Till dig som är medlem i FUB 
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Medlemsnytt!
 
Maj 2019
 
 
Välkommen till Riksförbundet FUB:s medlemsbrev. Du som får detta nyhetsbrev är medlem i FUB. I nyhetsbrevet delar vi med oss om vad som är på gång i rörelsen och tipsar om aktiviteter och annat du inte får missa. Vi har även ett särskilt nyhetsbrev om LSS. Prenumererar du inte än på "Nytt om LSS" så går det bra att anmäla sig till det genom att klicka på länken här.

fub.se/nyhetsbrev samlar vi alla våra nyhetsbrev. Under respektive sida för de olika nyhetsbreven (till vänster på sidan) finner du en utskriftsbar PDF-fil av detta nyhetsbrev (klicka på "Bilagor").


 
Varför är du medlem i FUB? 
 
FUB behöver bli fler medlemmar! Därför ska vi under de kommande åren arbeta med medlemsrekrytering. För att vi ska ha ett så bra underlag som möjligt inför vårt arbete skulle vi behöva att våra medlemmar svarar på en enkät. Den handlar om ditt medlemsskap och tar bara ett par minuter att besvara. Vi hoppas så många som möjligt vill svara på enkäten.

Enkäten hittar ni här. Imorgon, fredag, kommer vi skicka ut ett särskilt utskick till våra medlemmar om enkäten. Dela gärna det utskicket till andra personer som är medlemmar i FUB.  

Stort tack för er hjälp!
 
Engagera dig under FUB:s aktivistvecka! 

Fler behöver upptäcka FUB! Därför vill vi  lägga in en högre växel under just vecka 39. Då ska vi sprida våra budskap och vår kunskap om intellektuell funktionsnedsättning över hela landet. Vi ska under Aktivistveckan uppmärksamma arbetet i våra lokalföreningar, länsförbund och Inre Ringen-sektioner, och inte minst, alla fantastiska människor som är engagerade i FUB och Inre Ringen!
Var engagerad du också! Prata med din lokalförening för att se om de planerar aktiviteter under veckan! Ska ni göra någonting roligt som vi på Riksförbundet kan vara med på?
Hör av er! Kontakta Rebecka, rebecka.zackrisson@fub.se.
 
Hjälp oss ta reda på mer om vad som gör en text begriplig!

Vi försöker ta reda på vad personer med lässvårigheter tycker. Det är viktigt och tar bara en kort stund att göra.
Läs det här innan du startar:

Tänk dig en situation då du måste läsa viktig information som inte intresserar dig. Texten är mellan en och två A4-sidor lång och kan vara antingen digital eller på papper. Vad är viktigast för att texten ska bli begriplig för dig?

Gör projektet Begriplig texts enkät här! Det är enklast att göra enkäten i en dator. På mobiltelefon eller platta bör du lägga enheten lodrätt för att se enkäten så bra som möjligt.
 
Ny teaterutbildning på Värnamo Folkhögskola!

Det är inte varje dag vi får chans att skriva om ett nytt utbildningsalternativ för personer som har gått i gymnasiesärskolan – men det kan vi nu! När höstterminen börjar på Värnamo Folkhögskola är det premiär för Teaterfolk, en tvåårig heltids-utbildning inom teater och scenframställning som genomförs med stöd från Arvsfonden. Ansökningstiden till utbildningen har förlängts så det fortfarande finns chans att söka! Klicka här för mer information.

 
 
Tidningen Unik behöver era sommartips!

Ska du och din familj besöka någon av FUB:s sommarvistelser eller sommarläger i sommar?
Nu söker tidningen Unik främst barnfamiljer som ska besöka sommargård eller annan sommarvistelse som någon av FUB:s lokalföreningar ordnar.

Hör av er till tidningen på unik@fub.se så kanske vi gör ett reportage om just er!
Tidningen Unik söker dig som har en god man!

Tidningen Unik ska skriva om hur det är att ha en god man. Har du en god man? Kanske har du bytt god man flera gånger? Vill du vara med i tidningen och berätta, vad som är bra och dåligt med att ha en god man?

I så fall kan du höra av dig till tidningen på unik@fub.se! Så kanske vi hör av oss och ställer frågor till dig.
 
