FUB:s nyhetsbrev för styrelser
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Välkommen till Styrelsenytt!
 
Maj 2019
 
Styrelsenytt får du som sitter i styrelsen i lokalföreningar och länsförbund. Här får du veta vad som händer och vad som påverkar styrelsearbetet. Du får påminnelser under föreningsåret, till exempel när det är dags att skriva och skicka in motioner eller när det är dags att skicka in årsrapporter. Du får också veta hur du ska göra så att det blir rätt och lätt.Du får veta när det kommer nyheter i Resursbanken och annat som kan underlätta ert viktiga styrelsearbete.

fub.se/nyhetsbrev samlar vi alla våra nyhetsbrev. Under respektive sida för de olika nyhetsbreven finner du en utskriftsbar PDF-fil av detta nyhetsbrev (klicka på "Bilagor").


 
 
Vi behöver era årsredovisningar!
 

Endast 79 kompletta årsredovisningar har skickats in till Riksförbundet från totalt 170 stycken lokalföreningar/länsförbund. Ytterligare 63 stycken årsredovisningar har skickats in, men som i sin tur behöver kompletteras. 28 stycken årsredovisningar saknar vi helt och hållet. Vet ni om att ni inte skickat in er årsredovisning, vänligen gör det snarast.

Följande fyra kompletta dokument ska skickas in till Riksförbundet:

1. Verksamhetsberättelse (underskrifter från samtliga ordinarie styrelseledamöter)
2. Ekonomisk redovisning (ingen underskrift behövs)
3. Revisionsberättelse (underskrift/er från revisor/revisorer)
4. Årsmötesprotokoll (underskrift från mötesordförande, mötessekreterare och justerare)

Varför är det viktigt att ni skickar in er årsredovisning? En komplett årsredovisning är viktig både för att ni som lokalförening/länsförbund ska få ekonomiskt stöd från Riksförbundet (nytt för i år) och för att Riksförbundet ska kunna söka statligt bidrag. Våra revisorer är stenhårda. De godkänner ingen årsredovisning som inte är komplett.

Vet ni om att ni missat något är det fritt fram att komplettera er årsredovisning, så fort ni kan.

Skicka även in era föreningsrapporter (föreningsrapporten hör inte till årsredovisningen, se det som en separat sak). Föreningsrapporten är viktig för att vi på Riksförbundet ska få kontaktuppgifter till alla i era styrelser. Har vi dem missar vi inte att skicka ut värdefull information till er i framtiden.

Frågor? Kontakta Attila, attila.fabian@fub.se.
 
Jobbar ni med medlemsrekrytering i er lokalförening/länsförbund? 
 

Inför FUB:s stora satsning att värva nya medlemmar till organisationen vill vi samla in tips och rekommendationer från våra lokalföreningar. Har ni anordnat aktiviteter i syfte att få nya medlemmar, och lyckats med det? Eller har ni andra tips på hur man kan få mer medlemmar till sin förening? Dela gärna med er. Tipsa Rebecka, rebecka.zackrisson@fub.se. 
 

FUB:s Aktivistvecka!

Vi har tidigare gått ut med information att vi i år anordnar FUB:s allra första Aktivistvecka! Det gör vi för att fler behöver upptäcka FUB! Genom att under en vecka samla hela FUB rörelsen och samordna aktiviteter i syfte att nå ut med information om FUB kan vi få stor spridning! Under Aktivistveckan ska vi uppmärksamma arbetet som görs i våra lokalföreningar, länsförbund och Inre Ringen-sektioner. Vi vill uppmärksamma alla fantastiska människor som är engagerade i FUB och Inre Ringen! 
 
Var med, ni också!

Inför Aktivistveckan kommer alla våra lokalföreningar och länsförbund få ett påverkanskit. Det kommer till exempel innehålla idéer till aktiviteter som ni kan ordna lokalt, tips och förslagstexter till debattartiklar och vad som är bra att tänka på om ni vill ordna en politikerträff.

Mer information om Aktivistveckan kommer, men boka redan nu vecka 39! Är det något ni vet att ni vill göra i höst? Planera det gärna till vecka 39 och gör det till en del av FUB:s aktivistvecka. Dela med er av vad ni planerar – skriv det på er lokala webbplats, dela det på er Facebooksida eller Instagram (tagga Riksförbundet FUB!), eller mejla era aktiviteter till Rebecka, rebecka.zackrisson@fub.se, så sprider vi era tips.

