Ny byggskadefunktion, webbseminarier den 27 juni och kommunernas bedömning av bostadsmarknaden
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 29 maj 2019
Ny byggskadefunktion ska förhindra systematiska fel inom byggandet
 
Boverkets nystartade byggskadefunktion ska identifiera, utreda och förebygga systematiska fel inom byggandet. Genom ett proaktivt arbete och dialog med byggbranschen vill Boverket bidra till ett mer hållbart byggande, en bättre inomhusmiljö och minskade samhällsekonomiska kostnader för fel, brister och skador i våra byggnader.

Byggskadefunktionen är ett delresultat av Boverkets regeringsuppdrag att förstärka arbetet för en god inomhusmiljö. Målet är att så tidigt som möjligt identifiera systematiska fel för att förhindra att de leder till utbredda skador. Läs mer om funktionen på Boverkets webbplats.
 
8 av 10 kommuner har underskott på bostäder
 
Läget på bostadsmarknaden är fortsatt ansträngt. I 2019 års bostadsmarknadsenkät anger 240 av landets 290 kommuner att det råder underskott på bostäder på den lokala bostadsmarknaden. Med underlag från alla kommuner kan Boverket ge en sammanhållen bild av bostadsmarknaden. Resultaten finns också som öppna data. Läs mer på Boverkets webbplats.
 
Boka in i kalendern: Webbseminarier om fukt i byggnader och PBL den 27 juni
 
Torsdagen den 27 juni sänder vi två webbseminarier med olika teman. Klockan 13-14 är ämnet fukt i byggnader. Klockan 14.30-15.30 handlar det om de ändrade och nya reglerna i plan- och bygglagen som börjar gälla den 1 juli.
Missade du webbseminariet om arkitektur den 22 maj? Då kan du se det i efterhand på vår webbplats.
 
Foto: Micael Svensson / Scandinav
Boverket föreslår att regler för vedspisar tas bort
 
Boverket beslutade år 2017 att införa ett nytt krav för byggnader med vedspisar främst avsedda för matlagning (köksspisar). Nu föreslår Boverket att reglerna tas bort från och med den 1 oktober 2019. Det innebär att köksspisar som eldas med ved inte längre omfattas av utsläppskraven.
Läs mer om förslaget och konsekvensutredningarna på Boverkets webbplats.
 
Klicka på bilden för att se filmen
Därför är arkitektur viktigt
 
Sverige har fått en ny politik för arkitektur och gestaltad livsmiljö. Se filmen där riksarkitekt Helena Bjarnegård berättar varför den nya politiken är viktig, hur den kommer in i din vardag och hur arkitekturen kan användas som ett verktyg och en möjlighet. Filmen är en del i webbutbildningen ”PBL på rätt sätt” som du hittar på PBL akademin.
 
Allmänna samlingslokaler får 27 miljoner i bidrag
 
I år får 82 samlingslokaler från kommunerna Haparanda och Kalix i norr till Kristianstads kommun i söder dela på investeringsbidraget, som går till energibesparande åtgärder, ombyggnationer, tillgänglighetsanpassningar och standardhöjande reparationer.
Du hittar listan med alla projekt på Boverkets webbplats.
 
På gång
 
I kalendern hittar du möten och konferenser som Boverket deltar i.
Kalender
Skicka vidare
 
Tipsa en kollega eller vän om Boverkets nyhetsbrev!
Skicka vidare
Författningssamling
 
Här hittar du Boverkets författningssamling, BFS.
Författningssamling