Här är det senaste från PBL Kompetens
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
9 maj 2019
Boverkets webbutbildning är perfekt för dig som är ny på jobbet som detaljplanehandläggare. Foto: TicTac/Boverket
Webbutbildning: Ny på jobbet som detaljplanehandläggare
 
Är du ny på jobbet som detaljplanehandläggare och vill lära dig mer om plan och bygglagen och din roll? Boverket har då en webbutbildning som riktar sig till just dig som är ny på jobbet och handlägger detaljplaner på kommun, länsstyrelse eller privat. Den är för dig oavsett utbildningsbakgrund och tidigare arbetslivserfarenhet.

Målet med utbildningen är att du ska känna dig stärkt i rollen som detaljplanerare och lära dig mer om detaljplaneprocessens olika delar och möjligheterna till regleringar i detaljplanen.
Du tar del av föreläsningar, diskussioner med experter, exempel och övningar
Utbildningen består av elva lektioner och tar totalt åtta timmar att genomföra.

Du hittar utbildningen via Boverkets webbplats
 
Josef Karlsson, planarkitekt i Falköpings kommun. rekommenderar att gå webbutbildningen med kollegor för att skapa bra diskussioner. Foto: Johanna Johansson
Utbildningen "Ny på jobbet som detaljplane-handläggare" får gott betyg!
 
Josef Karlsson arbetar som planarkitekt i Falköpings kommun, och då främst som projekt- och processledare i samband med framtagande av detaljplaner.

2017 gick Josef, tillsammans med 20 andra deltagare, PBL kompetens pilotutbildning ”Ny på jobbet som detaljplanehandläggare”. Det var en tvådagarskurs som sedan legat till grund för den webbutbildning som nu är framtagen inom PBL kompetens. Vid det här tillfället var Josef verkligen ny på sitt jobb som planhandläggare i Munkedals kommun där han då bara varit i några månader.

Hur kommer det sig att du gick utbildningen?
Jag tar ofta del av material på Boverkets webbplats som kunskapsbanken, webbseminarier och PBL nyhetsbrev där jag hittade tipset om den här kursen. Jag tyckte det verkade intressant, att det kunde passa som ny på jobbet och en möjligt för mig att fräscha upp mina kunskaper kring PBL

Finns det något särskilt som du tog med dig från utbildningen?
Reglera inte mer än nödvändigt och sök stöd i syftet med detaljplanen för alla bestämmelser. Jag minns också specifikt en berättelse om en detaljplan där privatägd mark planlades som allmän platsmark utan att betänka att det skulle kunna leda till krav på inlösen.
Bra information och sammanfattning. Exemplen var bra och talande för konsekvenser av olika planbestämmelser, en bra vägvisare för bra och mindre bra praktik samt saker att tänka på.

Vilket är det viktigaste skälet att gå för den som ännu inte bestämt sig att gå utbildningen?
Främst för att det är väldigt användbar kunskap och att det finns exempel på bra och dåliga regleringar. Man kan naturligtvis gå kursen själv, men jag skulle rekommendera att gå kursen tillsammans med andra för att skapa bra diskussioner. Man kan med fördel kanske samordna med andra kommuner. Tror att skapa lokala nätverk är viktigt för att prata lokala frågor.

I dag ingår Josef bland annat i en Facebook-grupp för planarkitekter, som han också anser är ett bra och viktigt nätverk i sitt uppdrag som planeringsarkitekt.
 
Kommande webbutbildning för lovhandläggare
 
En ny webbutbildning framtagen av Boverket kommer att lanseras under maj månad. Utbildningen riktar sig till dig som är ny på jobbet som lovhandläggare eller som behöver uppdatera dina kunskaper om lovprocessen. Målet med kursen är att du ska känna dig stärkt i rollen som lovhandläggare och få kunskap om hur handläggning av lovärenden kan ske på ett effektivt och rättssäkert sätt. Utbildningen består av nio lektioner och tar ungefär sex timmar att genomföra.
 
Missa inte webbseminariet om arkitektur och gestaltad livsmiljö! Foto: Scandinav
Webbseminarium den 22 maj:
Arkitektur och gestaltad livsmiljö – med riksarkitekten Helena Bjarnegård
 
Onsdagen den 22 maj klockan 14.00 – 15.00 sänder vi ett webbseminarium om arkitektur och gestaltad livsmiljö. Medverkar gör bland annat riksarkitekt Helena Bjarnegård.

Sverige har en ny politik för gestaltad livsmiljö. Regeringen har gett Boverket i uppdrag att samordna politiken, bevaka utvecklingen, höja kompetensen och vägleda statliga myndigheter, regioner och kommuner. Boverket kraftsamlar därför kring de här frågorna för att lyfta fram arkitekturens, formens och designens roll i samhället.

Webbseminariet ser du på Boverkets webbplats
 
Boverket bjuder in till konferensen ”Tillsammans bygger vi bättre!”
 
En dag som vi fyller med inspiration, dialog och diskussion om hur vi alla kan bidra till att bygga bättre bostäder i goda livsmiljöer. Konferensen, som arrangeras av Boverket, är avgiftsfri och äger rum den 24 maj på Waterfront i Stockholm.

Läs mer och anmäl dig till konferensen på Boverkets webbplats
Illustration: Infab/Boverket
 
Kommenterat rättsfall: Bullerprövning i detaljplan eller bygglov?
 
