Växjö stifts nyhetsbrev
Om ditt nyhetsbrev ser konstigt ut i din e-postklient, klicka här.
Vad ger dig kraft?
 
Kraft kan vara något inom dig själv eller något som kommer utifrån. Det kan vara en känsla eller ett uttryck och kan kännas i hela kroppen och själen. Det kan vara något du gör, en person, en bön eller plats. Vad ger dig kraft?

Berätta gärna vad som ger dig kraft! Under våren kommer vi att publicera filmer, citat och texter där olika människor berättar om vad som ger dem kraft. Vi vill gärna att Du också skickar in vad som ger dig kraft. Ditt inlägg är anonymt och kan komma att publiceras på Växjö stifts Facebooksida och hemsida.

Läs mer här!
 
Act Svenska kyrkan!
 

Svenska kyrkans internationella arbete bytte den 5 maj namn till Act Svenska kyrkan. Läs mer på den nya webben svenskakyrkan.se/act.

Material för dig som vill berätta om Act Svenska kyrkan finns att hämta på intranätet.

Den 17 maj rullar enreklamsatsning i gång i tv, sociala medier och print.
 
Senaste artiklarna från stiftssidan i Kyrkans Tidning
 
IDEALITET I VÄRNAMO PASTORAT
En plats att växa på
 
Marianne Zingmark arbetar ideellt i Värnamo pastorat. När hon gick i pension 2015 hade hon bestämt sig för att vara helt fri och ville ha lyxtid för sig själv. Fem månader senare anmälde hon sig som volontär när kyrkan efterlyste hjälp. Över en natt kom det över 120 flyktingar till Värnamo.

Läs artikeln
 
SKOG OCH JORD
Dialog för långsiktigt förvaltarskap
 
I 1000 år har Svenska kyrkan förvaltat jord och skog. Genom dialog med intressegrupper vill Växjö stift säkerställa att största möjliga långsiktiga ansvar tas för de fastigheter kyrkan förvaltar.

Läs artikeln
 
Förslag till nya riktlinjer för indelningsfrågor ute på remiss
 
Stiftsstyrelsen har enligt kyrkoordningen ansvar för en ändamålsenlig lokal struktur. Struktur- och indelningsfrågor handlar om vilka församlingar stiftet ska delas in i och om församlingarnas samverkan i pastorat.
Stiftsstyrelsen har beslutat att skicka ett förslag till nya riktlinjer för indelningsfrågor på remiss till bland annat tjugo kyrkoråd och tjugo församlingsråd.

Riktlinjerna är ett styrdokument som sätter ramar för arbetet med struktur- och indelningsfrågor.
Dokumentet utgår ifrån en teologiskt motiverad grundhållning. I avsnittet ”För livets skull – indelningens teologi” beskrivs de teologiska grundförutsättningar som är utgångspunkt för arbetet.

Den teologiskt motiverade grundhållningen kan sammanfattas i att Svenska kyrkans indelnings i församlingar och pastorat finns till för församlingslivets skull och att en ändamålsenlig struktur därmed innebär många levande församlingar och starka ekonomiska enheter.
De instanser som har erbjudits att yttra sig förväntas ha inlämnat sina synpunkter senast 1 oktober 2019. I sammanställningen till stiftsstyrelsen kommer också eventuella så kallade ”spontanremisser” att tas med och beaktas.

Förslaget finns att ladda hem på intranätssidan för indelningsfrågor. Där finns också ytterligare information om processen med att ta fram nya riktlinjer.
 
 
Sökes: Bilder från stiftets församlingar
till Växjö stiftskalenders bildkrönika
 
Vad har hänt just hos er? Karnevalsfest? Återinvigd kyrka? Barn på läger?
Konfirmander in action? Något annat?

 
En bild och en förklarande text bidrar till att vi får berätta om vad som händer i hela vårt stift!
 
Bilder o text sänds till redaktören för stiftskalendern, Ingemar Nilson i Gislaved. E-post: inni@hotmail.se
 
 
 
Foto: IKON
Tips från stiftsdiakon Karin Ahlqvist:
Våga se, våga fråga, våga agera. Rutiner vid oro om att barn far illa
 
Varje signal om att ett barn mår dåligt eller far illa måste tas på största allvar, bemötas och följas upp. Svenska kyrkans medarbetare har en anmälningsskyldighet som finns reglerad i kyrkoordningen. Att ställas inför oro om att ett barn far illa är svårt, men genom att ha gemensamma rutiner ökar sannolikheten att se de utsatta barnen och därefter agera på ett klokt och bra sätt.
 

Växjö Stift erbjuder församlingarna utbildning i ämnet. Målet är att fler medarbetare ska ha kunskap i dessa frågor och att församlingar har en handlingsplan/rutin att följa när det är aktuellt med att göra en orosanmälan.

Läs mer här!
 
Fastighetsstrateg Mikael Andersson Ekholst:
Arbetet med lokalförsörjningsplaner börjar komma igång!
 
Det är ett spännande och utmanande arbete vi alla har framför oss och vi på stiftskansliet kommer att erbjuda stöd och råd under hela processen. Stiftskansliet påbörjar nu planeringsarbetet med att informera och introducera arbetet med lokalförsörjningsplaner. I augusti kommer en introduktionsutbildning i lokalförsörjningsplanering att genomföras för pastorat och församlingar och anmälan till denna sänds ut inom kort.

Nationell nivå har precis levererat det introduktionsmaterial som stiftskansliet nu kommer använda sig av för att nå ut med informationen. Under senhösten kommer projektledningen på nationell nivå leverera handledning och metodbeskrivning i hur man upprättar en lokalförsörjningsplan.
 
