommittén och en hel del spännande föreläsare och instruktörer.

Under helgen kommer deltagarna få inspiration i parkour, cirkus, kreativ och funktionell styrketräning samt ledarskap.

Det kommer även pratas ideellt engagemang med Gymnastikförbundets ordförande Anna Iwarsson samt lyssnas på föreläsningen "Den förutsägbara ledaren”.

Låter detta som något för er?

Läs mer och anmäl er här
 
 
Häng med idrottsrörelsen i Stockholms Prideparad
 
Riksidrottsförbundet välkomnar dig och din idrott att gå med den samlade idrottsrörelsen i Stockholms Prideparad den 3 augusti 2019. Det är en fantastisk möjlighet och manifestation där idrottsrörelsen får chans att visa att vi är många, vi är aktiva och att vi är en öppen och inkluderande rörelse.
 
Det ger dessutom väldigt mycket energi att gå med i paraden tillsammans med hundratals andra inom idrotten och alla åskådare som vi passerar längs med vägen. RF har egen lastbil/flak med musik och egen DJ på plats.
 
Publikfriande och peppande är att ta på och med idrottsutrustning, visa upp sin idrott och att vara aktiv i paraden. Flaggor och banderoller är välkomna.
Kom själv eller 10, 40, 100; anställda, förtroendevalda, aktiva och alla andra medlemmar.

Läs mer och anmäl dig här
 
Tillsammans för att inspirera barn och ungdomar till rörelse!
 
Svensk Gymnastik och Unisport förlänger samarbetet och fokus är att skapa attraktiva anläggningar som inspirerar barn och ungdomar att börja med gymnastik och få in dem i föreningslivet.
Unisport fortsätter att vara officiell leverantör av gymnastikutrustning till Svensk Gymnastik. Unisport är marknadsledande i Norden inom idrotts- och motionsanläggningar. LEG och Rantzows Sport har haft ett samarbete med Gymnastikförbundet sedan många år. Nu har båda företagen blivit en del av Unisport och samarbetet fortlöper som tidigare. Avtalet består av flera delar där fokus ligger på anläggningsfrågan och redskap.
 
Unisport kommer att bidra med LEG’s fulla uppsättningar av tävlingsredskap på ett antal av de nationella tävlingshelgerna i truppgymnastik. Det garanterar bra förutsättningar för gymnasterna och underlättar för arrangörsföreningarna. Unisport har tre stycken containers med komplett tävlingsuppställning för truppgymnastik som övriga arrangörer kan hyra för tävling eller uppvisning.

Jobbar ni för att få en ny hall? Då kan ni få hjälp med layout och design. För ett exempel, se här från Arcushallen i Luleå.

För mer information, var god kontakta:
Gymnastikförbundet:
Pia Josephson, Tf generalsekreterare, Tel: 0708-808425, Epost:pia.josephson@gymnastik.se
Lotta Darlin, Marknads- och kommunikationschef, Tel: 0708-912107, Epost:lotta.darlin@gymnastik.se
Unisport:
Rikard Lindén, Product Champion Gymnastics. Tel: 0706-28 00 32, Epost:rikard.linden@unisport.com
Tomas Jonansson, Marknadschef, Tel: 0722-37 61 50, Epost:tomas.jonasson@unisport.com
 
Nya erbjudanden från Vera Sport
 
Sublimerade föreningsdräkter från GK Elite / Vera Sport som exempelvis KvAG-landslaget använder podieträning.

Möjlighet att köpa lägre antal vattenflaskor med föreningstryck till bra priser.

Läs mer här
 
Vaccinera din förening mot doping!
 
Gymnastikförbundet står för en dopingfri idrott! Alla som är medlemmar i en idrottsförening omfattas av Riksidrottsförbundets (RF) stadgar och antidopingreglemente.

Gymnastikförbundet och RF samarbetar vad gäller antidopingfrågor och i och med det samarbetet finns möjligheten för föreningar att ta ställning mot doping och Vaccinera Klubben. Idag har 21 föreningar som är anslutna till Gymnastikförbundet vaccinerat sig och nu vill vi bli ännu fler. Följ länken och bidra till en dopingfri idrott!

Klicka här för mer information.