Boverket har kommenterat Mark- och miljööverdomstolen dom 2019-01-22 (Mål nr P 5134-18). Boverket lyfter i sin kommentar till domen att om detaljplanen innebär problem med buller måste planen utformas med hänsyn till detta. Planen måste innehålla bestämmelser som säkrar att kraven i 2 kap 6 a § PBL klaras när planen genomförs.

Ta del av hela referatet och kommentaren på PBL kunskapsbanken
 
Engagerat och uppskattat möte med olika aktörer i Karlstad
 
Det femte dialog- och kunskapsseminariet ”Att arbeta i Bostadsprojekt” i PBL genomfördes den 9 april. Inbjudna var Karlstad, Hammarö, Örebro samt kommunerna i Samhällsbyggnad Bergslage. En röd tråd i seminariet är att belysa och diskutera hur styrande regelverk och avtal sätter ramarna för byggandet.

Syftet med mötet är ökad insikt och förståelse kring ansvar och roller för en effektivare tillämpning av plan- och genomförandeprocessen
Drygt 40 aktörer jämt fördelade på kommuner, länsstyrelser och fastighetsutvecklare deltog engagerat under hela dagen.

Lillemor Frenkel, Directa, var facilitator för mötena och frågade två deltagare vad de tog med sig från dagen.
Isabella Lohse, projektsamordnare i Samhällsbyggnadsförvaltningen Bergslagen
Det jag tar med mig från dagen är vikten av samverkan, tidig dialog, både internt och externt. Att involvera varandra tidigt och vara öppna för kompromisser. Att det inte blir prestige i projekten utan att försöka börja med att formulera en gemensam målbild och sen hitta förutsättningarna för att nå dit.

Jag tänker att våra organisationer skiljer sig väldigt mycket, Vi i Samhällsbyggnad Bergslagen är fyra mindre kommuner som samverkar. En väldigt liten organisation om vi jämför med Karlstad och Örebro. Det är inspirerande att höra dem berätta och vi försöker göra något eget av det och applicera det som är möjligt utifrån våra förutsättningar.

Foto: Lillemor Frenkel
Klas Ljungberg, affärsområdesansvarig i Magnolia Bostad AB
Den grund ni lägger som föreläsare är viktig för att vi som är marknaden ska få ökad insyn i PBL och bättre förstå kommunens och länsstyrelsens olika roller. Det är svåra frågor att hantera.

Exempelvis att kommunen har så brett ansvar och att jag som byggherre måste förstå vem jag pratar med och hålla isär vilka olika roller/mandat det finns inom kommunen när jag pratar med bygglov, mark/exploatering eller plan. Alla har de olika roller i processen. En knepighet är att det är så långa processer, vi har bytt planarkitekter 3- 4 gånger i vissa projekt. Trots PM så ändras förutsättningarna /tolkningarna när nya personer kommer in.

Den viktigaste framgångsfaktorn som jag hör är att vi alla vill samma sak. Den här dagen är ett bra exempel på hur vi kan öka dialogen mellan oss. Ett genuint intresse för dessa frågor måste också finnas, det är svårt men så kul att arbeta med.

Foto: Lillemor Frenkel
Nästa dialogseminarium hålls i Helsingborgs kommun den 14 juni. Här inbjuds även Lund och Malmös kommuner, samt Region Skåne och Länsstyrelsen.
 
Boka in våra kommande webbseminarier i din kalender redan nu!
 

27 juni klockan 13.00 – 14.00:
Fukt i byggnader – en kostsam historia
 
Boverkets kartläggning av fel, brister och skador inom byggsektorn 2018 visar att fuktproblemen står för en stor och betungande andel av skadorna. Vad berättar byggskaderapporten om fuktproblemens orsaker? Webbseminariet kommer också att beröra risk för fuktskada i relation till vilka byggregler som gäller och vid sidan av Boverkets experter medverkar olika aktörer med erfarenhet av förebyggande arbete och lösningar.

27 juni klockan 14.30 – 15.30:
PBL-nyheter och regeländringar
 
Detta webbseminarium sänds inför de ändrade och nya regler som bland annat börjar gälla från 1 juli 2019 i Plan- och bygglagen, till exempel när det gäller konstruktionsregler, altaner, föreskrifter detaljplaner m m. Boverket presenterar även nya vägledningar.

25 september klockan 14.00 – 15.00:
Framtiden med enhetliga digitala detaljplaner
 
Boverket har en vision för enhetliga digitala detaljplaner. Vi vill skapa en öppen dialog om vilka möjligheter och hinder som finns på väg mot visionen. I detta webbseminarium förklarar vi varför vi behöver digitala detaljplaner och varför digitala detaljplaner i PDF-format är bra men inte tillräckliga.

Det pågår mycket innovation kopplat till digitala detaljplaner men är förväntningarna på digitala detaljplaner rimliga? Om allt ska kunna räknas ut och automatiseras, krävs detaljplaner på en detaljnivå som lagen inte alltid tillåter. Enligt PBL ska bara den reglering göras som krävs för att uppfylla planens syfte. Dessa frågor lyfter vi och diskuterar.
Sändningen kommer också att innehålla kort information om Boverkets andra
aktiviter inom digitalisering.
 
Om nyhetsbrevet
 
Nyhetsbrevet PBL Kompetens ger dig information om Boverkets vägledning för tillämpningen av plan- och bygglagen genom PBL kunskapsbanken, webbseminarier och aktiviteter inom kompetenssatsningen.
Prenumerera på nyhetsbrevet