26 maj är det dags att rösta!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
Riksförbundet FUB:s nedräkning till EU-valet
 
Den 3 maj var det premiär för partiernas EU valaffischer och röstsedlarna börjar dimpa ner i brevlådan – tydliga tecken på att valdagen närmar sig!
 
 
FUB i Bryssel
 
FUB:s prisbelönta demokratiläger uppmärksammades i Bryssel när den europeiska ungdomsveckan hölls i slutet av april, med temat ”demokratin och jag”.

Klara Lüning (som var en av deltagarna på  Demokratilägret) och Zarah Melander (ombudsman och projektsamordnare FUB) var inbjudna för att representera FUB på plats.


– "Det var häftigt med så många ungdomar - vi var nästan 800 personer. Det var också häftigt att se vår utställning precis utanför EU-parlamentet. Och så klart besökte vi montern för This Time I’m Voting!", sa Klara. 

Ni kan se mer av deras resa till Bryssel på vår Instagram, där heter vi @fub_se.
 
Europadagen 9 maj
 

Imorgon, den 9 maj, firas Europadagen runt om i EU. I samband med det stundande EU valet ordnas aktiviteter över hela Sverige inom satsningen "Den här gången röster jag". Klicka här för att kolla vad som händer i närheten av dig!


Andra världskrigets fasor var i färskt minne när Frankrikes dåvarande utrikesminister, Robert Schuman, presenterade sitt förslag den 9 maj 1950 om att skapa en kol- och stålgemenskap i Europa med syfte att bevara freden. Förslaget kallades Schumandeklarationen och ses som det första steget mot en integrerad Europa.
 
Sveriges Radio skruvar upp sin valbevakning med valkompass, kandidatintervjuer, Europa-podd med mera. Varje parti har en egen dag där toppkandidaterna intervjuas i flera olika program inom Sveriges radio.
 
6 maj - Liberalerna
7 maj - Miljöpartiet
8 maj - Vänsterpartiet
9 maj - Sverigedemokraterna
10 maj - Feministiskt initiativ
13 maj - Centerpartiet

14 maj - Kristdemokraterna
15 maj - Socialdemokraterna
16 maj - Moderaterna


Klicka här för att läsa om SR:s omfattande satsningen, inklusive en valkompass på lätt svenska.
 

I samband med EU valet öppnar Dagens Nyheter sin webbtidning för alla fram till den 27 maj. Klicka här för mer information.
 
Fakta i frågan: Hur stor makt har EU i Sverige?
I denna artikel gör DN:s journalister en omfattande analys av EU:s påverkan på Sverige. Men även hur Sverige påverkar beslut på EU nivå.
 
Exempel på intressant fakta: