26 maj är det dags att rösta!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
FUB:s nedräkning till EU-valet fortsätter! 
 

Sedan 1989 får alla människor i Sverige rösta. Det betyder att i år fyller den allmänna rösträtten 30 år! Grattis till den nyblivna 30-åringen säger vi på FUB. Du är viktig! 

26 maj är det dags för EU-val. Vi tycker att alla borde rösta! Men det kan vara svårt att förstå vad EU faktiskt gör, eller varför det är viktigt att man röstar. Därför kommer vi skicka ut information varje vecka, fram till valdagen. Nedan tipsar vi om webbsidor som har bra information. Du kanske kan dela med dig dessa till någon du känner?

Är ni en FUB-förening kanske ni kan ta hjälp av dessa tips och anordna en informationskväll där ni pratar om EU-valet med era medlemmar? 
 
SVT lanserar sin EU valkompass
 
”Ett otroligt lätt och lekfullt verktyg för att ta reda på var partierna står i EU-frågor”. Så beskriver Eva Landahl, programchef på SVT Nyheter, valkompassen som publicerades den 15 april.
FUB har skrivit till SVT för att kolla om det kommer att finnas en lättläst version av valkompassen, men fick till svar att tyvärr blir det inte så denna gång. Dock öppnar SVT för ett samarbete framöver kring hur man skulle kunna göra en lättare valkompass.

Valkompassen når ni via den här länken.

 
 
 
Därför spelar din röst roll i EU-valet
 
I sitt senast utskick har forskningssajten, Forskning.se publicerat in en artikel med rubriken ovan.

I den finns en intervju med statsvetare och föreståndare för Centrum för Europaforskning, Linda Berg, som förklarar varför det har stor betydelse vilka ledamöter Sverige väljer till EU-parlamentet. Arbetet i EU-parlamentet präglas till större del av förhandling än vad det gör i riksdagen. När ett förslag från kommissionen ska bearbetas i parlamentet är det utskotten som tar fram det förslag som ledamöterna sedan röstar om.

– För att kunna vara med och påverka behöver det finnas personer på plats som kan bedriva det här arbetet i utskotten, säger Linda Berg. Där har det visat sig att det spelar stor roll vilka kandidater man skickar dit, vilka som kan förhandla, övertyga och samarbeta med andra i utskottens arbete. En enskild ledamot kan även få rollen som så kallad rapportör i en viss fråga, och därmed få större möjlighet att påverka innehållet i det förslag som parlamentet sedan ska rösta om.

Klicka här för att läsa hela artikeln, där kan du även se en inspelad intervju med Linda Berg.
 
På Inclusion Europes valsajt kan man lyssna på personer med intellektuell funktionsnedsättning från olika EU-länder berättar om varför de ska rösta i EU-valet. (Intervjuerna har engelsk text.)
 
 
Om du delar någonting om EU-valet i sociala medier kan du använda dessa hashtags: 

#EUval2019
#rösträtten30år
#denhärgångenröstarjag