Uber mot börsen sätter fokus på teknik
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

Den svenska rapportfloden har redan nått sin kulmen för den här gången. I det första kvartalet har bolagen presterat bättre än väntat i snitt, delvis förklarat av en dopning genom redovisning och en svag svensk krona. I skrivande stund har dock president Donald Trump utlovat nya tariffer i handeln vilket skapat oro runt om i världen.

I den svenska rapportfloden har 75 rapporter än så länge inkommit där data kan jämföras med förväntningarna hos finansinformationsjätten Factset. Totalt har 44 rapporter varit starkare än väntat och 24 sämre än väntat. Sju stycken hade ett resultat som låg under 1 procent från förväntningarna.
 
”Överlag har rapportsäsongen varit bra, men resultaten har dopats något av IFRS 16-effekter* och den svaga kronan. Verkstadsrapporterna har generellt sett varit något över förväntningarna och framförallt har orderingången sett bra ut. Ericsson överraskade också på uppsidan. H&M var bättre än väntat, men där var förväntningarna extremt lågt ställda. Det som stuckit ut på nedsidan är bankerna, som haft större press på sina räntenetton än väntat”, säger Strands förvaltare David Lindström i en kommentar.

Läs hela vår fondkommentar här
 
De nordiska börserna har tuffat på hittills i år. Samtliga index pekar uppåt och i toppen av de nordiska länderna finns Stockholmsbörsen med en uppgång om 14,7 procent, bland annat dopad av en svag valuta. Dyraste börsen är Köpenhamn. Tillväxtmässigt väntas de svenska bolagen växa långsammast. Makroekonomiskt är det inte något land som haltar betydligt. Oro finns naturligtvis för handelsfrågan.

Läs mer

Fondmarknaden.se’s kunder köpte på sig tillväxt- och småbolagsfonder under april. I säljlistan återfanns amerikanska fonder samt enskilda tillväxtländer såsom Vietnam, Kina och Indien. Det visar en sammanställning från handelsplatsen.

Läs mer
 
 
Fondblogg
Uber mot börsen sätter fokus på teknik

Trender kommer och går. Nyligen var det hett för teknikbolagen att stå utanför börsen och söka kapital för egen maskin. Företag som Uber, Spotify, Airbnb, Wework med flera önskade inte någon kvartalshets med rapporter, aktiekurser och krav från marknaden. Det var mer bekvämt att resa pengar i privat miljö.

Tiderna förändras och nu söker i princip alla sig till Wall Street istället. Flera har redan noterats däribland Lyft, Spotify och Dropbox. Optionerna som de anställda erhåller måste också kunna realiseras någon gång.

Läs mer
 
 
 
Månadens bästa fonder
 
Månadens bästa hedgefond
Origo Capital AB - Origo Quest 1 5,47%
 

Avkastning per 2019-05-13, 30 dagar bakåt Se våra topplistor här
 
 
 
Hållbara fondpaket

Färdiga fondpaket som förenklar ditt fondsparande. Nu endast med hållbara fonder.
 
Topp 3

Se våra topp tre fonder inom varje fondkategori
 
Aktiv förvaltning

Aktivt förvaltade portföljer
med fyra olika riskprofiler