Aktuella frågor inom Finsam
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Maj 2019
Samordningsnytt
Nyhetsbrev om aktuella frågor från Finsam
Nu är det vetenskapligt bevisat:
Samordnade insatser har störst effekt
Under fyra år studerade BIP-projektet i Danmark vilka indikatorer som leder till arbete.
– Bäst fungerar samordnade insatser, när en individ får parallella insatser ur ett helhetsperspektiv säger Charlotte Liebak Hansen, forskningschef.
 
 
 
Norskt projekt lockar fler män till vården
Frode Rønsberg och Eli Sogn Iversen

Det norska projektet Menn i helse arbetar för att ge arbetslösa män utbildning och arbete inom vård- och omsorg.

– 92 procent av deltagarna har nu arbete inom vården, säger projektledare Eli Sogn Iversen.

Det har inte varit en lätt resa, berättar Frode Rønsberg som startade projektet i Trondheim 2010:

– Många män ser inte möjligheterna i vården. Det tar både tid och kraft för att ändra på den bild som finns.
 
Försök med basinkomst gav viktiga insikter
Olli Kangas
Försöket att införa basinkomst i Finland ledde inte till fler i arbete, med det hade andra positiva effekter berättar professor Olli Kangas vid Åbo universitet:

– Resultatet för 2017 visar inga skillnader i sysselsättningsgrad, men något misslyckande vill jag inte säga att det var. Urvalsgruppen upplevde mindre stress och att de hade större möjligheter att styra sitt liv, säger Olli Kangas.
 
 
Stort intresse för Finsamkonferensen
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll


Läs mer och se dokumentation från konferensen här.
Finsamkonferensen lockade 740 personer till Folkets hus i Stockholm. Moderator Johan Quist, forskare vid Karlstads universitet, höll samman ett spännande program med nordiskt tema.

Förutom föreläsare från våra grannländer gästades konferensen också av socialförsäkringsminister Annika Strandhäll som kallade samordningsförbunden för "bästa hängrännorna som finns":
– Hela ert syfte är att se till så att samverkan fungerar där det är som viktigast, men kanske också som svårast!

 
 
Hur känns det att arrangera Finsam-konferensen 2020?
Samuel Grahn och Fredrik Tågsjö
 
– Det känns fantastiskt, det är oerhört hedrande att få bli en av värdarna för ett nationellt arrangemang av det här slaget. Vi är ett länsförbund med många parter och det finns ett stort intresse för att få bidra med idéer från olika håll, säger Samuel Grahn förbundschef för samordningsförbundet Halland.

– Vi har påbörjat en lista på idéer som växer dag för dag. Vi har redan många förslag på seminarier och annat innehåll. Jag tycker att vi dessutom har ett riktigt spännande förslag för kvällsaktivitet som grädde på moset… Nu ska snart representanter från Nationella rådet komma hit och då kommer vi börja titta närmare på lokaler och inriktning, säger Fredrik Tågsjö, verksamhetsutvecklare.
 
 
– Vi måste våga fråga om personers ekonomi
Maria Lindstedt
Allt fler personer får problem med sin ekonomi. Mest ökar gruppen unga mellan 18 och 34 år.
– Vi ser en koppling mellan psykisk ohälsa och trasslig ekonomi, där personer ofta behöver hjälp att hantera ekonomin först, innan de kan gå vidare med rehabilitering för att komma till arbete, säger Maria Lindstedt, projektledare för regeringsuppdraget mot överskuldsättning.

Samordningsförbunden som arbetar med att stödja människor med sammansatta problem närmare arbete, identifierades tidigt som en viktig lokal aktör. Projektet har samarbetat med bland annat samordningsförbunden i Västra Skåne och Västerås. Båda kommer att medverka på en avslutskonferens i Stockholm den 16 maj.
 
– Jag hoppas att så många som möjligt tar tillfället att få veta mer om hur man kan arbeta med det här. Konferensen kommer också att websändas och går att se i efterhand.
Hallå där Greta Henriksson:  
Hur går det med Finsams medverkan i Almedalsveckan?

 
Greta Henriksson med Christel Jöquist från projektet "Hela familjen" under Almedalen 2018
Just nu sker sista planeringen inför Finsams deltagande i Almedalen 1-5 juli . Hela 14 arrangemang planeras under veckan som avslutas med Finsamdagen.
 
– Det är ett gediget progam. Vi kommer att prata om mäns våld mot kvinnor, jämställdhet, ISF:s utvärdering om samordningsförbund, en arbetsmarknad för alla och att allt fler drabbas av psykisk ohälsa, för att nämna några ämnen, säger Greta Henriksson. 
 
Se program på Finsam Gotland
Vill du veta mer om Finsam?
 
Lagen om finansiell samordning (Finsam) trädde i kraft 2004. I dag finns totalt 83 samordningsförbund runt om i landet som fungerar som en lokal arena för samverkan mellan Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, kommuner och landsting/region. För att stödja och driva utvecklingen av finansiell samordning genom samordningsförbund finns ett nationellt råd. I Nationella rådet ingår Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Sveriges Kommuner och Landsting samt Socialstyrelsen. Genom nyhetsbrevet vill vi lyfta olika aktiviteter som sker inom Finsam.
 Tipsa gärna de i din organisation om nyhetsbrevet!