 
 
Foto: IKON
Kurstips:
Musikpedagogik, distanskurs i Oskarshamn
 
Kursen är tänkt som en vidareutbildning för dig som är kyrkomusiker och som vill undervisa i instrument eller sång men saknar pedagogisk utbildning.

Målet är att ge dig grundläggande kunskaper i pedagogik, metodik och didaktik med inriktning på framför allt enskild undervisning.

Vår ambition är att kursinnehållet ska vara relevant för din yrkesroll och fokusera på handfasta metoder och modeller.

En förutsättning för att gå kursen är att du under läsåret startar undervisning för minst en, gärna flera elever på hemmaplan, helst i orgel, piano eller sång. Har du redan elever använder du dessa. 50% studietakt vid Oskarshamns folkhögskola

Läs mer om kursen här!
 
Nytt IT-stöd för handläggning av kyrkoantikvarisk ersättning (KAE)
 

Kyrkokansliet i Uppsala utvecklar under 2019 ett helt nytt IT-stöd för handläggning av kyrkoantikvarisk ersättning (KAE), som ska användas på lokal, regional och nationell nivå inom Svenska kyrkan.

Ett första steg tas den 28 maj då kyrkokansliet presenterar IT-stöd för ansökan av KAE. Ett digitalt utbildningsmaterial kommer samtidigt att finnas tillgängligt.

Nästa steg i utvecklingen av IT-stödet tas i december i år. Då ska rutiner för de moment i processen som följer efter ansökan av KAE presenteras: besked om stiftets beslut, genomförande-fasen, rekvirering av beviljad ersättning, samt digital arkivering av KAE-handlingarna. Även här kommer det att finnas ett utbildningspaket från kyrkokansliet.

Alla KAE-ärenden som tillhör 2020 års ram (och tidigare) fortlöper och avslutas som vanligt i pappersformat.

Rent praktiskt innebär första steget i införande av nytt IT-stöd att församlingar och pastorat ska ansöka om KAE 2021 digitalt. Eftersom sista ansökningsdatum i vanlig ordning är den 31 oktober kommer det att finnas gott om tid att registrera ansökningar i det nya systemet. Under november finns också möjligheter att som tidigare komplettera ansökningarna.
Eftersom ingen ännu fullt ut provat det nya IT-systemet, har Växjö stiftskansli valt att avvakta lite med eventuella utbildningssatsningar utöver kyrkokansliets digitala utbildningsmaterial. Bedömningen i nuläget är att församlingar och pastorat ska kunna upprätta ansökningar om KAE 2021 utan större problem.

En övergångslösning är att brådskande ansökningar om KAE 2021 skickas i pappersformat till stiftskansliet. Den sökande enheten för sedan i efterhand in ansökan i IT-systemet senast den 31 oktober.

De grundläggande reglerna och tiderna för KAE-ansökningar är samma som tidigare. Försök dock att vara ute i extra god tid med ansökningar om KAE 2021.

Det nya IT-systemet kommer förhoppningsvis att skapa bättre överblick och förenkla KAE-hanteringen. Samtidigt är det naturligtvis bra att behålla kommunikationen mellan församling och stiftskansli genom möten, telefonsamtal och mail.

Kontaktperson vid Växjö stiftskansli är utredningssekreterare Per Tobiasson, som svarar på frågor, tar emot synpunkter och vägleder i den nya digitala ansökningsprocessen. Telefon: 0470-77 38 56. Mail: per.tobiasson@svenskakyrkan.se.

Kyrkokansliet har upprättat en särskild intranätplats där det finns mer matnyttig information om IT-stödet: https://internwww.svenskakyrkan.se/it-stod-for-kae. Gå gärna in och läs!

 
 
Stå upp för demokratin – rösta i EU-valet
 

De demokratiska värdena utmanas i vår tid. Inför EU-valet vill Svenska kyrkan därför stötta människor i att gå samman, engagera sig och skapa en gemensam röst ett inkluderande och klimaträttvis Europa.

Läs mer och dela gärna vidare
 
Stiftsdiakon Karin Ahlqvist tipsar!
"Migration Växjö stift" på facebook
 

Facebooksidan Migration Växjö stift är en sida för oss i Svenska kyrkan i Växjö stift som arbetar med asyl, integration och migration. En sida att dela nyheter, lagändringar, idéer och verksamhetstips. Gå gärna med!
 
Hans Boeryd – ny stiftsprost
 

Jag heter Hans Boeryd och är ny stiftsprost. Jag har tidigare arbetat som kyrkoherde och komminister i Jönköping.

Jag kommer att ägna en väsentlig del av min tjänst till att vara ett stöd för stiftets kyrkoherdar, vilket innebär att jag ofta är på resa runt om i stiftet. Vidare kommer jag i samband med visitationerna av stiftets pastorat att ansvara för förberedelserna och helheten kring visitationerna.

Under det innevarande och kommande året kommer jag likaså att förbereda det 850-årsjubileum som Växjö stift kommer att fira. De ekumeniska frågorna och den andliga fördjupningen ligger likaså på mitt bord. Jag ingår i gruppen ”Rustade medarbetare”.

Ser fram emot möten framöver!
 
 
Kollekter
 


19 maj: Rikskollekt

26 maj: Församlingskollekt

30 maj: Församlingskollekt


Till kollektsidan på intranätet
Tipsa oss!
 



Vad vill du läsa om i nyhetsbrevet? Kanske har ni något på gång som ni vill tipsa fler om?

Eller finns det något som ni vill veta mer om?

Skicka in ditt tips till oss