Debatt: Nu måste polisen lära sig av Eric Torells död

Polisens dödsskjutning av Eric Torell väckte bestörtning över hela Sverige och alldeles särskilt hos oss som har en intellektuell funktionsnedsättning och våra närstående. Inre Ringen Sveriges styrelse har haft många diskussioner om vad som måste göras för att minska risken att något liknande händer igen. Den 14 maj publicerades styrelsens debattartikel i Aftonbladet under rubriken Nu måste polisen lära sig av Eric Torells död. 
I artikeln ställer styrelsen två krav: 
  • Ge poliser kunskap 
  • Ge oss kunskap.
Läs hela artikeln här. 
Debatt: Använd de utlovade pengarna till ett LSS-lyft!  

15 maj skrev Harald Strand, förbundsordförande FUB, och Vesna Jovic, vd Sveriges kommuner och landsting, en debattartikel i Altinget om vikten av att prioritera ett kunskapslyft i LSS-verksamheter.  


I januari lovade S, MP, L och C att avsätta pengar i budgeten för utbildning av personal inom vård och omsorg. Vi antar att det även inkluderar LSS-personalen? Nu behöver regeringen se till att LSS-personal får den kunskap som Socialstyrelsen rekommenderar.

Läs hela artikeln här. 
 
Har du svarat på vår medlemsundersökning? 

Stort tack till alla våra 940 medlemmar som besvarat vår medlemsundersökning. Det är fantastiskt att så många tagit sig tid till att besvara den. Enkäten gör vi för att få en bättre kunskap om våra medlemmar och era svar ger oss ett jättebra underlag inför vårt kommande arbete med medlems-rekrytering. TACK! 

Har du ännu inte svarat på enkäten? Välkommen att göra det här!
Din berättelse är viktig!

Har din funktionsnedsättning påverkat din ekonomi eller din delaktighet i samhället? The European Disability Forum (EDF) vill genom en enkät samla in berättelser från personers med funktionsnedsättning. Enkäten är på engelska men du kan svara på svenska. Din berättelse bidrar till en rapport om mänskliga rättigheter i Europa och ger information till politiker och beslutsfattare. 

Här kan du svara på enkäten.
 
Ingen ska bli gömd och glömd

TRIS, tjejers rätt i samhället, har skrivit Sveriges första lättlästa bok som handlar om hedersrelaterat våld och förtryck bland personer med intellektuell funktionsnedsättning. Materialet är unikt och är anpassat för personer med IF. I boken används pictogrambilder för att ge målgruppen information om sina rättigheter och för att de ska kunna inkluderas och öka sin delaktighet i arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck. Här kan ni läsa hela boken
Skola & utbildning
 
Ny granskning om grundsärskolan

Riksrevisionen har granskat den statliga styrningen, stödet och uppföljningen av grundsärskolan sedan 2011 då den nya skollagen kom. Riksrevisionens övergripande slutsats är att grundsärskolans behov inte tillgodosetts tillräckligt i de statliga insatserna för att styra, stödja och följa upp de obligatoriska skolformerna. Några exempel som lyfts fram är att antalet bedömningsstöd för grundsärskolan är få och att det finns brister i uppföljningen och utvärderingen av grundsärskolan på nationell nivå. Grundsärskolan beaktats inte i samma utsträckning vid timplaneförändringar och läroplansförändringar eller i stödet att tolka skolans styrdokument. Lärare och rektorer i grundsärskolan har i intervjuer framfört en tydlig uppfattning att deras elever och grundsärskolan som skolform inte räknas på samma sätt som grundskolan. Enligt Riksrevisionen är denna uppfattning också delvis befogad när det gäller de statliga insatserna som omfattas av granskningen. Riksrevisionen ger en rad rekommendationer till både Skolverket och regeringen för att förändra detta. Här hittar ni granskningen.
 
Om Särskolans Rikskonferens

Den 13-14 maj gick Särskolans Rikskonferens av stapeln i Växjö. På plats fanns Zarah och Elin från FUB-kansliet, som berättade mer om FUB:s verksamhet för intresserade lärare. FUB:s vice ordförande Anders Lago var en av föreläsarna under konferensen. Anders berättade för drygt 500 lärare om FUB:s arbete och vår syn på grund- och gymnasiesärskolans innehåll och kunskapsmål. Det var givande och roligare dagar där FUB fick chans att träffa många engagerade lärare.

 
 


Har du frågor eller synpunkter om nyhetsbrevet?
Rebecka Zackrisson, kommunikatör och organisationsstödjare.
Tel: 08 - 508 866 54,  e-post: rebecka.zackrisson@fub.se.