 
 
Höstens länsförbundsträff
 

I höst anordnas den årliga Länsförbundsträffen där två representanter från varje länsförbund har möjlighet att närvara. Nytt för i år är att träffen kommer att ske via ett digitalt mötesrum, med andra ord kommer det inte att vara en fysisk träff. Det gör vi för att fler från våra länsförbund ska kunna delta. Har ni inte tillgång till digital utrustning kanske ni kan samla flera länsförbund och vara med tillsammans digitalt? Vi återkommer med mer information om hur det fungerar. För att inte bli för många i det digitala mötesrummet har vi valt att begränsa till två representanter per länsförbund, likt tidigare år.

Inget exakt datum för träffen är ännu spikat, det återkommer vi med. Likaså kommer vi att återkomma med ett exakt schema. Vi kommer bland annat att beröra ämnena kommunikation och det nya medlemssystemet, det kan vi avslöja redan nu.

Har ni några frågor eller önskemål kring innehåll? Kontakta Attila, attila.fabian@fub.se.

 
 
Mer pengar kommer att delas ut från våra fonder!
 

Ni läste rätt! Vi kommer att dela ut ännu mer pengar från våra fonder. Närmare bestämt handlar det om ytterligare utbetalningar från två av våra fonder:
  • Jonsson Svensson Svenssons stiftelse
  • Märtha och Sigurd Bergdahls stiftelse
Hos Jonsson Svensson Svenssons stiftelse och Märtha och Sigurd Bergdahls stiftelse kan privatpersoner söka pengar. För att få pengar från den förstnämnda ställs krav på medlemskap antingen hos FUB eller RBU. När det kommer till den sistnämnda prioriteras ett medlemskap.

Ansökningsblanketter och information för fonder år 2019 hittar ni här.

Sista ansökningsdagen är den 31 augusti 2019.
 
Tack till er som svarat på medlemsundersökningen! 
 

Vi har under månaden skickat ut information om en medlemsundersökning vi bett våra medlemmar att fylla i. STORT tack till alla er som svarat på enkäten. Det ger oss ett gediget underlag inför vår medlemssatsning, och en bra förståelse vad våra medlemmar vill att vi ska arbeta mer med. 

Har du ännu inte fyllt i enkäten? Välkommen att göra det här (klicka).
 
 
Våra nyhetsbrev
fastnar i skräpkorgen! 
 

Vi har märkt att många hör av sig och undrar var våra nyhetsbrev tagit vägen. Om vi har rätt mejladress till dig så skickas nyhetsbreven till dig varje månad. Men, det kan vara så att mejlet har fastnat i din skräpkorg! När flera mejl skickas från samma domän (i det här fallet fub.se) händer det att mejlservern väljer att identifera detta som skräppost. Det kan därför vara bra att kika i er skräpkorg, ifall breven har fastnat där. Om ni lägger till mejladressen som en ny kontakt så ska de inte hamna i er skräpkorg. Mejladressen vi skickar Styrelsenytt ifrån är styrelseinfo@fub.se. 
 
Hjälp oss ta reda på mer om vad
som gör en text begriplig!

 
 
Vi försöker ta reda på vad personer med lässvårigheter tycker. Det är viktigt och tar bara en kort stund att göra. Läs det här innan du startar:
 
Tänk dig en situation då du måste läsa viktig information som inte intresserar dig. Texten är mellan en och två A4-sidor lång och kan vara antingen digital eller på papper. Vad är viktigast för att texten ska bli begriplig för dig?

Gör projektet Begriplig texts enkät! (klicka)

Det är enklast att göra enkäten i en dator. På mobiltelefon eller platta bör du lägga enheten lodrätt för att se enkäten så bra som möjligt.

 
 
Projektet ”Vi är med” söker ytterligare en kommun för samarbete! Kanske ska ni föreslå detta för er kommun?
Arvsfondsprojektet ”Vi är med” som drivs av FUB i samarbete med Dart, Nka och Sveriges Arbetsterapeuter, har som syfte att öka möjligheten till delaktighet och ett livslångt lärande för vuxna personer med flerfunktionsnedsättning. Projektet samarbetar idag med två kommuner, Lerums kommun och Norrköpings kommun. I höst går projektet in i Fas 2 och ska då ”rulla vidare” till ytterligare två kommuner. Skellefteå kommun har tackat ja men vi behöver en kommun till! Mer info finns på projektets Facebooksida!
Följ oss i sociala medier! 
 
hej
 

Information om förenings och styrelsearbete
Rebecka Zackrisson, organisationsstöd och kommunikation.
Tel: 08 - 508 866 54, e-post: rebecka.zackrisson@fub.se